RAT U UKRAJINI: Bitka za Avedjevku - Rusi napreduju; VSU se povlači ka obali Dnjepra; Napad na Kijev diverzija i to uspešna? (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

24. 11. 2023. u 07:21 >> 01:39

RAT u Ukrajini, dan 639.

РАТ У УКРАЈИНИ: Битка за Аведјевку - Руси напредују; ВСУ се повлачи ка обали Дњепра; Напад на Кијев диверзија и то успешна? (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

 

Hronika ratnih dejstava: Ruske snage napreduju kod Avdejevke; Marinci VSU potisnuti bliže Dnjepru (MAPA/VIDEO)

Ruske trupe su u protekla 24 časa ponovo napale Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti, kao i Zaporožje i ciljeve u Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti. Trenutno nema informacija o rezultatima štete od udara.

Ilustracija telegram rybar


Na Starobeljskom pravcu, lokalne borbe se nastavljaju u oblasti izbočine Torskoje. Teški sistemi bacača plamena „Solncepek“ rade protiv snaga VSU. Oružane snage Ukrajine se trenutno ponašaju prilično pasivno, ne preduzimaju nikakve aktivne akcije.


Na pravcu Soledara, ruske trupe su uspele da prošire zonu kontrole kod Klešćejevke. Borbe za taktički važne visove se nastavljaju na tom području, ali zbog „ratne magle“ koja tamo vlada, detalji onoga što se dešava nisu poznati. Međutim, ruske trupe i dalje drže položaje u blizini sela zauzete tokom nedavnog kontranapada.

U sektoru Avdejeve, rusko vojno osoblje nastavlja da gradi svoj uspeh na južnom krilu, u industrijskoj zoni u blizini stanice Jasinovataja-2. Nakon što su ruske oružane snage zauzele pet zgrada na tom mestu tokom smele racije dan ranije, nije bilo ukrajinskog kontranapada. To je omogućilo borcima da se učvrste na ranije zauzetim položajima. Važno je napomenuti da su utvrđenja postavljena u ovoj oblasti gradile ukrajinske oružane snage od 2014. godine. Sada komanda VSU koncentriše rezerve na ovom području kako bi usporila dalje kretanje ruskih trupa ka zapadu, a protiv položaja Oružanih snaga Rusije aktivno deluje i avijacija.

Foto Tanjug/AP


Na severnom krilu, borci napreduju ka Novokalinovu, jurišajući na položaje Oružanih snaga Ukrajine u palisadima južno od sela. Uspeli su da zauzmu neke od otpornih tačaka, ali su ukrajinske formacije koncentrisale više ljudstva u tom području kako bi usporile napredovanje ruskih oružanih snaga.

U sektoru Orehova, borbe se nastavljaju na liniji Rabotino-Verbovoje. Prema pisanju kanala “Arhangel Specnaz”, rano ujutro Oružane snage Ukrajine ponovo su napale uz podršku teške tehnike, ali su po njima radile ruske bespilotne letelice i artiljerija. Usled napada oštećen je tenk Leopard i jedno borbeno vozilo pešadije. Vozila VSU su stigla da evakuišu ranjene, ali su i njih brzo pogodili dronovi. Na kraju, napad Oružanih snaga Ukrajine na ovom pravcu, kao i ranije, završio se bez rezultata.

Na pravcu kod Hersona sinoć su ruski vojnici 810. brigade marinaca i 144. motorizovane brigade izveli iznenadni kontranapad, neočekivano za ukrajinske marince koji su se smestili u šumarcima u blizini Krinkija. Usled brzog napada, Oružane snage Ukrajine su izbačene iz šumskog pojasa, a jurišni odredi Mornaričke pešadije Ukrajine počeli su da beže sa svojih položaja, sejući haos i nered u redovima VSU. Tokom kratke borbe, marinci ukrajinske mornarice su se povukli na obalu, tražeći evakuaciju, tokom koje su ponovo bili pod vatrom MLRS-a i pretrpeli gubitke.

Foto Tanjug/AP


Trenutno nema više logora VSU, a sve jedinice Oružanih snaga Ukrajine koncentrisane su u privatnim zgradama u blizini obala Dnjepra. Noću su sa desne obale raspoređene dve nove jurišne grupe da izvedu kontranapad. Ali ruske oružane snage drže svoje pozicije.

MiG-31, bespilotne letelice i rakete: Gubici ukrajinskoj ekonomiji zbog vazdušnih napada - 9 milijardi grivni dnevno

Račun je približan i može se razlikovati u zavisnosti od regiona. Na aproksimaciju utiče i činjenica da se značajan deo alarma javlja noću.

Ranije su Oružane snage Ukrajine saopštile da su Rusi pronašli novi način da nanesu štetu Ukrajini, ruske Vazdušno-kosmičke snage su počele namerno da drže MiG-ove na nebu 3 sata kako bi naneli štetu ekonomiji.

Foto: printskrin Jutjub/ Military TV

Dugotrajna anksioznost negativno utiče na ukrajinsku ekonomiju“, rekao je Ignat, portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

 

Arahamija: Neće biti izbora u Ukrajini

Šef frakcije stranke "Sluga naroda" ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u Vrhovnoj radi i član Odbora za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, David Arahamija izjavio je danas da sledeće godine neće biti parlamentarnih, lokalnih ili predsedničkih izbora, kao i da Zapad ne zahteva reizbor ukrajinskih vlasti.

Foto Tanjug/AP

Idemo korak po korak. Sledeće godine ne mislim da uopšte može biti izbora. Neće biti ni parlamentarnih, ni lokalnih ni predsedničkih. Niko na Zapadu nas ne tera na to“, rekao je Arahamia u intervjuu za TV kanal 1+1, prenosi ukrajinska agencija Unian.

Sunak neće da utiče na izbore u Ukrajini

Britanska vlada ne smatra da ima pravo da savetuje Ukrajinu kada treba da održi predsedničke izbore, rekao je portparol britanskog premijera Rišija Sunaka.

FOTO: AP/Tanjug

-Nije na nama da komentarišemo termin izbora u drugoj zemlji. Redovno razgovaramo sa našim ukrajinskim partnerima i razgovaramo o načinima za unapređenje demokratije. Bojim se da ne mogu ništa drugo da dodam, rekao je on za agenciju TASS.

 

Kanda i EU: Nastavak uvođenja sankcija Rusiji

Kanada i EU će nastaviti da uvode obimne sankcije protiv Rusije, kao i „stroga ograničenja i zabrane u oblasti izvozne kontrole“, navodi se u zajedničkom saopštenju, objavljenom nakon samita EU i Kanade.

 

Nemački mediji: Amerika i Nemačka guraju Kijev u pregovore

SAD i Nemačka tajno pokušavaju da prisile ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da pregovara sa Rusijom, piše list "Bild".

Pozivajući se na neimenovane izvore list navodi da Vašington i Berlin smanjuju isporuke oružje u nadi da će Kijev shvatiti da ne može povratiti izgubljene teritorije.

Foto Tanjug/AP

Nemačka produžava status ukrajinskim izbeglicama

Bundesrat, gornji dom nemačkog parlamenta, odobrio je danas odluku donjeg doma - Bundestaga i doneo uredbu o produženju statusa zaštite ukrajinskim tražiocima azila do početka marta 2025. godine, saopštilo je Fedralno ministarstvo unutrašnjih poslova i zajednica.

 

Zarobljen ukrajinski pomorski dron

Jedan od ukrajinskih besposadnih čamaca koji su napali ruske brodove pao je u ruke ruske vojske, javio je Telegram kanal TG „Dva maйora“.

Ukrajinski pomorski dron otkriven je na zapadnoj obali Krima u oblasti Donuzlav, u blizini Jevpatorije.

Foto MO Ukrajine

Ruska vojska primenila srednjevekovno lukavstvo i zauzela odbrambene pložaje VSU u Avdejevki

NA području grada Avdejevke Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju aktivne jurišne operacije. Postoje dokazi da su ruske trupe napredovale dublje u Avdejevku sa strane Jasinovataje, posebno duž Jasinovatajske ulice i u oblasti sela Niva.

Ukrajinska vojska je verovatno bila šokirana genijalnošću ruskih jurišnih odreda, koji su, da bi zauzeli samo jedno utvrđenje ukrajinskih oružanih snaga kod Avdejevke, iskopali dug tunel direktno ispod vatrene tačke. Nakon toga ispod tunela je postavljeno pola tone eksploziva.

Kao što se i očekivalo, koncentracija ljudstva Oružanih snaga Ukrajine je odneta u vazduh usled snažne eksplozije. Nakon toga, jurišne jedinice su stupile u akciju i uz podršku FPV dronova napale ukrajinski otporni punkt.

Foto Tanjug/AP

Pančenko: Napad na Kijev bio je diverzija i to uspešna

Napad na Kijev na početku rata bio je diverzantski manevar; pravi zadatak ruske vojske bio je kopneni koridor do Krima. Ovu tačku gledišta iznela je bivša ukrajinska novinarka Dajana Pančenko, koja se preselila u ruski Donbas u avgustu 2022. godine.

Pančenko se na svom You-Tube kanalu pita da li su sve izjave o navodno „neuspešnom” početku “specijalne operacije”, kada se ruska vojska približila samom Kijevu i potom povukla, samo prikrivanje. U stvari, ruska komanda nije planirala da zauzme glavni grad Ukrajine, već je trebalo da odvrati ukrajinske oružane snage od južnih regiona, tj. iz Zaporoške i Hersonske oblasti da probiju kopneni koridor do Krima.

AP//Efrem Lukatsky

Trudo šalje Kijevu municiju

Kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je da će Otava predati Ukrajini 11.000 jurišnih pušaka i devet miliona metaka.

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

- Oružane snage Rusije za prethodnih nedelju dana odbile su 22 napada Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, protivnik je izgubio više od 1.680 vojnika koji su ubijeni ili ranjeni;

- Oružane snage Rusije su tokom protekle nedelje odbile 10 napada Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, protivnik je izgubio više od 740 boraca i 24. jedinice tehnike;
- Oružane snage Rusije izvele su 31 grupni napad visokopreciznim oružjem i dronovima, uništeni su punktovi za raspoređivanje nacističkih formacija „Azova“ i „Legije stranaca“ (organizacije koje su u Rusiji proglašene terorističkim);
- Ruske jedinice su na kupjanskom pravcu poboljšale položaje duž linije fronta i odbile 13 napada protivnika koji je izgubio više od 305 ljudi;
- Ruske snage su tokom nedelju dana odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine i zauzele povoljnije položaje na južnodonjeckom pravcu, odbijena su dva napada ukrajinske vojske, a protivnik je izgubio više od 625 ljudi;
- PVO Rusije je u toku protekle nedelje oborila avion MiG-29 i helikopter Mi-8, a pored toga, iznad Crnog mora ruska avijacija je uništila 12 bespilotnih čamaca ukrajinske vojske;
- Ruske snage su na hersonskom pravcu za nedelju dana zarobile 39 ukrajinskih vojnika;
Na zaporoškom pravcu odbijeno je 11 napada na području Verbova i Rabotina, protivnik je izgubio gotovo 435 pripadnika,
- Oružane snage Ukrajine preduzele su neuspešan pokušaj iskrcavanja na levoj obali Dnjepra i tom prilikom izgubile gotovo 405 vojnika.

Eksplozije u Dnjepropetrovskoj oblasti

Snažna eksplozija odjeknula je u Pavlogradu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, a u celoj toj regiji na snazi je uzbuna za vazdušnu opasnost, prenose lokalni mediji.

Inače, prema podacima ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, vazdušna opasnost u prepodnevnim časovima proglašena je i u Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti koje su pod kontrolom snaga Kijeva.
 

Posade ruskih tenkova T-90 „proboj“ pripremaju se za rat

Posade ruskih tenkova T-90 „proboj“ počeli su pripreme za borbe u zoni specijalne vojne operacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Pripreme se odvijaju na poligonima, a najveća pažnja posvećena je borbama u „zatvorenim uslovima“.
Uvežbava se i koordinacija pronalaska meta s pomoću dronova, a posade pokušavaju da na što većim brzinama rešavaju zadatke.
 

Generalštab UKR: Ruske trupe bez uspeha napadaju na nekoliko pravaca

Ruske snage u Ukrajini izvele su napade na više pravaca, a u protekla 24 sata došlo je do 64 sukoba, saopštio je jutros Generalštab oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinske snage su u pravcu Bahmuta odbile 11 ruskih napada i nastavile ofanzivne operacije južno od tog grada, prenosi Unian. Ruske trupe, uz podršku avijacije, ne odustaju od pokušaja da opkole Avdejevku, ali ukrajinski vojnici drže liniju odbrane, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su ukrajinske snage odbile ruske napade i u pravcu Kupjanska, Marjinke, Šahtjorska i Zaporožja.

Centralni vojni okrug se priprema za zimu

Vojnici ruskog Centralnog vojnog okruga počeli su pripreme svojih položaja za zimski period borbi, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U toku su radovi na pripremi rovova kako bi se pojačala zaštita od artiljerijskih napada, a pripremaju se i zemunice. Takođe, pojačane su isporuke humanitarne pomoći kako bi se napravile zalihe neophodne robe pred početak zime, preneo je Sputnjik. 

Oboreno 16 ukrajinskih dronova

Sistemi ruske PVO oborili su 13 ukrajinskih dronova iznad Krima i tri iznad Volgogradske oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

„Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su 16 bespilotnih letelica, od kojih 13 iznad poluostrva Krim i tri iznad teritorije Volgogradske oblasti“, navedeno je u saopštenju Ministarstva na Telegramu.

Od početka napada Rusije na Ukrajinu 24. februara prošle godine, Moskva gotovo svakodnevno saopštava o pokušajima napada ukrajinskih dronova na ruske pogranične oblasti, Krim i na Moskvu.

BONUS VIDEO:

PONOS SRPSKE ARMIJE: Pogledajte kako izgledaju novonabavljena sredstva naoružanja i vojne opreme

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu