VENECUELA POSLALA VOJSKU NA GRANICU: Maduro objavio aneksiju Esekiba

P. Z. S. / rt.com

07. 12. 2023. u 01:10

PREDSEDNIK Venecuele Nikolas Maduro poslao je trupe na granicu sa Gvajanom u pripremi za preuzimanje 160.000 kvadratnih kilometara teritorije poznate kao Esekibo, piše španski dnevnik El Pais.

ВЕНЕЦУЕЛА ПОСЛАЛА ВОЈСКУ НА ГРАНИЦУ: Мадуро објавио анексију Есекиба

Foto: EPA


Nepoznati broj venecuelanskih vojnika poslat je u Puerto Barima, u državi Delta Amakuro, saopštila je španska agencija. U međuvremenu, Maduro je predstavio novu mapu Venecuele koja uključuje tu teritoriju, nazvanu „Gvajana Esekiba“, nakon što je 10,4 miliona venecuelanskih glasača odobrilo takav potez na referendumu u nedelju.

-Želimo mirno spasavanje Gvajane Esekibe, rekao je Maduro u utorak. Naša Gvajana Esekiba je de fakto okupirana od strane britanske imperije i njenih naslednika i uništili su to područje.

Maduro je takođe imenovao general-majora Aleksisa Rodrigeza Kabela za novog guvernera regiona. Njegovo sedište je trenutno u Tumeremu, rudarskom gradu u državi Bolivar.

Nakon Madurove objave, gvajanski predsednik Irfan Ali obratio se na televiziji, optužujući Venecuelu da pokušava da anektira više od dve trećine njegove zemlje.

Foto: AP

-Ovo je direktna pretnja teritorijalnom integritetu, suverenitetu i političkoj nezavisnosti Gvajane i kršenje osnovnih principa međunarodnog prava, rekao je Ali i dodao da će „pojačati mere predostrožnosti“ kako bi zaštitio svoju teritoriju.

Godine 1899, SAD su spornu teritoriju dodelile tadašnjoj britanskoj koloniji Gvajani, prihvatajući argumente Londona dok su sprovodili Monroovu doktrinu, prema kojoj su SAD smatrale Ameriku svojom sferom uticaja. Venecuela, međutim, nikada nije prihvatila tu odluku kao legitimnu i 2018. je iznela spor Međunarodnom sudu pravde (ICJ).

Spor je pogoršan otkrićem velikih rezervi nafte u Atlantskom okeanu, u obalnoj zoni na koju polažu pravo obe zemlje. Exxon Mobil već ima platformu za bušenje nafte u toj oblasti.

Maduro je u utorak rekao da strane kompanije koje eksploatišu resurse u toj oblasti bez dozvole Karakasa imaju tri meseca da „postupe u skladu sa zakonom“.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŽENA AUTOMOBILOM SLETELA U REKU, DETE OSTALO ZAROBLJENO NA ZADNJEM SEDIŠTU: Malenoj, nažalost, nije bilo spasa