RAT U UKRAJINI: Ruske snage napreduju kod Avdejevke, Kijev šalje Ajdar u pomoć, VSU pomera linije kod Gorlovke; (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

23. 11. 2023. u 07:37 >> 01:08

RAT u Ukrajini, dan 638.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге напредују код Авдејевке, Кијев шаље Ајдар у помоћ, ВСУ помера линије код Горловке;  (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Hronika ratnih dešavanja: Ruske snage napreduju kod Avdejevke, VSU pomera linije kod Gorlovke (VIDEO/MAPA)

Na pravcu kod Starobeljskog, borbe se nastavljaju u šumariji Serebrjanski i na Torskom ivici. Detaljnije informacije o prednjoj konfiguraciji nisu bile dostupne. U rejonu Belogorovke udarom visokoprecizne rakete pogođeno je istureno komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine.

Ilustracija telegram rybar


U sektoru Avdejevke nastavljaju se aktivna neprijateljstva u industrijskoj zoni Jasinovataje. Najudaljenije zgrade na zapadu ostaju pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga, kojih se i dalje drže svom snagom.

Pod stalnim pritiskom artiljerije i iz vazduha, VSU će verovatno uskoro biti primoran da se povuče. Istovremeno, prema pisanju kanala NGP Razvedka, u Gorlovskom sektoru VSU je uspeo da zauzme sivu zonu na tri mesta severozapadno od Majorska. Trenutno ga nije bilo moguće izbaciti odatle, do sada se tamo nalazi nekoliko odreda do tri desetine ljudi.


Na sektoru kod Orehova nije bilo značajnijih promena: kasno u noć, ukrajinske oružane snage su napale ruske položaje kod Rabotina, koristeći nekoliko oklopnih transportera i tenk. Došavši pod artiljerijsku vatru, VSU se povukao sa gubicima. Osim toga, na snimku se vide ostaci opreme iz prethodnih ofanziva, uključujući i Leoparde.

U pravcu Hersona, nakon blagog poboljšanja vremena, ukrajinski marinci su pojačali napade u šumskom području pored Krinkija. Pozicije marinaca ukrajinske mornarice u samom selu su već prilično jake, pa je VSU koncentrisao napore na proširenje mostobrana. Kao rezultat višednevne aktivnosti jurišnih grupa Katranske udarne grupe, uspele su da napreduju malo ka jugu u šumi. Glavni cilj je da se učvrsti pod okriljem vegetacije i nastavi da se kreće dublje.

 

Litvanija: Ukrajina rizikuje da bude "uvučena" u pregovore sa Rusijom

Ukrajina rizikuje da bude uvučena u mirovne pregovore sa Rusijom ako saveznici ne snabde Kijev oružjem i municijom potrebnim za pobedu u ratu.

Ovo je izjavio ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelius Landsbergis, prenosi Blumberg.

Foto: Profimedia

Nedostatak raketnih sistema i municije u Kijevu i višemesečni proces donošenja odluka u EU rizikuju da Kijev dovedu u poziciju da nema drugog izbora osim da traži mir, rekao je on.

Pre nekoliko dana, Landsbergis u Savetu ministara spoljnih poslova Evropske unije nazvao je pozive na prekid vatre u Ukrajini sada „sramnim predlogom“.

 

Nova oznaka na rusko vojnoj tehnici

Na ruskoj vojnoj tehnici u zoni specijalne vojne operacije primećena je nova taktička oznaka, pišu ruski mediji (FOTO).

Naime, na borbenom vozilu pešadije (BMP), koji je prevozio oklopni voz „Jenisej“, uočeni su obrnuti trouglovi ispisani belom bojom. Mediji navode da novinari ranije nisu primećivali oklopnu tehniku sa takvim simbolima.

Poljski prevoznici blokirali isporuku vojnog tereta Ukrajini

Isporuke vojnog tereta i druge važne robe u Ukrajinu blokirane su zbog protesta poljskih prevoznika na granici dve zemlje, javlja novinska agencija UNIAN, pozivajući se na ukrajinske volontere i aktiviste.

Foto: B. D.

 

Milej pozvao Zelenskog: Organizuj konferenciju sa latinoameričkim zemaljama o rešavanju sukoba

Nedavno izabrani predsednik Argentine Havijer Milej ponovo je na ukrajinskom dnevnom redu.

On je pozvao Zelenskog da bude domaćin konferencije na temu rešavanja sukoba u Ukrajini uz učešće zemalja Latinske Amerike. Predsednici su razgovarali o njihovim „odličnim i prijateljskim“ odnosima i izrazili podršku ukrajinskoj „formuli mira“.

Foto Tanjug/AP

Hersonski pravac: Lokalni napadi ukrajinskih oružanih snaga na Krinke (MAPA)

Posle blagog poboljšanja vremena, ukrajinski marinci su pojačali svoje napade u šumi pored Krinkija. Pozicije marinaca ukrajinske mornarice u samom selu su već prilično jake, pa je VSU koncentrisao napore na proširenje mostobrana.

Usled višednevne aktivnosti jurišnih grupa Katranske udarne grupe, uspele su da napreduju malo ka jugu u šumi. Glavni cilj je da se učvrsti pod okriljem vegetacije i nastavi da se kreće dublje.

Ilustracija telegram rybar

Deset marinaca je sinoć raspoređeno na jednu od pozicija zajedno sa bacačem plamena Bumblebee kako bi izvršili napad na ruske položaje.

Istovremeno, u privatnim kućama u blizini desanta opremljeno je uporište konsolidovanih formacija 35, 36, 38. brigade marinaca. Tamo je isporučena municija, kao i RPG Karl Gustav.

Foto Tanjug/AP

Noću su ruski artiljerci izveli ciljano granatiranje područja prelaza na ostrvu Frolov, usljed čega je ranjeno i ubijeno pet marinaca. Još četvoro je povređeno tokom evakuacije.

Slično, ruske trupe su granatirale okolinu velikog i malog železničkog mosta na Aleškinskom ostrvu, ometajući rotaciju jedinica na prednjim položajima.

VSU do sada nije uspeo da postigne značajniji rezultat na tom području. Međutim, pojačan je intenzitet napada i pokušaja ulaska u šumsko područje. Ako su prethodno marinci samo „proveravali” odbranu, sada pokušavaju da prodru 200-300 metara duboko, što, kako se tlo stvrdne, može dovesti do napada većih razmera na Krinkiju.

 

Kada će Kupjansk pasti?

Oružane snage Ruske Federacije pokazuju uspeh na kupjanskom pravcu, napreduju ka Kupjansku i uništavaju položaje ukrajinskih snaga. Ovo izveštavaju ruski ratni dopisnici i Telegram kanali.

Prema izvoru Telegram kanala „Idi i smotri“, ranije su Oružane snage Rusije izvršile snažne napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkov. Kao rezultat napada, ukrajinske trupe su pretrpele teške gubitke. Izvor kanala izveštava o desetinama mrtvih ukrajinskih vojnika. Ranjenu ukrajinsku vojsku pokušavaju da rasporede u bolnice u Harkovu, koje više nemaju dovoljno kreveta zbog velikog broja ranjenika.

Foto AP

Slična situacija je i u susednom Krasnolimanskom pravcu, gde su juče Oružane snage Rusije uspele da napreduju u šumariji Serebrjanski, zauzevši položaje koje su ranije držale Oružane snage Ukrajine.

Ukrajinci pokušavaju da se pregrupišu i dovedu rezerve, ali broj snaga koje možu da se koriste kao operativna rezerva na Kupjanskom i Krasnolimanskom pravcu se smanjuju.

Naravno, još je preuranjeno govoriti o skorom zauzimanju Kupjanska. Ali mnogi zapadni analitičari predviđaju ovu mogućnost, tvrdeći da će u ovom slučaju ukrajinske snage izgubiti veliki logistički centar. Ovo će pogoršati snabdevanje grupa Oružanih snaga Ukrajine na Krasnolimanskom i Slavjansko-Kramatorskom pravcu, a pored toga će stvoriti rizik daljeg napredovanja ruskih trupa dublje u oblast Harkova.

Ukrajinci beže iz Avdejevke, Kijev “gasi vatru” sa nacistima Ajdara

Vojnici iz sastava trećeg i četvrtog bataljona 110. brigade Oružanih snaga Ukrajine napustili su svoje položaje kod Avdejevke. Moralno i psihološko stanje ukrajinske vojske postalo je kritično nisko zbog pretrpljenih gubitaka, prenosi MK.

Vojnici su kao razlog napuštanja svojih položaja naveli, “nespremnost da pokrenu beskrajne samoubilačke protivudare koji nemaju uspeha”. Brigada koja je napustila svoje položaje već je bila na listi „nepouzdanih“. Njeni borci su nekoliko puta snimili apel predsedniku Zelenskom, rekavši da su ih komandanti prepustili njihovoj sudbini, posmatrajući Avdejevku sa sigurnijih mesta.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Ne čekajući odgovor, borci dva bataljona odlučili su da bez odobrenja napuste svoje položaje. Njih će da zameni puk „Ajdar”, koji je već upućen na položaje. Oni obavljaju funkciju barijernih odreda. Najverovatnije će “dezerteri” biti vraćeni nazad u rovove.

Ranije je objavljeno da su ukrajinski vojnici, u intervjuima vodećim zapadnim medijima, priznali da ne mogu da promene situaciju, jer Rusija „sve sravnjuje sa zemljom“. Pripadnici ukrajinskih oružanih snaga “bacili su svetlo na brutalne borbe na istoku” protiv Rusije, jer raste strah da bi podrška Zapada mogla da počne da opada.

 

 

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Oružane snage Rusije odbile su napad jurišnih grupa ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu u okrugu Olšani u Harkovskoj oblasti;

- Ruska sredstva PVO oborila su helikopter Mi-8 vazdušnih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti;
- Oružane snage Rusije odbile su dva napada jurišnih grupa ukrajinske vojske na donjeckom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 280 vojnika;
- Oružane snage Rusije odbile su četiri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske na području Rabotina;
- Oružane snage Rusije tokom prethodnog dana uništile su dve brigade ukrajinske vojske na području Novomihajlovke i Prijutnog, protivnik je izgubio gotovo 140 vojnika;
- Oružane snage Rusije uništile su skladište avionske municije ukrajinskih snaga i centar za vezu na aerodromu u Hmeljnickoj oblasti;
- Ruska sredstva PVO tokom prethodnog dana presrela su osam raketa „hajmars“, uništile 24 ukrajinska drona,
- Ruske snage likvidirale su gotovo 50 ukrajinskih vojnika na hersonskom pravcu i uništile dve haubice „msta-b“ Oružanih snaga Ukrajine.

Peskov - Novinari postaju mete neprijatelja

Novinari postaju mete neprijatelja Rusije u zoni specijalne vojne operacije i ta opasnost samo će se povećavati, smatra portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je istakao da je smrt dopisnika televizije „Rusija 24“ Borisa Maksudova velika tragedija.

Peskov je dodao da smatra da neće biti reakcije Zapada na pogibiju novinara od posledica napada Oružanih snaga Ukrajine.

„Nažalost, sada imamo posla sa vrlo posebnim sastavom rukovodstva u evropskim zemljama, koje ne samo da se otvoreno, zapravo zvanično, pridržava nekakvih dvostrukih standarda, već generalno nije jasno kakvih se standarda pridržava. Činjenica je da… očigledno neće biti reakcije“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje novinara.

On je naglasio da „to ne treba da bude razlog da odustanemo od svojih principa i svojih ciljeva“.

Ukrajinski demineri čiste teritoriju golim rukama

Ukrajinski demineri čiste teritoriju od mina golim rukama, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj u intervjuu „Fajnenšel tajms“.

„Naši momci i devojke puze potrbuške, pokušavajući da ručno da deminiraju ogromna minska polja“, istakao je zvaničnik.

Odgovarajući na pitanje novinara izdanja da li ukrajinske vlasti osećaju da im vreme ističe, Šmigalj je odgovorio da za njih „sat otkucava od 2014. godine“.

Novinar koji je posetio Kijev istakao je da se tamo boje da će „njihov rat biti zaboravljen“ i da će se zapadne isporuke oružja usporiti.

Usled neuspešne kontraofanzive u Ukrajini je „zabranjena reč ćorsokak“, navodi se u članku „Fajnenšel tajmsa“ .

Na teritoriji Zaporoške oblasti uništeni infrastrukturni objekti

Na teritoriji Zaporoške oblasti pod kontrolom Ukrajine uništeni su infrastrukturni objekti, saopštio je predstavnik kijevskih vlasti u regionu Jurij Malaško na svom Telegramu, ali nije naveo o kojim se objektima radi.

Izabrani argentinski predsednik Havijer Milej dao Zelenskom predlog

Izabrani argentinski predsednik Havijer Milej predložio je ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom da se u Južnoj Americi održi konferencija posvećena regulisanju ukrajinskog sukoba, rekla je u razgovoru sa novinarima savetnik lidera Argentine za spoljnopolitička pitanja Diana Mondino.

U Krivoroškom okrugu Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine odjeknula eksplozija

U Krivoroškom okrugu Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine odjeknula je eksplozija, saopštio je načelnik oblasne administracije Sergej Lisak.

On nije naveo da li je u eksploziji bilo žrtava.
 

Agent ukrajinskih specijalnih službi uhapšen zbog pokušaja ubistva

Agent ukrajinskih specijalnih službi priveden je zbog priprema da bombom ubije visokog oficira Oružanih snaga Rusije u Voronježu, saopštila je Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije.

Kako se navodi u saopštenju, on je po nalogu ukrajinskih specijalnih službi bio umešan u pripremanje diverzije i terorističkog napada u Voronježu protiv visokog ruskog oficira.
Prema navodima FSB, njega su u septembru 2022. godine, dok je bio u Harkovskoj oblasti, vrbovali agenti Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, gde je prošao izviđačko-diverzantsku obuku, nakon čega je poslat u Rusiju. Ukrajinski rukovodioci su mu postavili zadatak da otkrije adresu stanovanja ruskog vojnika i ubije ga „podmetanjem i detonacijom eksplozivne naprave“.
Pripadnici FSB oduzeli su mu eksplozivnu napravu domaće izrade težu od 1 kg u TNT ekvivalentu, dva električna detonatora, mehanizam za aktiviranje eksplozivne naprave preko radio-kanala i lažni ruski pasoš, pomoću kojeg je trebalo da napusti zemlju nakon što je izvršio krivično delo.
U saopštenju se dodaje da je on radi tajnosti u pripremanju ubistva koristio bicikl i specijalnu odeću jedne od službi za dostavu hrane.
 

Ruski novinar poginuo u napadu ukrajinskih snaga

Poginuo je Boris Maksudov, novinar TV kanala Rusija 24, koji je ranjen u napadu Oružanih snaga Ukrajine, javio je Vladimir Solovjov, prenose RIA novosti. 

Dan ranije, Istražni komitet je saopštio da je ukrajinska vojska u regionu Zaporožja udarila grupu ruskih novinara fragmentarnom municijom iz drona. Maksudov je zadobio rane od gelera.

Store: Norveška bi mogla da zatvori jedini granični prelaz sa Rusijom

Norveška bi mogla da zatvori jedini granični prelaz sa Rusijom, saopštio je premijer Jonas Gar Store.

Na pitanje novinara da li bi bilo umesno slediti primer Finske i zatvoriti granicu sa Rusijom, Store je rekao da će njegova zemlja to učiniti "ako bude potrebno", prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da Norveška pomno prati situaciju u Finskoj i Estoniji. 

EU saopštila da Kijevu ne treba dati prednost po pitanju članstva

Lideri EU ne bi trebalo da daju prednost Ukrajini u odnosu na Bosnu i Hercegovinu kada odlučuju o početku pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg u intervjuu za Fajnenšel tajms, prenose RIA novosti

"Lideri EU ne bi trebalo da daju prednost Ukrajini u odnosu na Zapadni Balkan kada odlučuju da započnu pregovore o pristupanju EU sledećeg meseca“, navodi Šalenbergova publikacija.

Ruski „suhoji“ uništili maskirane položaje ukrajinskih snaga

Par jurišnih aviona Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništio je kamuflirane utvrđene položaje i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se dodaje da su lansiranja raketa obavljena sa malih visina. Posle upotrebe avionskog naoružanja, posade su izvele manevar oslobađanjem toplotnih zamki i vratile se na polazni aerodrom, preneo je Sputnjik. 

BONUS VIDEO:

EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!