RAT U UKRAJINI: Kotao za Avdejevku - Najmoćniju tvrđavu VSU brani 40.000 vojnika; Ruska armija u kontranapadu kod Bahmuta (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

08. 11. 2023. u 07:06 >> 02:17

RAT u Ukrajini – 623. dan. Ruske trupe su se fokusirale na napade u pravcu Avdejevke, Marjinke i Kupjanska, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Rusija se povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, zaključenog na kraju Hladnog rata, u nameri da spreči potencijalni sukob između Istoka i Zapada. Holandija je poslala Rumuniji pet borbenih aviona F-16, koji će biti korišćeni za obuku ukrajinskih pilota u toj zemlji.

РАТ У УКРАЈИНИ: Котао за Авдејевку - Најмоћнију тврђаву ВСУ брани 40.000 војника; Руска армија у контранападу код Бахмута (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

 

Hronika ratnih dešavanja: Ruske snage napreduju ko Kupjanska i Bahmuta, Avdejevka je okružena sa 3 strane; VSU pojačava napade na Dnjepru (MAPA/VIDEO)

U sektoru Kupjanska, borbe se nastavljaju kod Timkovke, gde su ukrajinske formacije izvele nalet dan ranije. Generalno, na liniji fronta nema značajnijih promena: ruski artiljerci gotovo neprekidno pucaju na VSU i pokušavaju da unište novouspostavljene pontonske prelaze preko reke Oskol.

Oružane snage Rusije idu u kontranapad u pravcu Soledara. Prema nekim izveštajima, ofanziva se nastavlja duž cele linije fronta: i na severnom i južnom krilu Bahmuta. Prema još nepotvrđenim informacijama, Oružane snage Rusije uspele su da ponovo uđu u porušenu Klešćejevku, napredujući od železničke pruge nešto ka istoku.

Ilustracija telegram rybar


Na Donjeckom pravcu, na severnom krilu Avdejevskog utvrđenog područja, Oružane snage Rusije ponovo vode borbe u blizini železničke pruge kod Stepovoja. Borci su uspeli da pređu put i sada se vode borbe na zapadnoj periferiji pomenutog naselja. Istovremeno, u toku je čišćenje zasada severno od Krasnogorovke. U međuvremenu, na južnom krilu, ruske trupe napreduju ka severu. Pored toga, nastavljaju se radovi na uništavanju utvrđenog područja Oružanih snaga Ukrajine u mikrookrugu Himik na južnoj periferiji same Avdejevke.



Na sektoru Vremjevske izbočine nije bilo značajnijih promena: severno od Prijutnoga se nastavljaju pozicione borbe, kao i artiljerijski dueli duž cele linije dodira. Ruske bespilotne letelice love položaje i objekte Oružanih snaga Ukrajine u zoni fronta i pozadi.


Slična situacija se primećuje i na lokalitetu Orehov. Ipak, tokom dana VSU je pokušao da napadne odbrambene linije Oružanih snaga Rusije malim jurišnim grupama, uključujući i rejon Verbovoga – sve su uspešno otkrivene i pokrivene artiljerijskom vatrom. Pored toga, stranke su aktivno koristile i dronove kamikaze i helikoptere.

U pravcu Hersona, ruske trupe nastavljaju sa udarima na jedinice VSU ukopane u centru Krinoka, kao i na ostrvu Frolov, preko kojeg se snabdeva grupa Oružanih snaga Ukrajine na levoj obali Dnjepra. Ukrajinske formacije aktivno koriste daljinsko miniranje.

Istovremeno, marinci VSU su ponovo pokušali da upadnu u palisade južno od Krinoka, ali su pripadnici Oružanih snaga Rusije uspeli da ih spreče u daljem prodoru. Pored toga, javljeno je da su zapadno odatle ukrajinske oružane snage uspele da se stvore uporište na ostrvima kod Pojmia, Pesčanovke i Podstepnog – moguće je da će u narednim danima ukrajinske jedinice ponovo pokušati da napreduju u ovoj oblasti.

 

Kotao za Avdejevku: Najmoćniju tvrđavu VSU brani 40.000 vojnika (MAPA/VIDEO)

Avdejevka je poluokružena sa 3 strane, ruska vojska se sprema da rasporedi rezerve za novi talas napada, kaže predstavnik 110. brigade Oružanih snaga Ukrajine.

-Priča se i o operativnoj pauzi, udarili su ih u zube i pregrupišu se. Ovde smo doveli 40.000 rezervista, akumulirajući municiju svih kalibara, sve dok ne bude jasno da će se odustati od planova za zauzimanje Avdejevke“, rekao je Kocukon, predstavnik 110. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, na ukrajinskoj televiziji.

Foto Tanjug/AP

Bitka kod Bahmuta: Ruska armija u kontranapadu (MAPA)

Ruska armija izvodi seriju kontranapada kod Kleščejevke i Berhovke, izbacivši ukrajinske oružane snage sa položaja na bokovima Artjomovska.

Ponovo se vode žestoke borbe na severnom i južnom krilu Artjomovska, gde ruska vojska vodi ofanzivna dejstva.

Na južnom krilu ruske trupe su imale taktički uspeh, napale u rejonu Kleščejevke; jurišne grupe, uz podršku dronova i artiljerije, uspele su tokom dana da uđu u prethodno napušteno selo, istisnuvši ukrajinske oružane snage.

Foto printskrin telegram warhistoryalconafter

-Oružane snage Ukrajine povukle su se 200 metara od sive zone u oblasti Kleščejevke. Borbe se nastavljaju, izveštavaju kijevski resursi. Na levom krilu za Oružane snage Rusije situacija je najuspešnija. 

Ukrajinski mediji takođe priznaju ovo:

Južno od rezervoara Berhovski, ruske trupe su uspešne, napreduju duž šumskih pojaseva i pokušavaju dalje da napreduju na zapad duž železničke pruge u pravcu rasadnika Vilanova. Borbe se nastavljaju. Ruska artiljerija aktivno radi", navode ukrajinski vojni analitičari.

Foto Tanjug/AP

Zapadno od sela Jagodnoje, borbe se takođe nastavljaju. Ruske trupe već nekoliko dana izvode seriju napada u pravcu štaba južno od brane.

Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine saopštava da je u pravcu Bahmuta ruska vojska izvela 22 napada u oblastima Bogdanovka, Hromovoj, Ivanovski, Kleščejevka i Andrejevka. Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su vazdušni udar na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Andrejevci. Pod artiljerijskom i minobacačkom vatrom, položaji Oružanih snaga Ukrajine u više od 10 naselja, posebno Markovo, Nikolajevka, Kleščejevka, Kurdjumovka, Njujork.

Ruski vojnici u bici kod Rabotina, pod kasetnom vatrom, izvlače ranjenog saborca iz vatre

Na Zaporoškom frontu, vojnici 136. brigade su izvršili kontranapad na položaje VSU i našli se pod artiljerijskom vatrom. Tokom borbe, jedan ruski vojnik je ranjen i njegove kolege su počele da ga evakuišu odmah pod vatrom.

Kasetna municija eksplodira tik pored boraca, ali oni nastavljaju da spasavaju svog saborca (VIDEO).

Zelenski potpisao ukaz o početku pregovora sa EU

Kabinet ministara Ukrajine mora da ispuni sve zahteve Evropske komisije kako bi ubrzao početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, odgovarajući ukaz potpisao je u sredu Vladimir Zelenski.

Foto AP

Ranije u sredu u Kijevu, ambasadorka EU u Ukrajini Katarina Maternova rekla je da mora da ispuni četiri uslova do sredine decembra kako bi dobila zeleno svetlo za početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

Zelenski: Nastavićemo sa pokušajima kontraofanzive

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da će Oružane snage Ukrajine nastaviti sa pokušajima kontraofanzive i 2023. i 2024. godine, saopštila je agencija Rojters.

Foto printskrin jutjub/azbuka svo ivan ohlobistjan

„Imamo plan. Imamo konkretne gradove, konkretne pravce u kojima idemo“, rekao je on. Istovremeno je priznao da „kontraofanziva sporo napreduje“.

Za neuspeh je okrivio Zapad koji, po mišljenju Zelenskog, sporo donosi odluke o isporuci oružja.

 

SBU i MI6 pripremaju diverzije na Dnjepru

U leto je izveštavano o mogućim provokacijama u nuklearki Zaporožje, koje su planirane u okviru zajedničke operacije ukrajinske Državne obaveštajne službe i britanskih obaveštajnih operativaca MI6.

Prema ruskim saznanjima, situacija na pravcu naterala je ukrajinsku komandu da se ponovo vrati ovim planovima.

Foto Tanjug/AP

S obzirom da je leva obala Dnjepra trenutno kritična deonica fronta za Oružane snage Ukrajine, treba obratiti pažnju na mogućnost sabotaže na važnim infrastrukturnim objektima na ovoj teritoriji. Pre svega, reč je o Dnjepropetrovskoj hidroelektrani i nuklearki Zaporožje.

Odgovornost za izvođenje diverzantskih radova na ovim objektima je dodeljena grupi ukrajinskih snaga za specijalne operacije: trenutno se nalazi na lokaciji jednog od pukova specijalnih snaga Oružanih snaga Ukrajine.

Vreme operacije zavisiće od toga kako se promeni situacija na ovom sektoru fronta.

Ukrajinske snage granatirale bolnicu u Donjecku

Oružane snage Ukrajine granatirale su Donjeck, a nekoliko projektila je palo na teritoriju gradske bolnice, javlja izveštač Sputnjika.

Po njegovim rečima, na teritoriju bolnice pale su najmanje dve rakete. Jedna zgrada je ozbiljno oštećena, a prema prvim informacijama nema povređenih.

Foto: Tanjug

Ukrajinska vojska je u utorak intenzivno granatirala Vorošilovski okrug Donjecka. Grad je raketiran iz američkog sistema „hajmars“. Kako je saopštilo predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine, u napadu je poginulo najmanje 20 civila, dok je 55 ljudi ranjeno, uključujući troje dece.

Zelenski protiv Zalužnija: Bivši zvaničnik Pentagona o sukobu dva lidera

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zaratio je sa svojim generalima, na prvom mestu sa vrhovnim komandantom vojske generalom Valerijem Zalužnijem koji je nedavno situaciju na frontu uporedio sa pat pozicijom iz Prvog svetskog rata ugrozivši tako svog šefa, piše Stiven Brajan, bivši zvaničnik Pentagona.

Foto AP

Najvažnije iz novog brifinga ruskog MO: Oboreno 5 ukrajinskih aviona, VSU izgubio veliki broj vojnika i tehnike

Oružane snage Ukrajine izgubile su u toku prethodnog dana gotovo 235 vojnika na donjeckom pravcu;

PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 5 aviona Oružanih snaga Ukrajine;

Oružane snage Rusije su u toku prethodnog dana odbile dva napada jurišnika Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti;

Oružane snage Rusije uništile su objedinjeni komandni punkt 10. armijskog korpusa ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti;

Ilustracija telegram rybar

Oružane snage Rusije su tokom protekla 24 časa uništile 31 ukrajinski dron;

Sredstva PVO Rusije presrela su 11 granata višecevnog raketnog sistema „hajmars“ i 2 avionske bombe „jdam“;

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana gotovo 145 vojnika na južnodonjeckom pravcu;

Oružane snage Rusije odbile su tri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske na zaporoškom pravcu,Oružane snage Rusije uništile su u DNR komandne punktove dve ukrajinske brigade.

 

 

Sirene za vazdušnu opasnost u tri ukrajinske oblasti

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u tri ukrajinske oblasti – Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Sirene su se oglasile u s17.40 po lokalnom vremenu i bile, a uzbuna je bila na snazi oko 40 minuta.

 

U Španiji održana još jedna obuka ukrajinskih vojnika

Nekoliko desetina ukrajinskih vojnika počelo je sa obukom na raketnim sistemima „houk“ u Španiji, saopštio je španski Generalštab.

Obuka se vrši u okviru Evropske misije vojne pomoći Ukrajini.

U Španiji su već održane obuke za više od dve hiljade ukrajinskih vojnika, a očekuje se da će se broj vojnika koji se obučavaju u ovoj zemlji povećati na četiri hiljade.

Osim toga, Madrid je nameravao da Kijevu preda šest sistema za protivvazdušnu odbranu „houk“.

 

Vojnoobaveštajna služba Ministarstva odbrane Ukrajine preuzela odgovornost za ubistvo Mihaila Filiponenka

Glavna uprava Vojnoobaveštajne službe Ministarstva odbrane Ukrajine saopštila je da je preuzela odgovornost za ubistvo poslanika Narodnog saveta LNR i bivšeg načelnika uprave Narodne milicije LNR Mihaila Filiponenka.

Velika Britanija uvela sankcije protiv Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika

Velika Britanija uvela je sankcije protiv Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu britanske vlade.

Kao razlog za uvođenje sankcija navodi se „umešanost u dobijanje beneficija ili podršku ruskoj vladi poslovanjem u strateški važnim sektorima“ za ruske vlasti.

Spiskom su obuhvaćeni i „Uralska rudarsko-metalurška kompanija“, Ruska nacionalna osiguravajuća kompanija, Kompanija za proizvodnju zlata „Nord gold“.

 

Vlada Slovačke blokirala isporuke vojne pomoći Ukrajini

- Vlada ne odobrava predlog za predaju vojnog materijala Ukrajini - navodi se u dokumentima koje je razmatrala slovačka vlada.

Kako se navodi u saopštenju, prethodna vlada Slovačke je predložila da se Ukrajini preda još jedan paket vojne pomoći u iznosu većem od 40,3 miliona evra. Uglavnom se radilo o municiji.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova je početkom oktobra predložila da se razmatranje predloga tadašnje vlade o vojnoj pomoći Kijevu odloži do formiranja nove vlade. Novu vladu trebalo je da formira velika partija „Smer“, koja je pobedila na izborima u septembru, na čelu sa Robertom Ficom koji smatra da je neophodno da se prekinu isporuke oružja Ukrajini. Fico je četvrti put preuzeo funkciju premijera Slovačke.

 

Poginuo bivši načelnik uprave Narodne milicije LNR Mihail Filiponenko

Poslanik Narodnog saveta LNR i bivši načelnik uprave Narodne milicije LNR Mihail Filiponenko poginuo je u Lugansku, objavio je na Telegramu poslanik regionalnog parlamenta Jurij Jurov.

On je nastradao u eksploziji bombe postavljene pod automobil ispred kuće u kojoj je živeo.

Jurov je podsetio da je pokušaj ubistva Filiponenka izveden i 21. februara.

PVO u stanju pune borbene pripravnosti

PVO sredstva oborila su tri ukrajinske rakete iznad Geničeskog okruga u Hersonskoj oblasti, izjavio je gubernator oblasti Vladimir Saldo.

Prema preliminarnim informacijama, delovi raketa pali su na zemlju, van naselja.

U jučerašnjem ukrajinskom  granatiranju ranjeno 55

U jučeranjem ukrajinskom granatiranju Donjecka ranjeno je 55 civila, saopštio je v.d. ministra zdravlja DNR.

Ruske trupe napadaju u pravcu Avdejevke, Marjinke i Kupjanska

Ruske trupe su se prethodnih dana na frontu u Ukrajini fokusirale na napade u pravcu Avdejevke, Marjinke i Kupjanska, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U ukrajinskom granatiranju Donjecka u utorak poginulo je šest ljudi, a 11 osoba je povređeno, tvrdi proruski gradonačelik Aleksej Kulemzin.

Rusija se povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Rusija se zvanično povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, zaključenog na kraju Hladnog rata u nameri da spreči potencijalni sukob između Istoka i Zapada. 

Taj ugovor iz 1990. godine, dogovoren i zaključen na kraju Hladnog rata i potpisan godinu dana nakon pada Berlinskog zida, postavio je ograničenja na raspoređivanje vojne opreme kako bi se održala vojna ravnoteža između NATO-a i zemalja tadašnjeg Varšavskog pakta.

Rizičan potez Moskve osudili su NATO i SAD, uz najavu da će suspendovati sve svoje obaveze prema Ugovoru.

Kongres SAD o budžetu za podršku Ukrajini

Vodeći američki zvaničnici apelovali su na Kongres da odobri budžet od 11,8 milijardi dolara podrške Ukrajini, kao deo sveobuhvatnog paketa Bele kuće.

Holandija poslala borbene avione za obuku ukrajinskih pilota u Rumuniji

Holandija je poslala Rumuniji pet borbenih aviona F-16, koji će biti korišćeni za obuku ukrajinskih pilota u toj zemlji.

 

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave