STARŠIP LANSIRAN: Pogledajte probni let moćne letelice Ilona Maska (VIDEO)

Novosti online

18. 11. 2023. u 14:27

KOMPANIJA SpejsIks Ilona Maska lansirala je u subotu Staršip iz baze u Teksasu. On je lansiran malo posle 14 sati po našem vremenu uz gromoglasan aplauz nekoliko desetina zaposlenih koji su posmatrali poletanje.

СТАРШИП ЛАНСИРАН: Погледајте пробни лет моћне летелице Илона Маска (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Letelica je uspela da se odvoji od rakete nosača koji je nedugo posle toga eksplodirao što nije bio plan za inženjere.

Staršip je sistem za transport koji kompanija američkog milijardera razvija da transportuje ljude i teret na Mesec i Mars, ali i mnogo dalje u duboki svemir.

Vozilo se sastoji od dva elementa od kojih su oba dizajnirana da se mogu u potpunosti i brzo ponovo koristiti. Prvi je džinovska baza Super Hevi, a drugi svemirska letelica visoka 50 metara poznata kao Staršip. Dvojac čini najveće i najmoćnije svemirsko vozilo ikada napravljeno. Potpuno složen Staršip je visok skoro 122 metara.

Zvezdani brod do danas je leteo samo jednom i to na probnom letu iz Starbaze u Teksasu 20. aprila koji je imao za cilj da pošalje letelicu u orbitu, međutim, nije uspela da se odvoji, a SpejsIks je detonirao vozilo visoko iznad Meksičkog zaliva četiri minuta nakon poletanja.

BONUS VIDEO: ŽIVOT U RUŽIČASTOM: Muhli trava oduševljava posetioce kineskog Liuzhoua

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024