VATIKAN OPSEDAJU GEJ PAROVI: Polemika u katoličkoj crkvi oko loga za blagoslov homoseksualnih partnera

Milica Ostojić Specijalno za "Novosti" - Rim

04. 01. 2024. u 14:19

Samo što je stiglo odobrenje krajem 2023. godine za blagoslov homoseksualnim parovima, i posle polemika koje su podelile, kao nikada u istoriji, Katoličku crkvu, stiže nova dilema - na kakvom će pergamentu biti ispisan. Jer, samo u jednoj sedmici stigla je prava lavina pitanja za blagoslov gej parovima, iz čitavog sveta.

ВАТИКАН ОПСЕДАЈУ ГЕЈ ПАРОВИ: Полемика у католичкој цркви око лога за благослов хомосексуалних партнера

Foto Arhiva

Postavlja se pitanje i da li se uopšte razmišljalo o "detaljima" blagoslova koji je potpisala Dikasterija za veru i kardinal Manuel Viktor Fernandez, uz papinu dozvolu i otvorene izjave brojnih episkopata da neće primeniti takvu odluku na teritoriji koja podrazumeva njihovu odgovornost. Stigla je, tako, i nepoznanica o pergamentu na kom će biti ispisan blagoslov, da li će biti sa logom Vatikana ili ne.

Nove polemike nisu slučajne, jer je kardinal potpisnik, objavljujući Deklaraciju o blagoslovu gej parova, objasnio da "ostaje čvrsto na kanonskoj tradiciji doktrine Crkve u vezi sa brakom", "ne dozvoljavajući bilo kakvu vrstu liturgijskog obreda ili blagoslov sličan obredu koji bi mogao da stvori zabunu". To uključuje dozvolu blagoslova "homoseksualnih parova, ali bez zvaničnog potvrđivanja njihovog statusa, ili modifikacije na bilo koji način višegodišnjeg učenja Crkve o braku".

Ali, prvi dani nove godine obeleženi su upravo tom dilemom u Crkvi, jer gej parovi traže i zvanični papir za blagoslov, a to znači ispisan na vatikanskom pergamentu. Reč je o papiru koji je otmeno dekorisan, sa papinom slikom, i gotskim slovima ispisanim: "Njegova svetost dodelio je sa srcem apostolski blagoslov...". U dnu jer papski pečat i potpis apostolskog elemoziniera.

Blagoslov se može dobiti na sedam jezika, dosta je staviti ime i prezime onoga koji ga prima, uz motiv zbog kog se traži. Ali, u tome sada leži glavni problem, praćen silnim polemikama, sa kojima se suočava papa Franja.

Blagoslov stiže za 20-30 evra

Reč je o tipičnom pergamentu sa papskim blagoslovom prilikom venčanja, godišnjica, krštenja, pričešća, čak i rođendana. Praksa je raširena u čitavom svetu, a pergament se dobija za 20-30 evra, podrazumevajući i uslugu slanja. To je servis kojim pontifikat ostvaruje veliki novac, čak više miliona evra godišnje, pod upravom "delioca milostinje", sada poljskog kardinala Konrada Krajevskog. Taj novac ide u dobrotvorne svrhe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ITALIJA U NEVERICI NA STARTU ROLAN GAROSA: Evo zbog koga je Janik Siner stvarno ostavio devojku (FOTO)