RAT U UKRAJINI: Presečen lanac snabdevanja VSU; Rusi napreduju kod Bahmuta i Kupjanska, VSU pokušava da zadrži prodore (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

08. 12. 2023. u 07:28 >> 01:49

RAT u Ukrajini - 653. dan. Ministarstvo energetike Ukrajine saopštilo je da je u ruskom granatiranju teško oštećena jedna termoelektrana u zoni fronta. U ruskom napadu dronovima pogođena je lučka infrastruktura na Dunavu. Republikanci su u američkom Senatu blokirali dodatni zakon o finansijskoj pomoći Kijevu. Ukrajina će praviti artiljerijske granate s američkim firmama, saopštio je ministar za strateške industrije Oleksandr Kamišin. Vladimir Putin ocenio je da je zapadni finansijski sistem zastareo i da Rusija može da savlada sve izazove.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пресечен ланац снабдевања ВСУ; Руси напредују код Бахмута и Купјанска, ВСУ покушава да задржи продоре (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto printskrin jutjub

Još jedan uništen nemački Leopard 2A4 (VIDEO)

Na internetu se pojavio i nastavak snimka sa još jednim napuštenim nemačkim tenkom Leopard 2A4 na zaporoškom pravcu. Kako su na telegram kanalu LostArmour primetile, on je pogođen prošle nedelje zapadno od Rabotina. Sudeći po snimku, nakon pogotka sa dve protivtenkovske rakete i FPV drona, vozilo je bukvalno izgorelo iznutra.

Tamošnja ukrajinska posada je poginula. Video jasno pokazuje da odsustvo efektivnih detonacionih okvira nakon pogotka projektila uopšte ne znači odsustvo prodora oklopa. U ovom slučaju, kumulativni projektili su spalili borbeni prostor Leoparda, iako spolja tenk izgleda netaknut.

 

Hronika ratnih dejstava: Ruske jedninice napreduju kod Bahmuta i Kupjanska, VSU pokušava da zadrži prodore (MAPA/VIDEO)

Oružane snage Rusije izvele su noću raketne napade na infrastrukturne objekte u Ukrajini. Napadnuto je jedno industrijsko preduzeće u Pavlogradu, verovatno lokalna hemijska fabrika. U Harkovu je jedna od raketa pogodila zgradu distributivnog punkta Harkovoblenergo u okrugu Ševčenko. Eksplozije su se dogodile i u Kijevu, ali nije poznata svrha napada. Pored toga, zadat je udarac jednoj od termoelektrana u zoni fronta: vlasti napominju da je ovo najmanje osmi udarac u poslednja 2 meseca; stanica je pretrpela značajna oštećenja; tri bloka su isključena sa mreže. Pretpostavlja se da je to bila Kurahovska termoelektrana.

Ilustracija telegram rybar




Na Svatovsko-kremenskom sektoru u poslednjih nedelju dana primetno je aktiviranje fronta. Neposredni zadatak ruskih trupa je uklanjanje mostobrana ukrajinskih oružanih snaga na istočnoj obali reke Žerebec. Napredovanje sa severnog krila iz jaruga Žuravke je komplikovano prirodom terena, pa se ofanziva razvija od Dibrove ka Terni i Jampolovki. Nastavlja se čišćenje zapadnog dela Široke jaruge, borbe se vode na periferiji Jar Lapteva.


Ukrajinske formacije pokušavaju da preuzmu inicijativu, koristeći motorizovane pešadijske grupe iz 67. mehanizovane brigade i 12. brigade specijalnih snaga Oružanih snaga Ukrajine: borbe se vode sa južnog boka Šumarije Serebrjanski. Linija fronta se promenila od jeseni: pojedinačni DRG (diverzantsko-izviđačke grupe) Oružanih snaga Ukrajine stigli su do predgrađa Dibrove, pa Oružane snage Rusije u kontranapadima vraćaju izgubljene položaje.

Uprkos aktiviranju Oružanih snaga Rusije na ovom sektoru fronta, ofanziva velikih razmera je komplikovana betonskim utvrđenjima koje su Oružane snage Ukrajine opremile na deonici šumarije Torskoje – Serebrjanskoe – Jampolj. Ako je mogućnost eliminisanja mostobrana ukrajinskih oružanih snaga duž desne obale reke Žerebec sasvim realna, onda će napad na Liman zahtevati prelazak reke i čišćenje svih teritorija do rezervoara Oskol (a ovo, s obzirom na trenutnu konfiguracija fronta, zahtevaće ozbiljne resurse i napore).

Foto Tanjug/AP


U pravcu Soledara, ruske trupe nastavljaju da osvajaju teritorije koje su ukrajinske formacije ranije uspele da zauzmu tokom rotacije jedinica Vagnerovog PMC-a i regularnih jedinica Oružanih snaga Rusije. Na severnom krilu Oružanih snaga Rusije uspeli su da dođu do istočne periferije Bogdanovke, isturene jedinice se nalaze na 100 metara od prvih kuća. Paralelno, sa jugozapadne periferije Dubovo-Vasiljevke razvija se ofanziva u pravcu Grigorovke i severozapadno ka Orehovo-Vasiljevki: Oružane snage Rusije vode borbu za Kudlinu jarugu, koja odvaja ruske trupe od obližnjeg naselja.

Foto jutjub tvzvezda.ru


Na jugu ruske jurišne jedinice iz 200. motorizovane brigade Oružanih snaga Rusije završile su čišćenje rasadnika Valjanovski, gde je bio opremljen moćni utvrđeni rejon Oružanih snaga Ukrajine. Istovremeno, napredak je zabeležen i sa strane Hromova: ruske trupe su očistile utvrđeni pojas ukrajinskih oružanih snaga na autodromu Bahmutski Šljak. Nastavlja se čišćenje dača i SNT-a koji se nalaze jugozapadno od Bahmuta: jedinice 4. pešadijske brigade Oružanih snaga Rusije izravnavaju liniju fronta i prema Krasnoju i prema Klešćejevki, gde su, nakon prekjučerašnjeg zauzimanja kote 215,7, jedinice 346. brigade specijalnih snaga započele napade na isturene pravce Oružanih snaga Ukrajine i pripreme za proširenje zone kontrole severno od sela. Ali da bi se oslobodio jugozapadni bok, potrebno je zauzeti visove koji se nalaze na jugozapadu i takozvani „Klešćejevski greben“. U slučaju uspešnog napredovanja i zauzimanja grebena, biće olakšano obnavljanje položaja kod Andrejevke.

Što se tiče napada na Časov Jar, ima dosta posla: moguć je izlaz iz Bogdanovke i Grigorovke, za koje bitke tek treba da počnu. A onda će, na severnoj periferiji Časovog Jara, nekoliko močvara, rudnik i kamenolom praviti probleme. Teže je razviti ofanzivu sa strane Krasnog - moraće da se idet kroz niziju.

Foto: Printskrin Youtube



Oružane snage Rusije nastavljaju operaciju opkoljavanja Avdejevskog utvrđenog područja. Na severnom krilu ruske jedinice napreduju duž pruge ka Novokalinovu, zauzimajući nove položaje. Stepovoje (Petrovskoje) ostaje u sivoj zoni.

Osim toga, u rejonu postrojenja za prečišćavanje AKHZ i prilazima samom postrojenju dolazi do žestokih sukoba: VSU tenkovima i artiljerijom pokušava da izbaci Oružane snage Rusije sa prve linije fronta u ovoj oblasti. U oblasti Severnog i Tonenkog, pozicione borbe se nastavljaju bez promena na liniji fronta.


U sektoru Vremjevske izbočine, linija fronta nije pretrpela značajne promene. Ruska vojska vodi lokalne borbe na prilazima Staromajorskom i Urožajnom, zauzimajući nekoliko uporišta VSU. Ukrajinske formacije, zbog aktivnosti FPV dronova, radije vrše rotaciju i snabdevanje noću. Ali slike napada na jedinice Oružanih snaga Ukrajine u mraku koje su učestale na mreži ukazuju na promenu taktike u korišćenju dronova od strane Oružanih snaga Rusije.

Na lokalitetu Orehova se nastavljaju rutinski sukobi. U rejonu Rabotina osujećena je ofanziva VSU, uključujući i korišćenje FPV dronova i artiljerije. Istovremeno, u rejonu Verbovog, ukrajinske oružane snage su takođe pokušale da krenu napred. Jedinice ruskih Vazdušno-desantnih snaga ne samo da su odbile napad, već su uspele i da donekle poboljšaju svoju taktičku poziciju.


Na hersonskom pravcu nema značajnih promena: rusko vojno osoblje neprekidno radi na mostobranu Oružanih snaga Ukrajine u Krinkima sa avijacijom i artiljerijom. Osim toga, Oružane snage Rusije suzbijaju pokušaje ukrajinskih formacija da prošire zonu kontrole u šumarcima na jugu naselja.

 

 

Bugarska ipak šalje oružje Kijevu

Bugarski parlament je odbacio veto predsednika zemlje Rumena Radeva na besplatnu isporuku oklopne tehnike Oružanim snagama Ukrajine. Međutim, odluka je naišla na negodovanje dela prisutnih, pa je sednica dva puta prekidana zbog žestoke svađe poslanika, piše Blitz.

Foto:

Lider bugarske opozicione stranke „Preporod“ Kostadin Kostadinov izrazio je ogorčenje zbog toga što Sofija izdvaja Kijevu milijarde na račun sopstvenih građana.

 

Američki mediji: Ofanzva VSU tek 2025.

Ukrajinska vojska verovatno neće biti u mogućnosti pre 2025. godine da izvede sledeću kontraofanzivu, piše „Volstrit džurnal“ pozivajući se na zapadne diplomate i vojne stratege.

Presečen lanac snabdevanja VSU

Ruska vojska zauzela je uporište ukrajinske vojske u blizini Bogdanovke u Donjeckoj Narodnoj Republici,o saopštio je Sputnjiku izvor iz jedinice „Sever-V“ koja pripada vojnoj grupaciji „Jug“.

Foto Tanjug/AP


Kako je objasnio, pre nekoliko dana su ruske snage uspele da preseku lanac snabdevanja te ukrajinske jedinice, zatim je usledio diverzioni manevar nakon čega su uspele da se približe neprijatelju s leđa. Prema njegovim rečima, kao rezultat akcije jedan deo ukrajinske jedinice je likvidiran, a ostali su se razbežali.
 

 

Rusi napreduju kod Bahmuta

Oružane snage Ruske Federacije uspele da postignu uspeh na severnom krilu Bahmuta, kako su izvestili ruski ratni dopisnici.

Napredujući ka ukrajinskim položajima, ruske oružane snage su uspele da istisnu protovnika sa deset uporišta. Posle ove ofanzive, Rusi su uspeli da uđu u Bogdanovku, koju kontrolišu ukrajinske formacije. Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su jurišne jedinice Vazdušno-desantnih snaga preuzele kontrolu nad protivničkim uporištem u okolini Artjomovska.

Foto Tanjug/AP

Jedinice ruskih Vazdušno-desantnih snaga trenutno nastavljaju napredovanje u oblasti severno od sela. Artjomovskoe (Hromovo) i u okolini Bogdanovke. Prema brojnim Telegram kanalima koji prate situaciju na ratištu, ranije su rejonu Bogdanovka ukrajinske jedinice bile prinuđene da se povuku 990 metara. Ukrajinci su se povukli još 570 metara u oblasti Artjomovskoe (Hromovo). Sada je, očigledno, da dolazi do daljeg napredovanja vazdušno-desantnih jedinica.

Ovo je značajan uspeh, s obzirom na to da ruske trupe dugo nisu mogle da napreduju na ovom pravcu. Tokom borbi, ukrajinske oružane snage su potisnute iz Artemovska, a protivofanziva neprijatelja na ovom području je već potpuno propala. Iz ofanzivnih akcija, neprijatelj je morao da pređe na odbranu, ali to mu, postaje sve teže – zbog nedostatka vojnika, nedovoljne municije i aktivnog pritiska ruskih snaga.

Najvažnije sa brifinga MO Rusije: Oboreno 5 aviona i 224 dronova, VSU izgubio celu brigadu

Na kupjanskom pravcu ruske snage su poboljšale položaje na nekoliko lokacija i za nedelju dana odbile 19 napada; ukrajinske snage su izgubile 480 vojnika i tri tenka;

Na krasnolimanskom pravcu od 3. do 8. decembra ukrajinske snage su izgubile 1.445 vojnika i 11 oklopnih vozila;

Na donjeckom pravcu ruske jedinice su odbile 18 napada protivnika; za nedelju dana na tom pravcu ukrajinska vojska je izgubila preko 1.560 vojnika;

Foto Tanjug/AP

Od 3. do 8. decembra ruske snage su izvele 30 napada na infrastrukturu ukrajinske vojske po arsenalu naoružanja, skladištima municije, tehnike i goriva;

Na južnodonjeckom pravcu vojska Ukrajine je izgubila 845 vojnika;

U roku od nedelju dana ruska vojska je zarobila 12 ukrajinskih vojnika;

Na hersonskom pravcu uništeno je 350 ukrajinskih vojnika koji su pokušali da se prebace na levu obalu Dnjepra;

Ruska PVO je za nedelju dana oborila pet ukrajinskih borbenih aviona i 224 bespilotne letelice.

Bez pomoći NATO Kijev mora da pregovara o miru

Bez pomoći NATO Kijev neće imati izbora osim da traži način za rešavanje sukoba sa Rusijom, a na kraju će morati da pristane na „korejski scenario“ koji podrazumeva odustajanje od teritorija, izjavio je bivši američki ambasador u Kijevu Vilijem Tejlor za „Vašington post“.

-Ili će NATO usaglasiti povećanje podrške Ukrajini kako bi zemlja povratila kontrolu nad teritorijama ili će se Ukrajina boriti sa nedovoljno snaga i na kraj će morati da pristane na podelu teritorija po korejskom modelu, naveo je Tejlor.

VSU granatira Belgorodsku oblast

Ukrajinske snage ispalile su 30 projektila u poslednja 24 sata, od toga 10 iz sistema „Grad“, na pet delova Belgorodske oblasti, na granici, rekao je gubernator te oblasti Vjačeslav Gladkov.

Foto Tanjug/AP

Bez američkih dolara sledi kolaps

Bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov smatra da će bez finansijske pomoći SAD u Ukrajini već u januaru početi problemi sa isplatama socijalnih davanja i da će Kijev morati da smanjuje rashode u socijalnoj i humanitarnoj sferi.

Eksplozije u Harkovu

Ukrajinski mediji su objavili da je u Harkovu odjeknulo pet eksplozija. Eksplozije odjekuju i u Kijevu gde je na snazi vazdušna uzbuna. Sirene su se oglasile u osam oblasti Ukrajine.

 

Kremlj: "Apsolutno nerealna" ideja da se pregovara pod uslovima Kijeva

Kremlj je saopštio da je ideja da se Rusija 2024. godine uključi u mirovne pregovore sa Ukrajinom pod uslovima Kijeva "nerealna".

Iz Moskve su reagovali je na medijski izveštaj koji je rekao da je želja Vašingtona da se takav scenario odvija.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je tu ideju "apsolutno nerealnom“.

(Reuters)

 

Kijev: Ruske snage nastavljaju sa pritiskom na Avdejevku

Ruske snage nastavaljuju da u manjim grupama napadaju u pokušjima da zauzmu opkoljeni grad Avdejevku, saopštila je ukrajinska vojska.

Rusija je pojačala svoj pritisak poslednjih nedelja u pokušaju da opkoli Avdejevku, koja se nalazi na manje od desetak kilometara od predgrađa regionalne prestonice Donjecka koju drži Moskva, navodi Rojters.

Grad je do sada odolevao neprekidnim napadima, dok su moskovske snage napredovale po bokovima pokušavajući da preseku linije snabdevanja protivnika.

Ranije danas, portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga rekao je da je njihoa PVO oborila 14 od 19 raketa koje je ispalila Rusija tokom jutrošnjeg napada, rekao je portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

- Rakete su oborene u regionu izvan Kijeva i centralnom regionu Dnjepropetrovska - naveo je vojni zvaničnik Jurij Ihnat.

Moskva: Vazdušni udari na ukrajinske položaje kod Donjecka

Ruski lovački avioni napali su položaje ukrajinske vojske u pravcu Donjecka, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenose RIA Novosti.

- Borbeni avioni Su-25 izveli su napad nevođenim avionskim projektilima na neprijateljsko uporište i ljudstvo u pravcu Donjecka - navodi se u saopštenju.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Ruske snage lansirale krstareće rakete, na udaru Kijev

U južnim i istočnim oblastima Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost, a Vazduhoplovstvo oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je Rusija najverovatnije lansirala krstareće rakete sa strateških bombardera TU-95MS.

Rakete idu ka Kijevu sa juga, prenosi Unijan.

Gradska uprava saopštila je da PVO deluje na periferiji Kijeva.

Ruski napadi raketama i dronovima na Harkovsku i Dnjepropetrovsku oblast, ima povređenih

Ruske snage izvršile su noćas raketne udare na Harkov, a u napadima su povređene dve osobe, saopštile su gradske i oblasne vlasti, prenosi Unian.

Načelnik Harkovske oblasne uprave Oleh Sinehubov kaže da je na grad izvršeno šest raketnih udara. Prema prvim informacijama, napadi su izvedeni vođenim raketama sistema S-300.

Gradonačelnik Igor Terehov izjavio je da je oštećeno više stambenih objekata u različitim delovima grada.

Rusija je noćas napala Ukrajinu projektilima S-300 i dronovima tipa "šahed", a snage PVO su uništile pet od sedam bespilotnih letelica, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Dronovi su lansirani u pravcu Dnjepropetrovske oblasti, a rakete na Harkovsku oblast.

Ruski napad na luku na Dunavu

Jedan vozač je stradao, a zgrada za skladištenje i kamioni su oštećeni u ruskom napadu dronovima na luku na Dunavu, saopštio je guverner Odeske oblasti.

U ruskom granatiranju teško je oštećena jedna termoelektrana u regionu fronta u Ukrajini, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo energetike, navodeći da su zbog toga dva agregata prestala da rade.

Distributer električne energije Ukrenergo je prinuđen da zatraži hitnu pomoć iz Evrope, objavio je premijer Denis Šmigal na Telegramu. 

Američki Senat blokirao dodatni zakon o finansiranju pomoći Ukrajine

Republikanci u američkom Senatu blokirali su dodatni zakon o finansiranju pomoći Ukrajini.

Na najnovijoj listi Kijeva u kojoj potražuje američko oružje je PVO sistem THAAD i avioni F-18.

Ministar za strateške industrije Oleksandr Kamišin saopštio je da će Ukrajina praviti artiljerijske granate 155 milimetara.

Putin o zapadnom finansijskom sistemu

Predsednik Rusije Vladimir Putin je opisao zapadni finansijski sistem kao zastareo i da će "monopolu velikih zapadnih banaka“ doći kraj narednih godina zbog tehnološke revolucije. Istakao je da je Rusija dokazala da može da savlada sve izazove.

Ruskom nacionalisti Igoru Girkinu, koji je rekao da želi da se kandiduje protiv Vladimira Putina na predsedničkim izborima u martu, produžen je istražni pritvor na šest meseci, saopštio je moskovski sud. On je optužen za "javne pozive da se izvrši ekstremistička aktivnost“.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!