CRNE BROJKE U JAPANU SAMO RASTU: Situacija sve gora - kiša otežava spasavanje preživelih, a na sve to meštanima preti i nova opasnost (FOTO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

03. 01. 2024. u 07:47

NAJMANjE 64 osobe poginule su u razornom zemljotresu koji je 1. januara pogodio Japan, a ruševine i oštećeni putevi i danas sprečavaju spasilačke službe da sprovode operacije potrage i spasavanja preživelih, javljaju japanski mediji.

ЦРНЕ БРОЈКЕ У ЈАПАНУ САМО РАСТУ: Ситуација све гора - киша отежава спасавање преживелих, а на све то мештанима прети и нова опасност (ФОТО)

Foto: Tanjug

Prošla su dva dana otkako je zemljotres jačine 7,6 stepeni Rihterove skale izazvao veliku štetu na infrastrukturi i požare u gradu Vadžima, u prefekturi Išikava, na obali Japanskog mora, ali pune srazmere ove katastrofe su i dalje nepoznate, prenosi agencija Kjodo.

Zbog kiše koja će, kako je najavljeno, u oblastima pogođenim zemljotresom padati do četvrtka, japanska meteorološka agencija upozorila je na potencijalna klizišta.

Foto: Tanjug

Japanska vojska (SDF) je koristila helikoptere za isporuku osnovnih potrepština u odsečena područja, a lokalne vlasti su tražile od centralne vlade da pošalje dodatno vojno osoblje da pomogne u spasilačkim naporima.

Foto: Tanjug

Premijer Fumio Kišida potvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare da je vlada odlučila da poveća broj vojnika u regionu pogođenom zemljotresom, sa sadašnjih 1.000 na 2.000.

Kišida se susreo sa novinarima dan nakon što su se avion kompanije "Džepen erlajnz" (Japan Airlines) i avion obalske straže Japana koji je prevozio humanitarnu pomoć za Vadžimu sudarili na aerodromu Haneda u Tokiju.

To je izazvalo dodatnu zabrinutost da bi ta nesreća mogla da ometa isporuku pomoći.

Epicentar razornog zemljotresa bio je na oko 30 kilometara istočno-severoistočno od Vadžime na dubini od 16 kilometara i registrovan je najviši nivo od 7 jedinica na japanskoj skali seizmičkog intenziteta, navode nadležne službe i podsećaju da je ovako snažan zemljotres poslednji put zabeležen 2018. godine na Hokaidu.

Foto: Tanjug

U gradu Suzu, sa nešto više od 5.000 domaćinstava, koji se nalazi u blizini epicentra zemljotresa, vlasti nisu uspele da odgovore na 72 poziva u pomoć, rekao je gradonačelnik Masuhiro Izumija i dodao da manji potresi nastavljaju da tresu taj deo Japana, preneo je Rojters.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: POTOPLjENI PUTEVI, AUTOMOBILI POD VODOM: Vanredna situacija na jugu Indije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo