NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

HAMAS IZNEO TEŠKE OPTUŽBE: LJuti na Izrael zbog slika na kojima su polugoli palestinski zatvorenici

Tanjug

08. 12. 2023. u 16:38

VISOKI zvaničnik Hamasa optužio je danas izraelske snage da su počinile "gnusni zločin protiv nevinih civila" nakon što su slike polugolih zarobljenih palestinskih muškaraca iz Gaze kružile društvenim mrežama.

ХАМАС ИЗНЕО ТЕШКЕ ОПТУЖБЕ: Љути на Израел због слика на којима су полуголи палестински затвореници

Foto: Eks printskrin/Sprinter

Predstavnik paestinske militantne grupe Izat El-Rešik, koji je u egzilu u inostranstvu, pozvao je međunarodne organizacije za ljudska prava da intervenišu kako bi pokazali šta se dogodilo palestinskim muškarcima i pomogli da se omogući njihovo oslobađanje, preneo je Rojters.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je da je zabrinut zbog slika i da se prema svim pritvorenicima mora postupati humano i dostojanstveno u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

Izraelska televizija je prikazala snimak zarobljenih boraca Hamasa, svučenih do donjeg veša, kako pognutih glava na ulici u Gazi.

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi rekao je na redovnom brifingu da je reč o pojedincima uhapšenim u Džabaliji i Šejaji, u predgrađima Gaze.

- Reč je o vojno sposobnim muškarcima koji su otkriveni u područjima iz kojih su civili trebalo da budu evakuisani pre nekoliko nedelja - rekao je on.

Levi ističe da je izraelska vojska savetovala civile da napuste te oblasti u Gazi, gde planira da deluje, pošto je pokrenula svoju kampanju za eliminaciju Hamasa u palestinskoj enklavi nakon ubilačkog napada te islamističke militantne grupe 7. oktobra u južnom Izraelu.

Rojters navodi da jedna fotografija prikazuje više od 20 muškaraca kako kleče na pločniku ili na ulici, sa izraelskim vojnicima koji gledaju i desetinama cipela i sandala ostavljenih na putu.

Sličan broj muškaraca, takođe polugolih, bio je naguran u kamion nedaleko odatle.

Britanska agencija ističe da su neki Palestinci rekli da su prepoznali rođake na slikama, koje kruže društvenim mrežama i negirali su da su oni imali bilo kakve veze sa Hamasom ili bilo kojom drugom grupom.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE -  Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića