"IZ DVA RAZLOGA" Mađari objasnili zašto Ukrajina ne može u NATO

Novosti onlajn

29. 11. 2023. u 14:47

UKRAJINA sada ne može da postane članica NATO-a jer bi to dovelo do trećeg svetskog rata i zato što Kijev krši prava nacionalnih manjina, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

ИЗ ДВА РАЗЛОГА Мађари објаснили зашто Украјина не може у НАТО

Foto: Tanjug/AP

„Članstvo Ukrajine u NATO-u je neblagovremeno iz dva razloga. Prvi je Vašingtonski ugovor o osnivanju NATO-a čiji član 10 glasi da se Alijansi mogu pridružiti samo zemlje koje bi dale doprinos severnoatlantskoj bezbednosti“, rekao je Sijarto nakon sednice Saveta Ukrajina-NATO na ministarskom nivou.

Kako je istakao, sada je očigledno da zemlja u ratu ne doprinosi bezbednosti regiona, naprotiv – prijem Ukrajine u Alijansu doveo bi NATO do pretnje direktnog sukoba sa Rusijom, što bi značilo treći svetski rat.

Drugi razlog, po rečima Sijarta, jeste taj što u „Alijansi nema mesta za zemlju koja stalno krši i ukida prava nacionalnih manjina“, što ne odgovara pravilima NATO-a.

„Na današnjoj sednici NATO je, u okviru saradnje, sastavio za Ukrajinu plan za sprovođenje reformi. Na inicijativu i insistiranje Mađarske, od tih reformi se očekuje i to da Ukrajina poštuje prava nacionalnih manjina. U narednom periodu ćemo veoma pažljivo pratiti da li Ukrajina ispunjava ta očekivanja u okviru reformi koje je propisao NATO“, poručio je Sijarto.

Ranije je bivši sekretar Severnoatlantske alijanse Anders Fog Rasmusen predložio da se Ukrajina primi u NATO bez teritorija koje su pod kontrolom Rusije. Prema njegovom mišljenju, to bi smanjilo opasnost od novog sukoba. Moskva je poručila da je ulazak Ukrajine u NATO za Rusiju neprihvatljiv u bilo kom obliku.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

VUČIĆ JE ŽRTVA MEDIJSKOG TERORA: Više od 110 sati negativnog programa o predsedniku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis