BIVŠI ZVANIČNIK PENTAGONA: Zelenski je u ratu sa svojim generalima, Zalužnij kriv za sabotažu? (VIDEO)

Novosti online

08. 11. 2023. u 17:24

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski zaratio je sa svojim generalima, na prvom mestu sa vrhovnim komandantom vojske generalom Valerijem Zalužnijem koji je nedavno situaciju na frontu uporedio sa pat pozicijom iz Prvog svetskog rata ugrozivši tako svog šefa, piše Stiven Brajan, bivši zvaničnik Pentagona.

БИВШИ ЗВАНИЧНИК ПЕНТАГОНА: Зеленски је у рату са својим генералима, Залужниј крив за саботажу? (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/ mil.gov.ua

Komentari Zalužnija da Ukrajina treba da se pripremi za dugotrajan zastoj direktno su potkopali konstantne zahteve Zelenskog za još novca sa Zapada. Uz to, Zalužnij je indirektno poručio da će budućnost biti bolna za Ukrajinu i da su pregovori sa Moskvom (koje Zelenski odlučno odbija) jedini izlaz.

U tom svetlu treba gledati i smrt majora Genadija Častjakova, pomoćnika i prijatelja Zalužnija koji poginuo je pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Nekoliko stvari se dogodilo koje bi mogle posredno da ukažu na to da je smrt majora Častjakova "bila političko ubistvo sa namerom da se Zalužnom pošalje poruka da bi on mogao biti sledeći", navodi Brajan.

Prvo se oglasio poljski general Valdemar Skržipčak koji je direktno optužio Zalužnija za "sabotažu".

-Oduzeo bih Zalužnom poziciju zbog grešaka u komandovanju. Ako je on odgovoran za ovu neuspelu ofanzivu, smatrao bih to sabotažom, a ne greškom. Ako moj komandant napadne neprijatelja tamo gde je je najjači, to je zločin, rekao je on u jednom intervjuu i optužio Zalužnija da seje paniku u NATO, priznavši, međutim, da je "rat izgubljen".

Potom se oglasio Aleksej Arestovič, bivši savetnik Zelenskog koji je optužio nekadašnjeg šefa da "dehumanizuje" Ruse i poručio da će se kandidovati na izborima ako ih Zelenski raspiše. Ukrajinski predsednik je nastavio sa progonom vernika i klira Ruske pravoslavne crkve, uključujući patrijarha Kirila i poručio da neće biti izbora dok traje sukob, potkopavši tako tvrdnje NATO da je Ukrajina demokratska zemlja.

Povrh sveta toga, Zelenski insistira da će Ukrajina pobediti u sukobu sa Rusijom iako je ofanziva propala. Ukrajinske snage pretrpele su ogromne gubitke u Zaporožju, Zelenski je ponovo pokrenuo propalu bitku za Bahmut (Artjomovsk) uprkos protivljenju generala i zarad odbrane Avdejevke rizikuje da izgubi strateški važno železničko čvorište Kupjansk.

Ukrajinski predsednik je, navodi Brajan, verovatno izgubio podršku svojih najviših generala, ali da li je to dovoljno da iznudi promene u rukovodstvu Ukrajine? Teško je odgovoriti na pitanje. Mnogo zavisi od rezultata na frontu, a ukrajinskoj vojsci očajnički nedostaje ljudi, navodi Brajan.

-Drugi deo jednačine je podrška ukrajinskim vojnim i unutrašnjim obaveštajnim operacijama. Glavna obaveštajna uprava (GUR MO) je ukrajinska vojno-obaveštajna agencija, koju vodi general Kiril Budanov. Civilna obaveštajna služba poznata je kao SBU i naslednik je ruskog KGB-a. Na njenom čelu je Vasilij Maljuk. Ako postoji realna pretnja za Zelenskog, ona bi mogla da dođe od Budanova i bilo kakav savez između njega i ukrajinskih generala mogao bi da primora Zelenskog ili da pristane na pregovore sa Rusijom ili čak da dovede do njegove smene".

Ono što je jasno je da je trenutni trend događaja loš po Zelenskog i Ukrajinu. Vojnici na terenu to već znaju. Ostaje da se vidi da li će Zelenski čekati neizbežno, zaključuje bivši zvaničnik Pentagona.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima