BERBOK O ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA: Apsolutno i potpuno pripadaju Evropskoj uniji

Tanjug

04. 12. 2023. u 23:59

MINISTARKA spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok poručila je danas, uoči posete Sloveniji, da zemlje Zapadnog Balkana u potpunosti pripadaju Evropskoj uniji i da je cilj Nemačke jačanje EU u kojoj će biti i zemlje regiona.

БЕРБОК О ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Апсолутно и потпуно припадају Европској унији

Foto: Profimedia/Ilustracija

-U svetu u kojem se krize i sukobi preklapaju u neposrednom susedstvu Evrope, potrebna nam je Evropska unija koja će sutra i prekosutra delovati brzo i odlučno i ostati bezbednosno sidro za sve nas u Evropi. Nemačka i Slovenija su ujedinjene u tome da ojačamo našu zajedničku Evropu, učinimo je prikladnom za budućnost i uključimo zemlje Zapadnog Balkana u našu sredinu. Za nas je jaka Evropska unija, baš kao i NATO, nezamenljivo životno osiguranje u neizvesnim vremenima, navela je Berbok u saopštenju objavljenom na sajtu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je poručila da zemlje Zapadnog Balkana "potpuno i apsolutno" pripadaju Evropskoj uniji.

-To nisu samo prazne reči. To je u našem bezbednosnom interesu – u Ljubljani, u Berlinu i u celoj Evropi. Da bi se to ostvarilo, neophodne reforme moraju da budu završene u zemljama koje žele da postanu deo evropske porodice. Istovremeno, EU mora da održi svoju reč i preduzme korake u procesu proširenja, kada se za to steknu uslovi, navela je Berbokova.

Ona je dodala da zbog "ruskog imperijalizma u srcu Evrope", EU ne može da priušti "sive zone".

-Zajedno sa Slovenijom radimo na reformama u EU kako bismo postavili kurs za proširenu Uniju. Napredak u politici proširenja i unutrašnje reforme EU moraju ići ruku pod ruku, naglasila je šefica nemačke diplomatije.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima