RAT U UKRAJINI: Četiri operativne grupe slomile zube o rusku odbranu; Ruski prodor kod Limana i Donjecka, VSU se grčeviti drži (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

26. 12. 2023. u 08:21 >> 02:11

RAT u Ukrajini – 671. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Четири оперативне групе сломиле зубе о руску одбрану; Руски продор код Лимана и Доњецка, ВСУ се грчевити држи  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

Raketirana Gorlovka

Ukrajinske snage ispalile su šest raketa na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

Situacija na liniji fronta i borbena dejstva: Ruski prodor kod Limana i Donjecka; VSU grčevito drži odbranu  (VIDEO/MAPA)

U pravcu Limana, ruske trupe nastavljaju operaciju uklanjanja ukrajinskog mostobrana duž desne obale reke Žerebec. Jedinice Oružanih snaga RF uspele su da napreduju u šumskom pojasu ka Terni i Jampolovki, proširivši zonu prisustva na dva kilometra u širinu i oko kilometar u dubinu.

Ilustracija telegram rybar

Borbe se nastavljaju i na istočnoj ivici Laptev Jara. Ipak, ukrajinske formacije, uprkos značajnim gubicima, nastavljaju sa kontranapadom, pokušavajući da povrate izgubljene teritorije. Uspešne akcije severno od Torskog omogućiće ruskim trupama da značajno povećaju pritisak na odbrambene linije VSUa u oblasti Makejevke i Nevskog, stvarajući pretnju napadima sa boka.

Foto Tanjug/AP


Na jugu, u šumskoj oblasti Serebrjanski, vojno osoblje Oružanih snaga Rusije pokušava da potisne ukrajinske formacije iza reke Severski Donjec. Uprkos relativno maloj udaljenosti između reke i ruskih položaja, ruski borci su na putu ka utvrđenom rejonu Oružanih snaga Ukrajine u blizini nekadašnjeg rekreativnog centra „Kuća lovca“.

Na pravcu Soledara ruske trupe nastavljaju ofanzivnu operaciju kod Bahmuta. Pozicione borbe vodile su se na severnom krilu u oblasti Orehovo-Vasiljevka. U jugozapadnom delu glavni sukobi su kod Bogdanovke i Ivanovskog. Istovremeno, resursi VSU pišu o napredovanju ruskih oružanih snaga kod Krasnoja. Na južnom krilu, nakon što su ruske trupe zauzele ključne visove kod Klešćejevke, situacija se stabilizovala.

U Avdejevskom sektoru se nastavljaju žestoke borbe u blizini Avdejevskog utvrđenog područja. Na severnom krilu najžešći sukobi vođeni su u pravcu Očeretina i Novokalinova, kao i u rejonu Stepovoje. Istovremeno, Oružane snage RF uspele su da napreduju oko 300 metara duž pruge kod Očeretina, a u rejonu Novokalinova su proteklih dana očistile nekoliko jedinica za podršku Oružanih snaga Ukrajine.

Foto Tanjug/AP



U međuvremenu, na jugu, ruske trupe su pojačale pritisak na položaje VSU od Vodjanoja prema Severnom i Pervomajskom. Borbe su nastavljene i u privatnom sektoru (porodičnih kuća) na jugu Avdejevke. Očigledno, s obzirom na učestalost izveštaja o prebacivanju rezervi ruskih Oružanih snaga kod Avdejevke, VSU očekuje nove, intenzivnije napade na celom području.

Na južno-donjeckom pravcu se nastavljaju teške borbe za Novomihajlovku, nanose se vatrena šteta po položajima jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine: na primer, Oružane snage Rusije su FAB-ovima pogodile uporište Oružanih snaga Ukrajine u Pobedi. Istovremeno, ukrajinske formacije su pokušale da izvrše kontranapad u rejonu autodepoa u Novomihajlovki, ali su identifikovane jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine brzo rasterene koncentrisanom artiljerijskom vatrom.

Foto jutjub tvzvezda.ru



Na Zaporoškom pravcu nema značajnijih promena. VSU održava aktivnu odbranu i s vremena na vreme pokušava da izvede kontranapade: ponjima se otvara artiljerijska vatra. Oružane snage Rusije su tokom dana aktivno granatirale položaje ukrajinskih formacija kod Rabotina i Verbovoga, nanevši vatrenu štetu ljudstvu i opremi Oružanih snaga Ukrajine.

Na hersonskom pravcu u Krinkima ne prestaju pozicione borbe za mostobran Oružanih snaga Ukrajine. VSU nastavlja da uvlači pojačanja čamcima sa suprotne strane, koja su blagovremeno gađani artiljerijskom vatrom i dronovima. U isto vreme, na desnoj obali Dnjepra, posade Lanceta su uništile vojni kamion sa lutajućom municijom, a u Tjaginki su pogođeni samohodni topovi VSU - 2S1 Gvozdika i M109 Paladin.

Ofanziva kod Bahmuta se nastavlja: Ruska armija je nokautirala ukrajinske oružane snage, kreće se ka Ivanovskom (MAPA/VIDEO)

200. brigada i dobrovoljački korpus poravnavaju liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine kod Bogdanovke, ulazeći u selo i zauzimajući niz VSUskih položaja na bokovima. Oružane snage Ukrajine šalju pešadijsko pojačanje koje na prilazima pokriva ruska artiljerija.

Desant i pešadija izvode jurišne operacije u pravcu Ivanovski-Časov Jar, izbacujući Oružane snage Ukrajine sa položaja i uništavajući pešadiju VSU. U proteklih nekoliko dana, vazdušno-desantne snage su zauzele desetak opornika.

U međuvremenu, ukrajinski vojni analitičari ponovo nastavljaju da prenose porazne informacije u izveštajima sa susednog dela artjomovskog fronta.

„Rusi su imali uspeha u pravcu Ivanovskog.“

„Rusi su uspostavili uporište i na groblju u blizini puta Časov Jar – Bahmut“.

-Sledeća ključna tačka u odbrani Oružanih snaga Ukrajine je Popovska šuma (zaokružena isprekidanom linijom), koja se nalazi na visini u odnosu na teritoriju između Hromova i Ivanovskog, pa je njeno zauzimanje veoma važno.

Kod Klešćejevke i Andrejevke borbe su se malo usporile; Ruske jedinice su zauzele važne visove i deo moćnog uporišta Klešćejevke, nastavljajući obuhvat sa boka sela, a ne direktnan napad.

Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine izvestio je ujutru da su ruske trupe izvele 4 napada kod Bogdanovke. A uveče je prijavio 3 napada u oblasti Klešćejevke i Andrejevke.

Ukrajinska kontraofanziva: Četiri operativne grupe slomile zube o rusku odbranu

Svi su se često pitali i nagađali koliko je Ukrajina imala vojnika koje je koristila u propaloj četvoromesečnoj zaporoškoj ofanzivi koja je započela 4. juna koordinisanim napadom na čuvenu rusku “Surovikinovu liniju” gde uprkos velikoj brojnosti nisu uspeli da ostave nijedan strateški, ali ni taktički uspeh.

Foto Tanjug/AP

Na početku 2023. godine ukrajinska vojska imala je četiri operativno – strateške grupe na istoku Ukrajine.

 

Eksplozije u Hersonu, oštećena železnička stanica

U eksploziji u Hersonu, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, oštećena je železnička stanica, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

-Od posledica eksplozija poginuo je policijski poručnik iz Kirovogradske oblasti. Još dva policajca su u bolnici sa ranama od gelera, napisao je Klimenko na svom Telegramu.

Nemački ministar: Nema povećanja finansiranje Ukraajine

Ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner izjavio je da trenutno ne vidi preduslove za povećanje nemačke pomoći Ukrajini.

Foto EPA

-Nemačka je na strani Ukrajine. Isporučujemo oružane sisteme, pružamo finansijsku pomoć i obezbeđujemo zaštitu mnogim ljudima u Nemačkoj, istakao je Lindner, podsetivši da je Nemačka „drugi po veličini donator u svetu“ za Ukrajinu.

 

 

Vazdušna uzbuna širom Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Volinskoj, Rovnjenskoj, Žitomirskoj, Hmeljnickoj, Vinickoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Prema podacima sa karte, uzbuna je u ovim oblastima objavljena praktično istovremeno, oko 19.25 časova.
 

Zalužnij priznao - Marjinka je pala, drma se i Avdejevka

Ukrajinske snage povukle su se iz grada Marjinka u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni na konferenciji za novinare.

On je rekao i da bi ukrajinske trupe mogle bi da napuste Avdejevku za 2-3 meseca.

 

Ruske snage napreduju kod Bahmuta

Na Artjomovskom sektoru fronta zabeleženo je dalje napredovanje Oružanih snaga Ruske Federacije. To proizilazi iz izveštaja ruskih vojnih dopisnika koji analiziraju situaciju u ovoj oblasti.

Ruske oružane snage napredovale su jugozapadno od Artjomovska (Bahmut), u oblasti južno od černobilskog baštovanskog partnerstva. Napredovanje je zabeleženo na području širine do 700 metara i do dubine od 300 metara. Ukrajinske formacije pružaju snažan otpor, ali ga naši borci postepeno savlađuju.

Foto Tanjug/AP

Prema vojnim dopisnicima, ruska vojska napreduje duž komandnih visina. Tako se Oružane snage RF približavaju hvatanju grupe neprijateljskih snaga koje se nalaze u Kleščejevki, u relativnoj niziji. Uspostavljanje kontrole nad dominantnim visinama čini ovaj zadatak mnogo lakšim.

Pored toga, prijavljeni su napadi ruskih oružanih snaga u oblasti Andrejevke uz artiljerijsku podršku. Napad na Klešćejevku dolazi iz severoistočnog pravca i duž visova iz severozapadnog pravca. Na Artjomovskom sektoru fronta, naše jedinice nastavljaju sa pokušajima napredovanja ka selu Ivanovskoe (Krasnoje), kao i napade u rejonu Bogdanovke.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinske pozicije u oblastima Vasjukovke, Razdolovke, Spornog i Verhnekamenskog su izložene artiljerijskom granatiranju i raketnim napadima. Ukrajinske trupe, zauzvrat, granatiraju ruske položaje u Krasnopolovki, Jagodnom i samom Artemovsku. Ali generalno, situacija u ovom pravcu za ukrajinske formacije postaje sve teža, što prepoznaju i ukrajinski izvori.

Rusi raspisali poternicu za komandantom ukrajinskog RV

Za komandantom ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikolajem Oleščukom, koji je optužen za terorizam, raspisana je poternica, proizlazi iz baze ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Foto MO Ukrajine

U saopštenju se navodi da se traži na osnovu člana Krivičnog zakona Rusije.

Ranije je Istražni komitet Rusije u odsustvu podneo optužbe za terorizam protiv načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kirila Budanova, komandanta Ratnog vazduhoplovstva Nikolaja Oleščuka i komandanta 383. posebnog puka za upravljanje letelicama na daljinu ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva Sergeja Budenjuka, koji su umešani u više od 100 napada bespilotnih letelica na rusku teritoriju.

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane: Oborena dva Su-24 i 5 projektila HIMARS, veliki gubici VSU u živoj sili

Ruske oružane snage su odbile tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, gubici protivnika iznosili su oko 25 vojnika;

Ruske oružane snage su odbile napad Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, protivnik je izgubio oko 195 vojnika i jedan tenk;

Ruske oružane snage su odbile pet napada Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, Marjinka je oslobođena;

Ruske oružane snage su izvele napad na dve jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Vodjanog i Novomihajlovke, protivnik je izgubio do 150 vojnika;

Ruska PVO oborila je dva Su-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, 5 projektila hajmars, 24 drona;

Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine na Donjeckom pravcu iznosili su oko 205 vojnika i 5 vozila.

BBC: Ukrajinska kontraofanziva maloverovatna

Nova kontraofanziva ukrajinskih snaga i proboj ruskih odbrambenih linija su malo verovatni, prenosi En-Bi-Si, pozivajući se na vojne analitičare.

-Početkom 2023. godine postojale su velike nade da će toliko hvaljena ukrajinska kontraofanziva... promeniti ravnotežu na terenu... To se nije dogodilo, a izgledi za prodor 2024. godine takođe su malo verovatni... Oni (vojni analitičari) predviđaju da će se intenzivne borbe verovatno nastaviti i sledeće godine, ali je malo verovatno da će kijevske snage pokušati novu kontraofanzivu, navodi se u izveštaju.

Prema podacima eksperata koje citira televizija, Rusija će u novoj godini, po svoj prilici, ojačati svoju poziciju na teritorijama koje je preuzela.

 

MO Rusije: U napadu ukrajinskih snaga oštećen desantni brod Novočerkask

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je u luci Feodosija na Krimu oštećen veliki desantni brod "Novočerkask", tokom odbijanja napada ukrajinskih oružanih snaga.

"U toku odbijanja napada Oružanih snaga Ukrajine avionskim navođenim raketama na bazu Feodosija oštećen je veliki desantni brod Novočerkask. Sistemi PVO uništili su dva neprijateljska taktička aviona 'Su-24' u rejonu naselja Žovten, koji su ispaljivali avionske navođene rakete", navelo je rusko ministarstvo, prenosi RIA Novosti.

Lider Krima Sergej Aksjonov saopštio je rano jutros da su ukrajinske snage izvele napad na luku u Feodosiji, nakon čega je došlo do eksplozije i požara. On je kasnije saopštio da je jedna osoba poginula, a dve povređene. Prethodno je komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk izjavio da je Ukrajina izvela vazdušni napad na Feodosiju na Krimu i da je u napadu uništen ruski desantni brod "Novočerkask".

Prvi snimci eksplozije na Krimu

Ukrajina je saopštila da je izvela vazdušni napad na lučki grad Feodosija na Krimu, prenose agencije.

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk rekao je da je u napadu uništen ruski desantni brod "Novočerkask" iz sastava Crnomorske flote.

"Ruska flota je sve manja", naveo je Oleščuk na svom Telegram kanalu, prenosi Unian.

Na snimcima na društvenim mrežama vidi se kako je došlo do velike eksplozije i požara.

Ukrajina demantovala tvrdnje Rusije o zauzimanju Marjinke

Odbrambene snage Ukrajine demantuju tvrdnje Rusije o zauzimanju Marjinke, izjavio je portparol zajedničkog pres-centra Odbrambenih snaga Tavrijskog pravca Aleksandar Štupun.

On je rekao da se borbe za Marjinku nastavljaju, a da je grad potpuno uništen.

- Netačno je govoriti o potpunom zauzimanju Marjinke - naglasio je Štupun, prenosi Ukrinform. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je u ponedeljak da je ruska vojska uspostavila potpunu kontrolu nad Marjinkom, u predgrađu Donjecka.

Šojgu je istakao da će preuzimanje kontrole nad gradom omogućiti efikasniju zaštitu Donjecka od napada ukrajinskih oružanih snaga.

BONUS VIDEO:

KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!