ZELENSKOG SAMO TAPŠU PO RAMENU: Prvog dana Svetskog ekonomskog samita u Švajcarskoj tema političara bio rat u Ukrajini

A. V. V.

17. 01. 2024. u 07:00

DOK su se izvršni direktori kompanija sa svih meridijana juče smenjivali za govornicama 54. Svetskog ekonomskog foruma (SEF) u Davosu, polemišući o stvarima koje utiču na globalnu ekonomiju, političari iz sveta fokusirali su se na - Ukrajinu. Prvog dana samita u švajcarskom zimovalištu ekonomisti su govorili o inflaciji, visokim kamatnim stopama, uticaju veštačke inteligencije, 5G mreži. Nasuprot njima, zapadni lideri su, zajedno sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, govorili o planovima za nastavak podrške Kijevu.

ЗЕЛЕНСКОГ САМО ТАПШУ ПО РАМЕНУ:   Првог дана Светског економског самита у Швајцарској тема политичара био рат у Украјини

Tanjug

Ukrajinski predsednik u Davosu se sastao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, kojem se zahvalio na podršci SAD Ukrajini. Istakao je da Kijev računa na kontinuiranu podršku SAD, koja je, kako je naglasio, od suštinskog značaja za Ukrajinu.

- Razgovarali smo i o načinima povećanja međunarodnih investicija u Ukrajini, posebno u odbrambenoj proizvodnji, i naglasili da će veća odbrambena saradnja i zajednička proizvodnja povećati samostalnost Ukrajine i smanjiti njeno oslanjanje na stranu vojnu i finansijsku pomoć - naveo je Zelenski.

U Davos je stigla i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je kolegama poručila da je Ukrajincima potrebno predvidivo finansiranje tokom 2024. godine i stalno snabdevanje oružjem da bi odbranili Ukrajinu i povratili njenu teritoriju.

- Potrebne su im sposobnosti da odvrate buduće napade Rusije. A takođe im je potrebna nada. Treba da znaju da će svojom borbom zaraditi bolju budućnost za njihovu decu. A bolja budućnost Ukrajine se zove Evropa. I sa ogromnom radošću smo prošlog meseca odlučili da pokrenemo pregovore o pristupanju Ukrajine za članstvo u EU. Ovo će biti istorijsko dostignuće Ukrajine i to će biti Evropa koja će odgovoriti na zov istorije - rekla je ona.

Učesnicima u Davosu juče se obratio i kineski premijer Li Ćijang, koji je izneo pet predloga Pekinga za jačanje globalne ekonomske saradnje. On je, pre svega, pozvao na jačanje koordinacije makroekonomske politike kako bi se izgradila veća sinergija za globalni rast, kao i na jačanje međunarodne industrijske specijalizacije i saradnje da bi globalni industrijski lanci snabdevanja bili stabilni i neproblematični.

- Mi širom otvorenih ruku prihvatamo investicije svih zemalja i izbor kineskog tržišta nije rizik, već prilika - naglasio je Li Ćijang i rekao da je kineska privreda stabilna bez obzira na globalne izazove.

U švajcarsko zimovalište, inače, nisu otišli ne samo lideri Kine Si Đinping i Rusije Vladimir Putin, već ni nemački kancelar Olaf Šolc, koji se suočava sa protestom poljoprivrednika protiv njegove vlade, francuski predsednik Emanuel Makron, kao ni turski Redžep Tajip Erdogan, nezadovoljan stavom skupa u Davocu oko sukoba Izraelaca i Palestinaca.

Recept za eskalaciju

TRENUTNI regionalni sukob na Bliskom istoku recept je za eskalaciju svuda koji može uticati na širu globalnu trgovinu, rekao je juče u Davosu katarski premijer šeik Mohamed bin Abdulrahman al Tani. On je ovim putem poručio međunarodnoj zajednici da se ne fokusira "samo na male sukobe", već bi trebalo da fokus svih bude na glavnom sukobu u Gazi. "I čim se to ukloni, verujem da će sve ostalo biti uklonjeno", rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!