BIVŠI GENERAL IDF: Izraelu je potrebna postkonfliktna strategija za Gazu

Tanjug

19. 11. 2023. u 18:26

BIVŠI general IDF-a Gadi Šamni upozorio je danas da Izraelu nedostaje strategija za postkonfliktni period.

БИВШИ ГЕНЕРАЛ ИДФ: Израелу је потребна постконфликтна стратегија за Газу

Foto Tanjug/AP

-Ako se fokusiramo isključivo na događaje na površini, nećemo moći da poremetimo vojne kapacitete Hamasa. Verujem da nam kao naciji, nedostaje koherentna strategija za postkonfliktni period, rekao je bivši komandant divizije Gaze i komande Centralnog regiona, prenosi Džeruzalem post.

On je naveo da su Izraelske odbrambene snage još uvek u gradu Gazi, koji se sastoji od višespratnih zgrada i gusto naseljenih područja.

-Još uvek ima dosta posla koji treba da se uradi u gradu. Na kraju, ovo će biti izazovna bitka. Mogla bi da potraje mesecima ako želimo da postignemo ciljeve postavljene za IDF. Naša namera nije da gonimo teroriste do poslednjeg čoveka, već da uspostavimo efektivnu kontrolu nad teritorijom, rekao je Šamni.

On je naveo da je Izraelu potrebna čvrsta postkonfliktna strategija za ceo pojas Gaze, koja uključuje sveobuhvatnu blokadu Gaze.

-To znači da moramo da zadržimo kontrolu nad Filadelfijskim koridorom i zaustavimo svo oružje i terorističke pokrete. Trenutna situacija sa palestinskim vlastima je nesumnjivo problematična. U Gazi, otprilike 30 odstog Palestinaca podržava Fatah, rekao je Šamni i dodao da treba vremena da bi se to promenilo.

Prema njegovim rečima, obnova Gaze ne može početi dok se ne ispune ovi uslovi, što znači, kako je naveo, da će stanovnici Gaze "možda morati da borave u šatorima dve ili tri godine.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)