RAT U UKRAJINI: General VSU Marčenko: Dobrovoljaca nema; Finska - Rat u Ukrajini se neće brzo završiti (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

24. 12. 2023. u 07:32 >> 00:47

RAT u Ukrajini – 669. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Генерал ВСУ Марченко: Добровољаца нема; Финска - Рат у Украјини се неће брзо завршити (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Zelenski Ukrajincima čestitao Božić

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao je Božić Ukrajincima koji taj praznik slave po gregorijanskom i novojulijanskom kalendaru.

"Gde god slavimo Božić, danas su svi Ukrajinci zajedno. Svi zajedno slavimo Božić, jednog datuma, kao jedna velika porodica, kao jedan narod, kao jedna, jedina država. A danas je naša zajednička molitva jača nego ikad. Narodna molitva danas će ujediniti milione glasova – više nego ikada ranije. I biće podeljena danas, bez vremenske razlike od dve nedelje. I distribuiraće se zajedno sa Evropom i svetom'', poručio je Zelenski u video poruci na Telegram kanalu.

Kako prenosi "Strana.ua", istraživanje sprovedeno 2019. godine pokazalo je da samo 25 odsto ispitanika podržava pomeranje božićnih proslava sa 7. januara na 25. decembar. 

(Tanjug)

 

Eksplozije u Odesi

Ukrajinski portal „Strana“ saopštio je o još nekoliko eksplozija u Odesi.

Nakon objavljene uzbune za vazdušnu opasnost u Odesi su odjeknule eksplozije, javio je ukrajinski portal „Obščestveno“ na svom Telegramu.

 

General VSU Marčenko: Dobrovoljaca nema

U Ukrajini više nema dobrovoljaca koji žele da idu u vojsku, rekao je bivši komandant odbrane Nikolajeva, general-major Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Marčenko u intervjuu za Dojče vele.

-Dobrovoljaca koji su želeli da se pridruže redovima Oružanih snaga Ukrajine, više nema, rekao je Marčenko.

Zbog toga su, prema njegovim rečima, predstavnici teritorijalnih regrutnih centara prinuđeni da idu od vrata do vrata.

-Ako ne preživimo ovaj rat, onda razumete da više nećemo imati šanse, dodao je general-major Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Strana.ua

Foto Tanjug/AP

Istovremeno, Marčenko ne vidi potrebu da se reformiše regrutacija ili proces mobilizacije.

-Mi imamo zakone. Smatram da samo treba da se pridržavamo tih zakona. Svi moraju da poštuju taj zakon. I problem će nestati sam od sebe, zaključio je Marčenko.

Umerov: Mnogo više građana želi da služi vojsku od onih koji je izbegavaju

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov izjavio je da Ministarstvo odbrane ima podatak koliko je vojno sposobnih muškaraca otišlo u inostranstvo nakon početka ruske invazije u punom obimu.

-Za proteklih mesec i po dana smo objedinili sve baze podataka. Vidimo koliko ih imamo u Ukrajini, koliko u inostranstvu, proveravamo zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova, odnosno imamo takve informacije, rekao je Umerov u intervjuu za ukrajinski javni servis Suspilne.

Bitka za Avdejevku: Ruska vojska izvodi snažne napade na Pervomajski i Stepovoj (MAPA/VIDEO)

Stepovoje - Rusi i dalje snažno pritiskaju u samom selu, kao i severno i južno od njega.

Severno od sela napreduju ka Novobahmutovki, priznaju ukrajinski vojni analitičari.

Nastavljaju se žestoke borbe na području Koksare Avdejevski. Naše trupe napadaju fabriku svim vrstama teškog naoružanja.

U pravcu Pervomajskog, Rusi su napredovali još 200 metara sa strane Vodjanoja. Odatle smo napredovali ka 9. kvartu Avdejevke, takođe oko 200 metara.

Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da ruska vojska ne odustaje od pokušaja da opkoli Avdejevku. Oružane snage Rusije su tokom proteklog dana izvele 22 napada istočno od Novokalinovoja, Novobahmutovke i Avdejevke, kao i 13 napada u oblastima Pervomajskog.

 

Eksplozije u Hersonu

U gradu Hersonu, koji je pod kontrolom Kijeva, odjeknule su eksplozije, javio je šef gradske administracije Roman Mročko na svom Telegramu.

On, međutim, nije saopštio druge detalje.

Foto Tanjug/AP

 

Finiski ministar: Rat u Ukrajini se neće brzo završiti

Finski ministar odbrane Anti Hakanen poručio je danas da se u Ukrajini vodi rat za budućnost cele Evrope i ocenio da se taj rat neće brzo završiti.

On je u božićnoj čestitki pripadnicima finskih mirovnih snaga u svetu naveo da je politika moći Rusije stvorila "osećaj nesigurnosti i neizvesnosti u Evropi, a posredno i u celom svetu".

-Dobili smo bolan dokaz da veća država može smatrati da ima pravo da se meša u izbore svog manjeg suseda i da je spremna koristiti vojnu silu za postizanje vlastitih ciljeva, dodao je Hakanen.

Foto: Telegram

 

Prema rečima ministra odbrane, 2023. godina ostaće zapamćena kao ratna godina, ali i kao godina u kojoj je Finska postala članica NATO i potpisala sporazum o odbrambenoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi finski javni servis YLE.

-Sa članstvom našu sigurnost garantuje najjači odbrambeni savez na svetu. Savez čiji principi uključuju da je napad na jednu državu članicu napad na celu alijansu, naveo je Hakanen.

Vazdušna opasnost u više regiona Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Nikolajevskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti koje su pod kontrolom Kijeva, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

 

Poslednji izveštaj ruskog Ministarstva odbrane o specijalnoj operaciji: Oborena četiri ukrajinska aviona, napadnuti aerodromi, uništena tehnika

Na meti ruskih raketa našli su se PVO sistemi, američke proizvodnje, na aerodromu u Hmeljnickoj oblasti;

Na aerodromima Kanatovo i Dnjepar pogođena je ukrajinski aviotehnika;

Foto: EPA/Printscreen

Tri ukrajinska Su-27 i jedan Su-24 oboreni su sistemima PVO: kod Širokog, Odarovke u Zaporoškoj oblasti i Grigorovke u Dnjepropetrovskoj oblasti;

Na kupjanskom pravcu odbijena su 4 napada Oružanih snaga Ukrajine kod Sinkovke, Kijev je izgubio više od 40 vojnika, a pogođeno je i skladište municije 113. brigade teritorijalne odbrane kod Lipca;

Foto Tanjug/AP

Na krasnolimanskom pravcu odbijena su dva napada Oružanih snaga Ukrajine, gubici neprijatelja iznosili su oko 100 vojnika;

Na donjeckom pravcu odbijeno je 8 napada Oružanih snaga Ukrajine, gubici Kijeva su iznosili do 350 poginulih i ranjenih vojnika, uništeno je artiljerijsko oruđe M777, proizvedeno u SAD;

Na južnodonjeckom pravcu izveden je napad na ukrajinske oružane snage kod Novomihajlovke, Kijev je izgubio oko 110 vojnika, a u okviru kontrabaterijske borbe artiljerijska oruđa M109 „Paladin“, „Akacija“ i „Gvozdika“;

Na hersonskom pravcu gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 80 vojnika, pogođen je samohodni top M109 „Paladin“, američke proizvodnje;

Na zaporoškom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 70 poginulih i ranjenih vojnika.

 

 

Izveštaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije

Izveštaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije o južnom pravcu Specijalne vojne operacije: U protekla 24 časa oboreno je 10 dronova Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, u području Gorlovke, Marinke i Pobede, saopštio je portparol grupe Jug Vadim Astafjev, prenosi Sputnjik. 

Pored toga, prema njegovim rečima, ruska grupa je odbila 11 napada i izvela napade na položaje protivnika u području DNR - Krasno, Dilejevka, Kirovo i Georgijevka.

Gvido Krozeto: Vreme da se traži političko rešenje

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto rekao je da je vreme da se traži političko rešenje za vojni sukob u Ukrajini.

- Uporedo i paralelno sa vojnom intervencijom i podrškom Ukrajini, važno je ići putem koji će dovesti do političkog rešenja… Ono što se ne može postići vojnim sredstvima može se postići otvaranjem diplomatskog i političkog fronta, kako bi se pokušalo doći do tog rezultata mirnim pregovorima - rekao je Krozeto tokom posete Poljskoj, preneo je Sputnjik. 

Vazduhoplovstvo Ukrajine: PVO oborila 14 od 15 lansiranih ruskih dronova

Ukrajinska PVO oborila je 14 od 15 dronova kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Bespilotne letelice oborene su iznad Nikolajevske, Kirovogradske, Zaporoške, Dnjepropetrovske i Hmeljnicčke oblasti, prenosi Tanjug pisanje Uniana. 

Šest članica EU odbila da pruži garancije Ukrajini

Šest zemalja EU odbilo je da Ukrajini da garancije bezbednosti, rekao je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Andrej Sibiga. To su Austrija, Hrvatska, Poljska, Mađarska, Slovačka i Malta.

- Mislim da sve ove države imaju političku volju da postanu potpisnice deklaracije (o dugoročnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu) - naglasio je Sibiga.

Deklaracija predviđa da Kijev dobije značajan vojni potencijal.

Britanija će nastaviti da pomaže

Velika Britanija će nastaviti da pomaže Ukrajini u 2024. godini, obećao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

- Razmatramo koje stavke naših troškova mogu da se prebace na dugogodišnju osnovu (pomoći Ukrajini) - rekao je on.

 

BONUS VIDEO:

KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (6)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)