RAT U UKRAJINI: Kijev: Kod Krima pogođeni ruski desantni čamci, napad na Avdejevku pojačan (FOTO)

Novosti online

10. 11. 2023. u 07:30 >> 00:54

RAT u Ukrajini – 625. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Кијев: Код Крима погођени руски десантни чамци, напад на Авдејевку појачан (ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Ruska PVO presrela je dva ukrajinska drona iznad Smolenske i Moskovske oblasti

 

Ruska protivvazdušna odbrana presrela je danas dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Smolenske i Moskovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane .

U saopštenju se navodi da je oko 23.00 časa po moskovskom vremenu zaustavljen "pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnim letelicama na objekte na teritoriji Ruske Federacije", prenose RIA Novosti. 

Ukrajinske trupe skoro svakodnevno izvode napade na ruske regione bespilotnim letelicama, najviše u poganičnim teritorijama kao što su Brjanska, Belgorodska i Kurska oblast.

 

 

Kijev: Ruski napad na Odesu, povređene tri osobe

Tri osobe su povređene u napadu ruskih trupa na Odesku oblast, saopštio je načelnik Oleh Kiper.

- Tokom večernjih alarma za vazdušni napad, neprijateljski projektili su dva puta pogodili region Odese. Trenutno je prijavljeno da su tri civila povređena. Žena, 96 godina, spašena je ispod ruševina u vikendici. Odvezena je u bolnicu - napisala je Kiper.

Prema njegovim rečima, povređeni su u stabilnom stanju.

Ranije večeras, vazdušna opasnost proglašena je u Kirovogradskoj, Čerkaskoj i Kijevskoj oblasti.

(Ukrinform)

 

Kanada uvela sankcije protiv devet fizičkih i šest pravnih lica iz Rusije

Kanada je uvela sankcije protiv devet fizičkih i šest pravnih lica iz Rusije, saopštilo je kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na udaru su, između ostalih, bili mediji: Izvestija, Parlamentarna gazeta, REN TV.

(Izvestija)

 

Kijev: Granatirana Dnjepropetrovska i Hersonska oblast, poginule tri osobe

U napadima ruske artiljerije i dronova poginule su tri osobe i oštećeni neutvrđeni infrastrukturni objekat, dalekovodi i gasovod u Dnjepropetrovskoj i Hersonskoj oblasti Ukrajine.

(The Guardian)

Foto Tanjug/AP

 

 

Novi ukrajinski napad dronovima na Donjeck

Ukrajinske snage nastavljaju da napadaju Donjeck uz pomoć dronova.

U popodnevim satima ispaljena je granata na grad sa jedne bespilotne letelice.

(Izvestija)

 

Berlin obećava veća izdvajanja za odbranu

Nemačka je obećala da će povećati budžetske izdatke za odbranu kako bi osigurala da ispuni cilj NATO-a o potrošnji od dva odsto BDP-a , čak i nakon što je iscrpljen specijalni fond za odbranu od 100 milijardi evra, prenosi Rojters.

Ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da će Nemačka uključiti veću potrošnju u svoje srednjoročne planove finansiranja.

Nemačka je godinama kritikovana jer troši premalo na odbranu, efektivno se oslanjajući na Sjedinjene Države da podrže svoju bezbednost uprkos tome što je najveća evropska ekonomija.

NATO očekuje da će Nemačka ove godine potrošiti 1,57 odsto svog BDP-a na odbranu, ali će to verovatno porasti na dva odsto 2024. zahvaljujući specijalnom odbrambenom fondu koji je nemački kancelar Olaf Šolc.

(theguardian.com)

 

Ukrajinska vojska: Ruske trupe pojačavaju napade na Avdejevku

Ruske trupe pojačavaju svoje napade na ključni istočni grad Avdejevku, rekao je u četvrtak visoki ukrajinski oficir, dok je generalštab zemlje izvestio da je njena vojska odbila mnoge ruske napade u veoma razdvojenim sektorima fronta, prenosi Rojters.

Predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je ukrajinsku kontraofanzivu pokrenutu u junu kao "inspirativnu“.

Kako napominje britanska agencija, ruske snage su se usredsredile na istočne regione Donjecka i Luganska otkako je njihov napad na Kijev zastao u prvim danima rata u februaru 2022.

Pojačani su napadi na razoreni grad Avdejevku, poznat po svojoj poziciji kapije za grad Donjeck, koji je udaljen 20 kilometara istočno.

Oleksandr Borodin, portparol treće ukrajinske odvojene jurišne brigade, rekao je da ruske snage pokreću velike pešadijske napade, pokušavajući da zadrže tehniku netaknutom.

Borodin je za Espreso TV rekao da nema dramatične statistike u vezi sa uništavanjem ruske tehnke jer je, kako ističe, "koriste mnogo manje, uglavnom iz daljine".

- Ali kretanja trupa su sada prilično gusta. To nije samo napredovanje pešadije, već i paralelni rad artiljerije, dronova, avijacije, bombardovanje iz vazduha i još mnogo toga -  navodi Borodin.

Ruske snage, kako je naveo, nisu bile u stanju da brzo popune zalihe i ukrajinske odbrambene pozicije su bile čvrste.

"Sve je to počelo posle događaja u Izraelu“, rekao je Borodin. "Možda veruju da je sad najbolje vreme za napredovanje, ali nemaju ozbiljnih uspeha", ističe Borodin.

Vitalij Barabaš, šef vojne administracije Avdejevke, rekao je za Espreso da ruske snage granatiraju grad "danonoćno“, ali mokro tlo od nekoliko dana kiše sprečava napredovanje.

- Kada se zemlja osuši, oni će sigurno napredovati - ddoaje Barabaš.

(Reuters)

Kijev: Kod Krima pogođeni ruski desantni čamci

Ministarstvo odbrane Ukrajine tvrdi da su kod Krima snage te zemlje pogodile desatne čamce Crnomorske flote,  prenosi Unijan.

- Reč je o čamcima klasa Serna koji su prevozili vojnike i oklopna vozila, posebno BTR-82 - tvrdi se u izveštaju.

Napominje da takovi čamci imaju veliku brzinu, mogu da prime do 45 tona tereta i 92 vojnika.

Okupatori koriste ove čamce za iskrcavanje naprednih grupa marinaca ili evakuaciju.

(Unian)

 

Mediji: Podaci ne lažu, ukrajinska kontraofanziva propala

Dugoočekivana kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine završena je propašću, piše britanski list „Ekonomist“.

- Naši podaci govore o tome da je velika kontraofanziva okončana“, navodi list.

Na osnovu informacija satelitskih sistema, novinari „Ekonomista“ zaključuju da je intezitet borbi od 13. oktobra znatno smanjen, što govori o usporenom napredovanju ukrajinskih snaga.

- Dugoočekivana kontraofanziva, koja je počela 4. juna, propala je, a teritorijalni uspesi su neznatni“, navodi list.

Ranije je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni u intervjuu za „Ekonomist“ priznao da je situacija na frontu zapala u ćorsokak i da „,najverovatnije, neće biti dubokog i lepog prodora“.

Prema rečima Zalužnog, u skladu s udžbenicima NATO-a, četiri meseca je trebalo da budu dovoljno dug period za Oružane snage Ukrajine da stignu do Krima.

 

Kremlj: Zelenski daje nova obećanja iz očaja

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i kijevski režim očajnički obećavaju uspeh – njihova prethodna obećanja nisu ispunjena, donatori su zabrinuti i zbog toga Kijev „povećava stepen slatkorečivosti“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Zelenski i kijevski režim očajnički obećavaju svojim donatorima uspehe na bojnom polju. Njihova prethodna obećanja nisu ispunjena. Donatori su zabrinuti počinju da se kolebaju. Zelenskom ne preostaje ništa drugo osim da povećava stepen svoje slatkorečivosti kako bi ih ubedio da će biti uspeha - rekao je Peskov novinarima.

Vladimir Zelenski je ranije izjavio da je kompromis neprihvatljiv za Ukrajinu, koja i dalje ne želi da Rusija na bilo koji način bude uključena u razmatranje potencijalnog rešenja sukoba. On je, takođe, rekao da se nada da će do kraja godine biti pozitivnih promena za Ukrajinu.

Foto AP

 


 

Ruska sredstva PVO oborila ukrajinski dron

Ruska sredstva PVO oborila su ukrajinski dron avionskog tipa na nebu iznad Orlovske oblasti, koji je imao za cilj napad na objekte na teritoriji Rusije, saopšteno je iz ruskog vojnog resora.

Orban: Kijev nije potpisao mirovni sporazum sa Rusijom zbog pritiska SAD

Budimpešta iz diplomatskih i obaveštajnih izvora zna da Ukrajina, po nalogu Sjedinjenih Američkih Država, nije potpisala predlog mirovnog sporazuma u Istanbulu u martu 2022. godine, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Prema njegovim rečima, u diplomatskom svetu dobro je poznato ono što je ranije izjavio bivši nemački kancelar Gerhard Šreder o pregovorima Rusije i Ukrajine u martu 2022. godine, iako to zvanične nemačke vlasti nisu potvrdile.

- Znamo iz raznih izveštaja i obaveštajnih izvora da je 2022. godine u Istanbulu, gde su održani zatvoreni pregovori, postojao sporazum, koji, prema diplomatskim glasinama, Ukrajinci nisu potpisali po instrukcijama SAD - rekao je Orban za radio „Košut“.

Ranije je Šreder izjavio da je Kijev bio spreman da pristane na mirovni sporazum sa Rusijom u martu 2022. godine, ali to nije ostvareno zbog pritiska Vašingtona.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je ranije za „RT Arabik“ da Rusija ima političku volju i spremnost za dijalog sa Kijevom, ali za to nema osnova.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ocenio je da pregovori između Moskve i Kijeva nisu mogući dok se ruska vojska nalazi na teritoriji Ukrajine.

 

Vazdušna opasnost na celoj teritoriji Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je na celoj teritoriji Ukrajine, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

 

Bivši saradnik CIA: Zelenskom preti vojni prevrat

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski treba da strahuje od vojnog prevrata u zemlji, s obzirom na to da je u sukobu s glavnim komandantom Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim, izjavio je bivši saradnik CIA Lari Džonson u intervjuu za kanal New Rules.

- Ljudi Zalužnog imaju oružje. U svetskoj istoriji je bilo slučajeva kada grupa vojnih oficira odlučuje da svrgne političko rukovodstvo, jer je ono korumpirano, nekompetentno i izvan kontrole - rekao je Džonson za kanal.

Bivši saradnik CIA pretpostavlja da bi nedavna pogibija pomoćnika glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Genadija Čestjakova usled eksplozije granate mogla biti poruka Zalužnom.

Prema njegovom mišljenju, Zelenski strahuje da će njegovi zapadni mentori uskoro odlučiti da postave Zalužnog na njegovo mesto.

- Činjenicu da su Zalužnom dozvolili da objavi tekst u Ekonomistu vidim kao znak da se zapadna podrška Zelenskom topi kako u SAD, tako i u Velikoj Britaniji. Takve publikacije Britanaca (tekst o Zelenskom u 'Tajmu') i američkih izvora mi govore o tome da politički establišment obeju zemalja priprema teren za odlazak Zelenskog. Zalužnog bi mogli da vide kao onoga ko će zameniti Zelenskog - ocenio je Džonson.

Orban: Ukrajina nije spremna za pregovore o članstvu u EU

Ukrajina ni na koji način nije spremna za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

- Ne mogu se počinjati pregovori, to je jasan mađarski stav - rekao je Orban za radio Košut i dodao da je Ukrajina veoma daleko od članstva u EU.

 

Ukrajinske snage ispalile oko 40 projektila na Belgorodsku oblast Rusije

Ukrajinska vojska ispalila je oko 40 projektila na tri područja u Belgorodskoj oblasti u toku protekla 24 sata, saopštio je gubernator tog regiona Vjačeslav Glatkov.

- U Belgorodskoj oblasti na selo Ščetinovka ispaljeno je 20 artiljerijskih projektila. Na selo Žurvaljovka i zaseok Variškin bačena je po jedna eksplozivna naprava iz bespilotnih letelica - napisao je Glatkov na Telegramu.

 

Ukrajinska vojska ciljano gađa nacionalni park u oblasti Kinburnske kose

Ukrajinska vojska ciljano gađa nacionalni park u oblasti Kinburnske kose projektilima s belim fosforom, a koristi i kasetnu municiju, rekao je za Sputnjik vojnik ruske obaveštajne brigade „Dnjepar“.


Pogođeno osam ukrajinskih položaja na krasnolimanskom pravcu

Ruska vojska je pogodila osam položaja ukrajinske vojske i tehnike na krasnolimanskom pravcu i izvela napade na četiri komandno-osmatračka punkta na području Serebrjanke, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra ruske vojne grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.

Ruski PVO sistemi su oborili dve bespilotne letelice na području Kremene.

Prema rečima Savčuka, ukrajinske snage su izgubile oko 160 vojnika. Uništena su i tri tenka, četiri borbena oklopna vozila, četiri automobila i dve 155-milimetarske haubice M777.

 

Likvidirana ukrajinska diverzantska grupa kojom je komandovao Francuz

Grupa ruskih specijalaca likvidirala je ukrajinsku diverzantsko-obaveštajnu grupu kojom je, kako se pretpostavlja, komandovao francuski oficir, rekao je za Sputnjik vojnik ruske obaveštajne brigade „Dnjepar“.

U oktobru je direktor Federalne službe bezbednosti Rusije Aleksandar Bortnikov saopštio da se u Ukrajini protiv Rusije bori 13 privatnih vojnih kompanija iz Evrope i članovi devet inostranih vojnih formacija.


Oborena dva ukrajinska drona na Krimu i jedan u Tulskoj oblasti

Ruski PVO sistemi oborili su dva ukrajinska drona na Krimu i jedan u Tulskoj oblasti Rusije, saopšteno je iz ruskog vojnog resora.

- Tokom noći 10. novembra sprečeni su pokušaji terorističkih napada kijevskog režima uz upotrebu bespilotnih letelica avionskog tipa na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurne PVO snage presrele su dve bespilotne letelice iznad teritorije Republike Krim. Još jedna bespilotna letelica uništena je iznad teritorije Tulske oblasti - navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zakone o produženju ratnog stanja i opštoj mobilizaciji za 90 dana - do 14. februara 2024. godine.

Trenutna situacija na bojnom polju ne ukazuje da Ukrajina može da stekne vojnu nadmoć i vreme sada ide u prilog Rusiji, rekao je predsednik Češke Petr Pavel, navodeći da bi pregovori mogli da počnu sledeće godine.

Kijev tvrdi da su napadi ruskih snaga odbijeni na više frontova, ističući da je sprečeno opkoljavanje Avdejevke.

Moskva je saopštila da je pet osoba poginulo u raketnom napadu ukrajinske vojske u regionu Hersona.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024