RAT U UKRAJINI: Ukrajinsko RV i PVO - Ne možemo da obaramo ruske rakete; Eksplozije odjekuju Ukrajinom (FOTO/VIDEO)

Novosti online

31. 12. 2023. u 07:59 >> 23:49

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini, dan 676. Ukrajinske snage gađale su Belgorod kasetnim raketama. Poginule su 22 osobe, ranjeno 109. Ruska vojska je tokom prethodnog dana odbila 9 napada ukrajinskih snaga, šest na kupjanskom pravcu, dva na donjeckom i jedan na krasnolimnaskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинско РВ и ПВО - Не можемо да обарамо руске ракете; Експлозије одјекују Украјином (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Troje poginulo u novogodišnjoj noći usled raketiranja Donjecka

Tri osobe su poginule tokom ukrajinskog granatiranja Donjecka, saopštio je predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

-Nažalost, ima mrtvih, prema preliminarnim podacima, poginule su tri osobe, napisao je on na Telegram kanalu.

Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju  (JCCC) ranije je saopštio da su Oružane snage Ukrajine posle Nove godine ispalile 15 projektila MLRS na regionalni centar.

Foto Tanjug/AP

 

Eksplozije na jugu Ukrajine

Eksplozije su odjeknule u Nikolajevu i Odesi, na jugu Ukrajine, javila je agencija RBK-Ukrajina. Nisu navedeni detalji. Lokalne vlasti nisu komentarisale situaciju.

Granatiran Donjeck

Nova Godina u Donjecku počeka je intenzivnim granatiranjem grada. Prema preliminarnim informacijama ima ranjenih, među kojima su i novinari.

Na grad je ispaljeno 15 projektila iz višecevnih raketnih sistema.
 

Foto pritnskrin jutjub MO Rusije

Kalibri i Kinžali prete Odesi: Uplovila tri ruska nosača raketa u Crno more

Rusija je u Crno more rasporedila tri nosača raketa - dve fregate i mali raketni brod, rekao je večeras načelnik regionalne administracije Odese Oleg Kiper.

-Nivo raketne pretnje je izuzetno visok. Neprijatelj je rasporedio tri površinska nosača raketa - dve fregate i jedan MRK - na borbeno dežurstvo u Crnom moru. Ukupna spremnost za upotrebu je 24 kalibra, prenela je Ukrajinska pravda.

On je pozvao stanovnike Odese da ne ignorišu uzbune za vazdušnu opasnost.

Ranije u toku večeri širom Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna zbog poletanja borbenog aviona MiG-31K iz Rusije, koji može da nosi hipersoničnu raketu "kinžal".

 

Putin čestitao komandantima vojnih okruga Novu godinu

Predsednik Vladimir Putin čestitao je komandantima vojnih okruga predstojeću Novu godinu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema rečima Peskova, Putin je razgovarao sa komandantima telefonom. Pres-sekretar je pojasnio da je reč o južnom, centralnom, zapadnom, istočnom, kao i o hersonskom i zaporoškom pravcu.

 

Foto: Tanjug/AP

Eksplozije odjekuju Ukrajinom

Eksplozije su odjeknule u Ternopoljskoj i Viničkoj oblasti Ukrajine, javljaju ukrajinski mediji. Drugi detalji nisu poznati. Eksplozije odjekuju u Kijevskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji. Navodno, dejstvuje PVO.

Uništena energetska infrastruktura

Načelnik vojne uprave grada Kijeva Sergej Popko rekao je u nedelju da je tokom 2023. godine oštećeno ili uništeno 63 odsto energetske infrastrukture.

-Tokom toplog perioda godine hiljade stručnjaka radilo je 24 sata na popravci energetskog sistema za tekuću grejnu sezonu, rekao je Popko.

Ukrajinsko RV  PVO: Ne možemo da obaramo ruske rakete

Ratno vaazduhoplovstvo Ukrajine nije u stanju da obori većinu projektila, a zapadni sistemi protivvazdušne odbrane (PVO) štite samo neke oblasti, izjavio je predstavnik komande ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

Foto Tviter forsvarsmakten.se

Napad na Rostovsku oblast

Oborena tri drona iznad Rostovske oblasti, javilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: Uništen radar S-300, VSU trpi velike gubitke u ljudstvu i tehnici

Ruske snage odbile su četiri napada na kupjanskom pravcu, ukupni gubici ukrajinskih snaga u protekla 24 časa iznose do 120 vojnika;

Na krasnolimanskom pravcu ruske snage odbile su jedan napad ukrajinske vojske. Gubici protivnika iznose do 50 vojnika;

Foto Tanjug/AP

U severoistočnom predgrađu Harkova uništeno je skladište goriva ukrajinske vojske;

Gubici ukrajinske vojske na donjeckom pravcu iznose do 300 vojnika, odbijena su tri napada jurišnih grupa;

Ruske snage odbile su napad jurišne grupe ukrajinske vojske na južnodonjeckom pravcu. Gubici protivnika iznose do 100 vojnika;

Na zaporoškom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 75 vojnika;

Ruska vojska uništila je avionsku tehniku ukrajinskih snaga u hangarima na aerodromima u Dnjepropetrovskoj i Odeskoj oblasti;

Foto printskrin FB

Ruski PVO sistemi su tokom prethodnog dana presreli 14 raketa „hajmars“ i „oljha“ i 31 ukrajinski dron;

U Odeskoj oblasti ruske snage uništile su radar sistema S-300;

Kod grada Zaporožje i Bela Crkva ruske snage uništile su skladišta goriva i municije ukrajinskih snaga.

Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 564 aviona, 263 helikoptera, 10.272 bespilotne letelice, 445 protivvazdušnih raketnih sistema, 14.412 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.194 vozila za raketne sisteme, 7.578 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 16.905 jedinica specijalnih vojnih vozila.

 

Eksplozije u Krivom Rogu

U Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, javljaju ukrajinski mediji.

Garlovka i Jasinovatski okrug na udaru

Ukrajinske snage granatirale su Gorlovku i Jasinovatski okrug, ispalivši 28 granata kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

Drugi put danas - uzbuna za vazdušnu opasnost na teritoriji cijele Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost drugi put danas je objavljena na čitavoj teritoriji Ukrajine, sledi iz podataka sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Kako se navodi, uzbuna je objavljena praktično istovremeno u svim oblastima – oko 14.25 časova.

Rusija pozvala OEBS da reaguje

Stalna misija Rusije u Beču pri OEBS-u pozvala je ovu Organizaciju da odreaguje na agresiju Kijeva u Belgorodu.

„Ogorčeni smo zbog ćutanja funkcionera OEBS-a, posebno severnomakedonskog predsedavajućeg OEBS-a Bujara Osmanija i generalnog sekretara Helge Šmid, u vezi sa namernim granatiranjem stambenih naselja Belgoroda od strane kijevskog režima, u kome su poginuli i ranjeni civili, uključujući i deca. Pozivamo OEBS da principijelno odreaguje na ovaj akt agresije“, navodi se na zvaničnom kanalu stalne misije Rusije na Telegramu.

Novi udari jurišnih aviona Su-25

Posade jurišnih aviona Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogodile su neprijateljska uporišta i ljudstvo na donjeckom pravcu.

Udar je izveden nevođenim avionskim projektilima S-8. Prema izveštajima nišandžije, svi naznačeni ciljevi su uspešno pogođeni.

Vazdušna opasnost u Sevastopolju

Na teritoriji Sevastopolja objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev na svom Telegramu.

Ruska vojska izvela uzvratne udare kao odgovor na granatiranje Belgoroda

Kao odgovor na granatiranje Belgoroda od strane ukrajinskih oružanih snaga, ruska vojska gađala je centre za donošenje odluka i vojne objekte u Harkovu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Visoko preciznim raketnim udarom na nekadašnji hotelski kompleks „Harkov palas“ uništeni su predstavnici Glavne obaveštajne uprave i Oružanih snaga Ukrajine, koji su bili direktno uključeni u planiranje i izvođenje terorističkog napada u Belgorodu, ističe se u hitnom saopštenju Ministarstva.

Tamo se nalazilo i do 200 stranih plaćenika koji su planirani da budu uključeni u terorističke racije na teritoriji Rusije koja se graniči sa Ukrajinom.

Uzbuna u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine.

Ponovo raste broj stradalih u Belgorodu

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da se, prema stanju od 8.30 časova, broj žrtava granatiranja Belgoroda povećao na 24.

Forenzičari su utvrdili da je poginulo još jedno dete, a jedan ranjeni muškarac podlegao je povredama u bolnici, napisao je Gladkov na svom Telegramu.

On je dodao i da je u Belgorodu trenutno na snazi uzbuna za vazdušnu opasnost.

Sprečeno sedam pokušaja rotacije ukrajinskih snaga

Ruska vojska je tokom prethodnog dana sprečila sedam pokušaja rotacije ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu, izjavio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe „Istok“ Aleksandar Gordejev.

Osim toga, uništena je stanica za radioelektronsko ratovanje i tri punkta za upravljanje dronovima Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Prečistovke.

Požar u Kijevu

Nakon noćašnjeg napada na Kijevsku oblast Ukrajine izbio je požar na kritičnom infrastrukturnom objektu, saopštila je administracija ukrajinske prestonice.

U saopštenju se dodaje da u napadu nije bilo žrtava.

Raste broj poginulih u napadu na Belgorod

Broj poginulih u napadu Oružanih snaga Ukrajine na Belgorod porastao je na 22 osobe, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.

Od 109 ranjenih, 25 osoba je u teškom stanju i planira se da one budu prevezene u savezne klinike, precizirao je Gladkov.

Osim toga, oštećeno je 30 stambenih zgrada, 381 stan, nekoliko privatnih kuća i mnogo automobila, dodao je on.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu