RAT U UKRAJINI: Ruski PVO sistemi presreli ukrajinsku raketu iznad Crnog mora, iznad Sevastopolja uništen vazdušni cilj (FOTO)

Novosti online

09. 11. 2023. u 07:13 >> 00:54

RAT u Ukrajini – 624. dan. Nastavljaju se borbe na više delova fronta. Ruske snage su na južnodonjeckom pravcu likvidirale 145 ukrajinskih vojnika.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руски ПВО системи пресрели украјинску ракету изнад Црног мора, изнад Севастопоља уништен ваздушни циљ (ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Barabaš: Avdejevka se pretvara u Marinku, uništene zgrade do temelja

Ruske snage nastavljaju da uništavaju Avdejevku u Donjeckoj oblasti, a grad postaje sličan Marinku, rekao je načelnik gradske vojne uprave Avdejevke Vitalij Barabaš.

Kako je naveo, pod stalnom vatrom neprijateljskih trupa su višespratnice koje se nalaze bliže liniji fronta.

(Unian)

 

Kijev: Mirovni samit u februaru 2024.

Samit o ukrajinskoj „formuli mira“ mogao bi biti održan u februaru 2024. godine, izjavio je šef kancelarije ukrajinskog predsednika Igor Žokva, a prenosi Rojters.

- Samit će definitivno biti održan, jer je to simbolički početak praktične realizacije ukrajinske 'formule mira', a i podvući će sve rezultate koji su već postignuti na tom putu - naveo je Žokva.

Ranije je list „Volstrit džurnal“ preneo da samit koji je bio planiran za kraj ove godine verovatno neće biti održan zbog situacije na Bliskom istoku.

Stejt department: Nismo našli dokaze o izraelskim ratnim zločinima

 


 Američki Stejt department saopštio je večeras da zasad nije pronašao dokaze o izraelskim ratnim zločinima u Gazi.

Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel rekao je da zasas nema dokaza za tvrdnje zvaničnika Ujedinjenih nacija da je Izrael počinio ratne zločine u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze, preneo je Tajms of Izrael.

- Ovo su uobičajni, interni, usmereni procesi (utvrđivanja činjenica), ali postoji rigorozan proces i nismo došli do tog zaključka u ovom konkretnom slučaju - rekao je Patel.

 

 

Stoltenberg: Ukrajina je dokazala da je sajber sfera komponenta modernog rata

 


Ruska invazija na Ukrajinu je još jedna potvrda da je sajber sfera komponenta savremenog ratovanja i nova arena za globalnu konkurenciju, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Berlinu na godišnjoj konferenciji Alijanse o sajber bezbednosti.

On je dodao da će NATO nastaviti da posvećuje povećanu pažnju ovom novom prostoru vojnih operacija, napominjući da su od početka invazije u punom obimu ruske trupe i tenkovi bili podržani masivnim sajber napadima kako bi se prekinula komunikacija između ukrajinske vojske, policije i obaveštajnih službi.

- Ukrajina je uspela da neutrališe mnoge od ovih napada, posebno zato što je mnogo godina blisko sarađivala sa saveznicima iz NATO-a na jačanju sopstvene sajber odbrane - istakao je Stoltenberg, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, strukture za reagovanje NATO-a i Ukrajine razmenjuju informacije o zlonamernim sajber aktivnostima u realnom vremenu, treniraju i izvode zajedničke vežbe, a Ukrajina je učesnik NATO centra za sajber bezbednost.

On je upozorio da je danas nemoguće zamisliti bilo kakav sukob bez kibernetičke dimenzije, kao i da sajber napadi mogu biti jednako razorni kao i kinetički napadi. 

- Zato mi u NATO-u veoma ozbiljno shvatamo sajber pretnje. Dodali smo sajber prostor na listu operativnih prostora, u rangu sa vazduhom, morem i kopnom. Takođe smo se pre nekoliko godina dogovorili da sajber napadi mogu da aktiviraju član 5 Vašingtonskog ugovora, koji je osnova Alijanse, a po kome je napad na jednog napad na sve - istakao je Stoltenberg.

On je napomenuo da sajber dimenzija pojačava stratešku konkurenciju i da je već deo savremenog ratovanja. 

- Autoritarni režimi, uključujući Kinu i Rusiju, osporavaju interese, vrednosti i bezbednost zemalja Alijanse. Uprkos činjenici da Kina nije protivnik NATO-a, ona ne deli vrednosti te organizacije i razvija sajber prostor bez odgovarajuće transparentnosti i bez poštovanja ljudskih prava, a koristi najnovije sajber tehnologije da poveća represiju - rekao je generalni sekretar NATO.

On je kao primer za to naveo širenje tehnologija za prepoznavanje lica, koje, kako je dodao, "autoritarne zemlje koriste kao oruđe državne kontrole nad sopstvenim građanima". 

Takođe je napomenuo da je na samitu NATO-a u Viljnusu dogovoren novi koncept sajber odbrane, koji između ostalog podrazumeva, da članice Alijanse ne treba da se oslanjaju na tehnološku opremu koju isporučuju zemlje sa autoritarnim režimima.

- Videli smo šta se desilo kada smo se oslanjali na snabdevanje energentima iz Rusije. Ne smemo ponoviti iste greške oslanjajući se na Kinu da isporučuje tehnologiju za naše kritične mreže. Moramo da radimo sa privatnim sektorom na svim nivoima kako bi naš sistem bio manje ranjiv, stabilniji i spreman za brzi oporavak - rekao je Stoltenberg.

On je ukazao na značaj saradnje sa privatnim sektorom, napominjući da su  kompanije kao što su Majkrosoft, Amazon i Starlink odgovorile  na direktan poziv Kijeva za pomoć.

 

 

Zelenski: Ukrajina produžava ratno stanje i opštu mobilizaciju za 90 dana

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je danas zakone o produženju ratnog stanja i opštoj mobilizaciji za 90 dana - do 14. februara 2024. godine.

Kako je preneo Ukrinform, Vrhovna rada je 8. novembra usvojila zakone o odobravanju predsedničkih dekreta u vezi sa produženjem vanrednog stanja i opšte mobilizacije u Ukrajini od 16. novembra za 90 dana, odnosno do 14. februara 2024. godine.

Ruska Federacija je 24. februara 2022. započela invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Istog dana je u Ukrajini uvedeno vanredno stanje i objavljena opšta mobilizacija - do 26. marta.

Potom je parlament u više navrata produžavao period vanrednog stanja i opšte mobilizacije.

(Telegraf)

 

Blinken osudio "opasne" vojne veze Rusije i Severne Koreje

Američki državni sekretar Entoni Blinken osudio je "sve veću i opasnu" vojnu saradnju između Severne Koreje i Rusije, nakon izveštaja da Pjongjang isporučuje oružje za rat Moskve u Ukrajini.

- Ovo je pitanje koje izaziva duboku zabrinutost za nas obojicu, kao i za druge zemlje širom sveta - rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Seulu nakon sastanka sa južnokorejskim ministrom spoljnih poslova Parkom Džinom, prenosi Glas Amerike.

Najveća špijunska agencija Južne Koreje veruje da je Severna Koreja poslala više od milion artiljerijskih granata u Moskvu od početka avgusta.

Blinken je rekao da Rusija obezbeđuje "tehnologiju i podršku" za vojne programe Severne Koreje, iako nije izneo više detalja.

- Imamo stvarnu zabrinutost zbog bilo kakve podrške za programe balističkih projektila Severne Koreje, za njenu nuklearnu tehnologiju, za njen kapacitet za lansiranje u svemir -  rekao je Blinken.

Blinken je rekao da će SAD, Južna Koreja i druge zemlje nastaviti napore na "identifikovanju, razotkrivanju i suprotstavljanju" rusko-severnokorejskim vojnim transakcijama, uključujući intenziviranje pritiska na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

(Tanjug)

 

FOTO: AP/Tanjug

 

Uništen vazdušni cilj iznad Sevastopolja

Ruska vojska je uništila vazdušni cilj iznad mora u blizini Sevastopolja, saopštio je gubernator tog grada Mihail Razvožajev.

 - U toku je kontrola situacije u vazduhu. Sve operativne službe su u pripravnosti - napisao je Razvožajev na svom Telegram kanalu.

 

Ruski PVO sistemi presreli ukrajinsku raketu iznad Crnog mora

Ruski PVO sistemi uništili su protivbrodsku raketu Neptun iznad Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Oko 17.40 po moskovskom vremenu zaustavljen je pokušaj raketnog napada kijevskog režima. Ukrajinska raketa je otkrivena i uništena od strane PVO sistema bili iznad Crnog mora kod obale Krima - navodi se u saopštenju.

(Izvestija)


Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Oružane snage Rusije odbile su tri napada ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu;

PVO Rusije oborila je ukrajinski avion MiG-29 u DNR;
- Oružane snage Rusije odbile su tri napada ukrajinske vojske kod Kremene na krasnolimanskom pravcu, gotovo 160 protivničkih vojnika je ubijeno ili ranjeno;
- Oružane snage Ukrajine tokom prethodnog dana izgubile su gotovo 330 vojnika, 2 tenka i 10 vozila na donjeckom pravcu;
- Oružane snage Rusije odbile su dva napada jurišnih grupa ukrajinske vojske na zaporoškom pravcu;
- PVO Rusije je u toku proteklog dana presrela sedam granata „hajmarsa“;
- Oružane snage Rusije uništile su ljudstvo i tehniku dve brigade Oružanih snaga Ukrajine na području Rabotina;
- Oružane snage Rusije sprečile su aktivnost dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe kod Staromajorska i Ravnopolja u DNR;
- Tokom prethodnog dana uništeno je 38 ukrajinskih dronova;Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 130 vojnika na južnodonjeckom pravcu;
- Oružane snage Rusije tokom proteklog dana uništile su ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske u 118 regiona.

"Ne postoji ruska nacionalna manjina"

Vicepremijer Ukrajine za pitanja evropskih i evroatlantskih integracija Olga Stefanišina tvrdi da u zemlji „ne postoji ruska nacionalna manjina“.

„U Ukrajini ne postoji ruska manjina. Ne postoji! Nema nijedne pravno formirane organizacije koja bi se identifikovala kao ruska manjina. Postoje Ukrajinci od kojih neki govore ruskim jezikom“, navodi izjavu Stefanišine ukrajinsko izdanje „Evropska pravda“ u članku na svom sajtu.

Prethodno je evropski zvaničnik iz Brisela koji je zahtevao da ostane anoniman izjavio da Evropska komisija prilikom ocene spremnosti Ukrajine za ulazak u EU neće obraćati pažnju na situaciju sa ruskim jezikom u zemlji.

Napad na grad Skadovsk 

Jedanaest osoba prevezeno je u bolnicu zbog povreda zadobijenih nakon raketnog napada na grad Skadovsk u Hersonskoj oblasti, izjavio je gubernator oblasti Vladimir Saldo na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, napad se dogodio oko deset sati ujutru.

Saldo je istakao da su jednu raketu oborila sredstva PVO, druga je pogodila civilni deo grada. Nekoliko kuća je oštećeno, a informacije o posledicama se utvrđuju.

Regionalna Glavna uprava Ministarstva za vanredne situacije objavila je da je, prema preliminarnim informacija, pet osoba poginulo u raketnom napadu.

Prognoze Peskova

Kijev i Vašington treba da shvate da Ukrajina ne može da se pobedi na bojnom polju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: Profimedia

 

Pristalice Kijeva se umaraju?

Blokiranje novog paketa vojne pomoći Slovačke Ukrajini od 40,3 miliona evra dokaz je umora pristalica Kijeva u NATO-u, piše „Vašington post“.

Činjenica da je slovačka vlada blokirala izdvajanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od približno 43 miliona dolara, koji je trebalo da uključuje rakete i municiju, teško da će značajno promeniti borbene sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga.

Međutim, ova odluka je bila prvi konkretan znak rastućeg umora među pristalicama Kijeva u NATO-u, naglašava „Vašington post“.

U članku se napominje da je Slovačka do sada bila jedan od najvećih pristalica Ukrajine i da je prethodno odobrila 13 paketa pomoći u ukupnom iznosu od više od 700 miliona dolara.

Ruska vojska nastavlja sa pokušajima da opkoli Avdijevku

Ruske snage nastavljaju sa pokušajima da opkole Avdijevku, rekli su danas ukrajinski vojni zvaničnici.

Portparol 110. oklopne brigade Anton Kocukon, rekao je da je oko 40.000 ruskih vojnika skoncentrisano na tri strane grada.

"Nema naznaka da će Rusi odustati od planova da opkole Avdijevku", rekao je Kocukon, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, ruska vojska se igra "mačke i miša" sa njima, tako što angažuje veliki broj dronova dok istovremeno raspoređuje artiljerijske snage kako bi ojačala odbranu grada.

General Oleksandr Tarnavskij, komandant ukrajinskih južnih snaga, rekao je da njihovi vojnici oko Avdijevke "čvrsto drže odbrambene položaje".

Čehov: Ruske snage sprečile osam pokušaja rotacije ukrajinskih snaga

Avijacija, raketne i artiljerijske snage grupe "Istok" likvidirali su na južnodonjeckom pravcu 145 ukrajinskih vojnika, uništili automobile i dva radara, saopštio je načelnik pres-centra grupe "Istok" Oleg Čehov.

Pored toga, Čehov je rekao da su ruske snage sprečile osam pokušaja rotacije ukrajinskih snaga na tom pravcu.

Uspešna akcija Centralnog vojnog okruga

Artiljerija Centralnog vojnog okruga je uz pomoć obaveštajnih podataka koje su prikupili dronovi "superkam" i samohodne haubice "giacint 2S5" uništila minobacačko uporište ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Uništena pešadijska jedinica OS Ukrajine

Ruska artiljerija uništila je pešadijsku jedinicu Oružanih snaga Ukrajine severno od Artjomovska, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Granatirana Kurska oblast

Ukrajinski dron izbacio je tri granate sa kasetnom municijom na kombinat za proizvodnju ulja u Kurskoj oblasti, objavio je gubernator regiona Roman Starovojt na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, povređenih nije bilo, ali je oštećeno podzemno skladište i nekoliko buradi.

Bitka kod Bahmuta: Ruska armija u kontranapadu

Ruska armija izvodi seriju kontranapada kod Kleščejevke i Berhovke, izbacivši ukrajinske oružane snage sa položaja na bokovima Artjomovska.

Ponovo se vode žestoke borbe na severnom i južnom krilu Artjomovska, gde ruska vojska vodi ofanzivna dejstva.

Na južnom krilu ruske trupe su imale taktički uspeh, napale u rejonu Kleščejevke; jurišne grupe, uz podršku dronova i artiljerije, uspele su tokom dana da uđu u prethodno napušteno selo, istisnuvši ukrajinske oružane snage.

-Oružane snage Ukrajine povukle su se 200 metara od sive zone u oblasti Kleščejevke. Borbe se nastavljaju, izveštavaju kijevski resursi. Na levom krilu za Oružane snage Rusije situacija je najuspešnija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024