"KATEGORIČKI ODBACUJEMO NEPRAVEDNE KRITIKE" Ankara: Godišnji izveštaj EK o napretku Turske je nepravedan i pristrasan

Tanjug

09. 11. 2023. u 09:17

GODIŠNjI izveštaj Evropske komisije o napretku Turske na putu pridruživanja Evropskoj uniji je "nepravedan i pristrasan", saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

КАТЕГОРИЧКИ ОДБАЦУЈЕМО НЕПРАВЕДНЕ КРИТИКЕ Анкара: Годишњи извештај ЕК о напретку Турске је неправедан и пристрасан

Foto: Piksabej

U godišnjem izveštaju EK o napretku Turske navodi se da je došlo do "ozbiljnog nazadovanja" demokratskih standarda, vladavine prava, ljudskih prava i nezavisnosti sudstva, prenosi Rojters.

- Kategorički odbacujemo neosnovane tvrdnje i nepravedne kritike, posebno u pogledu političkih kriterijuma i poglavlja o pravosuđu i ljudskim pravima - navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

EK je takođe navela da se Turska nije uskladila sa principima vladavine prava, ljudskih prava i fundamentalnih sloboda u borbi protiv terorizma.

Tursko ministarstvo je saopštilo da su optužbe nepravedne i istaklo " neiskrenost pristupa EU i jasan dvostruki standard", dodajući da su problemi poštovanja osnovnih ljudskih prava prisutni čak i među državama članicama EU.

Turski zahtev za članstvo u EU zamrznuto je godinama, nakon što su počeli pregovori sa EU o članstvu 2005. godine.

Ankara je odbacivala kritike EK i prethodnih godina i nazivala ih pristrasnim.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu