OČAJ NA ZAPADU: Bez naše pomoći Ukrajinu čeka katastrofa

Novosti online

10. 01. 2024. u 14:05

NASTAVLjA se ubeđivanje američke javnosti da mora da se nastavi vojna pomoć Ukrajini. U slučaju da Vašington prekine podršku Kijevu, to bi moglo da dovede do zastrašujućih posledica za Ukrajinu i bilo bi najveća greška Amerike u spoljnoj politici od invazije na Irak 2003. godine, izjavio je kolumnista „Vašington posta“ Maks But.

ОЧАЈ НА ЗАПАДУ: Без наше помоћи Украјину чека катастрофа

Foto: Profimedia/Ilustracija

Komentarišući postignute saglasnosti demokrata i republikanaca u američkom Kongresu o izdvajanju oko 1,6 hiljada milijardi dolara za rad federalne vlade u 2024. godini, navodi da će sada zakonodavci morati da potpišu sporazume o finansijama za podršku Izraelu i Ukrajini.

- SAD su iscrple sredstva za Ukrajinu. U slučaju da Kongres ne preduzme mere, posledice će za Ukrajinu i svet biti užasavajuće - smatra But.

Navodi da bi prekid podrške Kijevu bio najveća greška koju su SAD dozvolile u spoljnoj politici od invazije na Irak 2003. godine i njene geopolitičke posledice će biti još gore.

Prema mišljenju direktora vašingtonskog Centra za analizu evropske politike Aline Poljakove, prestanak američke pomoći će dovesti do katastrofalnih posledica i do toga da će Ukrajina na kraju da doživi poraz.

- To će značiti da se uloga SAD kao svetskog lidera smanjuje. Iskreno govoreći, pobeda Rusije u Ukrajini će označiti kraj globalnog liderstva SAD - smatra ona.

Vašingtonska administracija je u oktobru prošle godine poslala Kapitol hilu zahtev za dodatna izdvajanja u budžetu u fiskalnoj 2024. godini koja je u SAD počela 1. oktobra, pre svega da bi pomogla Izraelu i Ukrajini, kao i da se suprotstavi Kini i Rusiji u azijsko-pacifičkom regionu. Vlast na čelu sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom bi htela da dobije oko 106 milijardi dolara.

Dalja sudbina zahteva i alternativnih zakona ostaje nejasna. Niz republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu Kongresa je u poslednje vreme protiv nastavka pružanja finansijske pomoći Kijevu.

Republikanac i predsednik Donjeg doma Majk Džonson je nekoliko puta upozoravao na nameru da se dalja pomoć Ukrajini oštrije kontroliše na južnoj granici SAD. Slično je govorio i lider republikanske manjine u Senatu Mič Makonel.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)