RAT U UKRAJINI: Grom pogodio ukrajinske trupe; Balicki - Stala kontraofanziva VSU u Zaporožju; Poginuo pomoćnik Zalužnija (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

06. 11. 2023. u 07:22 >> 01:27

RAT u Ukrajini ušao je u 621. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Гром погодио украјинске трупе; Балицки - Стала контраофанзива ВСУ у Запорожју; Погинуо помоћник Залужнија (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

 

Hronika ratnih dešavanja:  Grom pogodio ukrajinske trupe; Ruske jedinice napreduju kod Bahmuta (MAPA/VIDEO)

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su noću izvele kombinovane udare pomoću udarnih dronova i projektila po infrastrukturi Oružanih snaga Ukrajine u Odesi i regionu. Udari su navodno bili usmereni na skladišta municije u predgrađima grada i lučku infrastrukturu. Jedna od neispravnih raketa protivvazdušne odbrane ukrajinskih oružanih snaga pala je na područje pod zaštitom Uneska i oštetila Muzej umetnosti u Odesi. Inače, ovo nije jedino nenormalno lansiranje tokom noći: bila su još najmanje dva „dolaska“, ali na terenu nema snimaka koji bi zabeležio posledice.

Ilustracija telegram rybar


Poziciona borbena dejstva se nastavljaju na pravcu Starobeljski. Oružane snage Ukrajine nastavljaju evakuaciju civila kod Kupjanska, zauzimajući prazne kuće, što usporava napredovanje ruskih trupa u ovoj oblasti.

Na pravcu Soledara, ruske jedinice napreduju u rejonu Berhovskog rezervoara, proširujući zonu kontrole prema železničkoj pruzi. Pozicione borbe se nastavljaju na liniji Kleščejevka-Andrejevka; napadi VSU i pokušaji da se stvori uporište u ovoj oblasti su odbijeni.

Ilustracija telegram rybar


Na Donjeckom pravcu, u oblasti Stepovoje (Petrovski), ruske jedinice nastavljaju napredovanje u šumskom pojasu u blizini železničke pruge. Napredovanje ruskih oružanih snaga otežava gusto miniranje tog područja i stalni uznemiravajući napadi artiljerije Oružanih snaga Ukrajine. U južnom sektoru ruski borci nastavljaju da se učvršćuju na dostignutim linijama, borbe se vode u oblasti ukrajinskog utvrđenog područja „Carska Ohota“.

Foto Tanjug/AP


Nema značajnijih promena u južnodonjeckom pravcu na pruzi Prijutnoje – Urožajnoje. Nakon pretrpljenih gubitaka, VSU ne pokušava da izvede ofanzivu, ruske oružane snage, nakon zauzimanja ključnih uporišta u sektoru, konsoliduju se na postignutim linijama.

Identifikovane lokacije na kojima se nalazi ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine su podložne stalnim udarima artiljerije i frontovske avijacije. U rejonu Novomihajlovke na Ugledarskom sektoru, posle blagog napredovanja ruskih trupa, borbe su ponovo dobile pozicioni karakter.

Foto Tanjug/AP


Na sektoru kod Orehova na liniji Verbovoje-Rabotino, VSU je pokušao da napadne položaje Oružanih snaga Rusije uz pomoć oklopnih vozila; vozila su gađana dobro usmerenom vatrom iz protivtenkovskog raketnog sistema, a pešadija se rasula.

Generalno, Oružane snage Ukrajine izvode napade isključivo u malim grupama zbog nedostatka ljudstva i stalne rotacije, što im ne dozvoljava da postignu bilo kakav uspeh.

Foto Tanjug/AP


Na Hersonskom pravcu borbe se nastavljaju u Krinki. VSU je preko reke prebacio pojačanje, uključujući i jedan BTR-4 uz pomoć PTS (srednje plutajući transporter). Uprkos aktivnom radu avijacije i artiljerije, još uvek nije bilo moguće izbaciti ga iz naseljenog mesta: Oružane snage Ukrajine pružaju moćnu artiljerijsku podršku svojim jedinicama, pored toga, na nebu ima mnogo bespilotnih letelica. Pored toga, u zoni Antonovskog mosta, Oružane snage Rusije su upotrebile najnoviji kompleks „Grom“ (jedreće bombe i rakete), pogodivši koncentraciju boraca ukrajinskih formacija.

Fico: Slovačka neće blokirati privatni izvoz oružja u Ukrajinu

Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas da njegova vlada neće blokirati isporuke oružja i municije Ukrajini od privatnih proizvođača.

Fico, koji je pre izbora u septembru obećao da "nijedna isporuka oružja" iz Slovačke neće stići do njenog istočnog suseda, rekao je da se obećanje u kampanji odnosi samo na snabdevanje iz zaliha slovačke vojske, prenosi Blumberg.

Foto Tanjug/AP

-Ako neka kompanija želi da proizvodi i prodaje oružje u inostranstvu, nemamo ništa protiv toga, rekao je on novinarima nakon posete sedištu Ministarstva odbrane u Bratislavi.

Sa godišnjom proizvodnjom od oko 180.000 artiljerijskih granata, Slovačka je postala ključni snabdevač municijom za Ukrajinu, koja je takođe nabavila haubice slovačke proizvodnje.

 

Objavljen snimak napada na Kerč: Pogođena ruska korveta (VIDEO)

Snimak na kome se vidi kako je krstareća raketa pogodila rusku raketnu korvetu Project 22800 Karakurt u brodogradilištu Kerč na istoku Krina pojavio se u javnosti.

Na objavljenom snimku se vidi trenutak kada tri krstareće rakete pogađaju brodogradilištu.

Prva i druga raketa pogodile su prostor ispred samog broda, dok je treći projektil pogodio centralni deo palube broda.

Ukrajinci su sa tri krstareće rakete Storm Shadow pogodili raketnu korvetu “Askold” klase Karakurt koja se nalazila na remontu. Inače radi se o korveti koja je porinuta 2021. godine i sposbna je da nosi osam krstarećih raketa tipa Kalibr i ima PVO sistem Pancir- M (Kaštan).

Raketne korvete klase Karakurt su ruski brodovi označeni i kao Project 22800 koji se nalaze u operativnoj upotrebi od 2018. godine. Posada broji 39 članova.

Taktičko tehnički podaci:

Dimenzije: dužina 67 m, širina 11 m, gaz 4 m; Deplasman: prazan 800 t, puni 870 t; Pogon: 3 dizel motora pojedinačne snage 8.000 Konjskih snaga; Brzina: 30 čvorova

Maksimalni radijus kretanja 4.600 km

Foto pritnskrin jutjub MO Rusije

Naoružanje:

Top kalibra 76 mm, Osmocevni raketni lanser za protivbrodske rakete P-800 Oniks i krstareće rakete Kalibr, PVO sistem za odbranu broda Pancir M.

 

Balicki: Ukrajinska kontraofanziva u Zaporožju je stala

-One snage, koje su inicijalno postojale, danas su potpuno iscrpljene, i protivnik danas ako i napada, onda napada malom snagom, jer čete nisu kompletirane, kaže on.

Balicki dodaje da su planovi koji su imali za cilj izlazak na Azovsko more i presecanje kopnenog koridora koji ide na Krim propali.

 

Abramsi u Ukrajini

Tenkovi M1A1 Abrams američke proizvodnje već se nalaze na teritoriji Ukrajine u sastavu jedinica Oružanih snaga Ukrajine. Nedavno je na internetu objavljena prva fotografija američkog tenka M1A1 Abrams iz Ukrajine.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ranije se saznalo da je Ministarstvo odbrane SAD prepustilo ukrajinskim oružanim snagama 31 tenk američke proizvodnje Abrams. Istina, još uvek nema informacija da su ukrajinske formacije počele da koriste ove tenkove u borbi. (TV Front)

 

Zalužnij potvrdio stradanje svog pomoćnika

Pomoćnik glavnokomandujućeg valerija zalužnog major Genadij Čestjakov poginuo je od eksplozije granate u svojoj kući u blizini kijeva, prenosi ukrajinski list Strana, a potvrdio je i glavnokomandujući VSU.

 

Uništena još dva Bredlija

Vojnici specijalnih snaga "Osman", Oružanih snaga Rusije uništili su dva američka borbena vozila Bredli na orahovskom pravcu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Na snimku se vidi kako ukrajinska vojska prebacuje pojačanje na liniju fronta. Dva oklopna vozila američke proizvodnje kreću se preko polja prema šumi.

Tada je jedno od borbenih vozila pogođeno protivtenkovskom raketom. Drugo je pogođeno na par metara od prvog.

 

Ruski raketaši uništavaju položaje VSU (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog rada posada višecevnih raketnih sistema "grad" grupe "Dnjepar" kako uništavaju objekte Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Hersona u zoni Specijalne vojne operacije.

-Artiljerijske jedinice grupe trupa 'Dnjepar', tokom borbenih zadataka, nastavljaju da izvode masovne napade na položaje ukrajinskih nacionalista u hersonskom pravcu. Koristeći taktiku vatrene vrteške, artiljerci grupe metodično uništavaju vojnu opremu Oružanih snaga Ukrajine, skladišta municije, kao i kamuflirane odbrambene strukture i komandna mesta neprijatelja, naveli su u ministarstvu.

„Iskander“ likvidirao zamenika komandanta i komandantartiljerije 128. brigade (FOTO)

U Černovcima je sahranjen još jedan od oficira - žrtava ruske rakete koja je uletela u masu, načelnik artiljerije i zamenik komandanta 128. brdske jurišne brigade, 42-godišnji potpukovnik Andrej Tarasenko. Poginuo je zajedno sa ostalim oficirima od raketnog udara tokom ceremonije dodele nagrade u Zaporožju.

Ovo je jedan od 19 oficira Oružanih snaga čija je smrt zvanično potvrđena u brigadi.

„Svi su u šoku“, kaže drugi zamenik komandanta Aleksandar Lukovec.

Borbe na bokovima Artemovska: 88 brigada uništava ukrajinske oružane snage (VIDEO)


Borci Južne grupe snažnim udarcima pogađaju položaj oružanih snaga u području Spornog.

Foto Tanjug/AP

 

Pistorijus: Taurus nije "vundervafe"

Nemačke rakete Taurus neće moći da radikalno promene tok sukoba u Ukrajini, - nemački ministar odbrane Boris Pistorius na Konferenciji NATO u Berlinu.

Takođe je dodao da nema šta da kaže o isporuci ovih raketa.

Foto Press-služba prezidenta Ukrainы

 

Oborena dva drona VSU

U Voronješkoj oblasti pronađena su i neutralisana dva drona, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Gusev.

 

Kadirov: Nekadašnji borci Vagnera vežbali sa čečenskim specijalcima

Velika grupa nekadašnjih pripadnika plaćeničke grupe Vagner počela je obuku sa specijalnim snagama iz južnog ruskog regiona Čečenije, kaže čečenski lider Ramzan Kadirov, prenosi Rojters.

Kadirov je u poruci na Telegramu rekao da je velika grupa bivših Vagnerovih boraca na intenzivnoj obuci sa njegovim sopstvenim specijalnim snagama Ahmat.

- Drago mi je što su u redove slavne jedinice (Ahmat) pridružili borci koji imaju odlično borbeno iskustvo i koji su se dokazali kao hrabri i efikasni ratnici. Uveren sam da će u predstojećim bitkama u potpunosti opravdati svoju reputaciju - naglasio je Kadirov.

U čitavoj Ukrajini proglašena je uzbuna za vazdušnu opasnost

Borelj upozorio evropske diplomate da ne suprotstavljaju Zapad sa ostatkom sveta

Većina zemalja globalnog juga ne gleda na Ukrajinu kao na globalni problem, već samo kao na regionalni evropski sukob, problem koji Evropska unija i Sjedinjene Američke Države moraju same da reše, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj, govoreći na konferenciji ambasadora zemalja EU.

On je primetio da mnogi u Aziji, Latinskoj Americi i Africi vide protivrečnosti u stavu Evropske unije o sukobima na Bliskom istoku i u Ukrajini.

„Rešite to brzo, jer imamo gubitke. I oni koriste sukob na Bliskom istoku da bi istakli ono što vide kao protivrečnosti u našim stavovima ili čak nesuglasice među Evropljanima“, rekao je Borelj.

Istovremeno je upozorio evropske diplomate da ne suprotstavljaju Zapad sa ostatkom sveta.

„Mi nismo ispostava zapadnog sveta, mi smo čuvari globalnih, zajedničkih vrednosti zasnovanih na Povelji UN“, istakao je Borelj.

On je priznao da situacija u zoni bliskoistočnog sukoba već utiče na politiku EU prema Ukrajini.

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije odbile su šest napada Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti, neprijatelj je na kupjanskom pravcu izgubio gotovo 135 vojnika;

- Ruski vojnici odbili su dva napada na donjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 220 vojnika;
- Oružane snage Rusije sprečile su pet pokušaja iskrcavanja ukrajinske vojske na levoj obali Dnjepra na hersonskom pravcu, neprijatelj je izgubio gotovo 130 vojnika;
- Oružane snage Rusije tokom proteklog dana oborile su dve rakete hajmars i 23 ukrajinska drona;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 100 ljudi na krasnolimanskom pravcu;
- Oružane snage Ukrajine su u toku prethodnog dana izgubile gotovo 115 vojnika na južnodonjeckom pravcu;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 160 vojnika na zaporoškom pravcu;
- Oružane snage Rusije odbile su napad ukrajinskih snaga na području Rabotina.

Ukrajinski političar: Situacija u Ukrajini skrenula sa plana EU

Situacija u Ukrajini nije krenula po planu lidera Evropske unije, a Unija je ostala potpuno bespomoćna zbog politike koja se vodi prema Kijevu, smatra bivši lider ukrajinske Opozicione platforme – Za život (zabranjene u Ukrajini) Viktor Medvedčuk, koji je sada na čelu pokreta „Druga Ukrajina“.

„Izjava mađarskog premijera Viktora Orbana u vezi sa stvaranjem ‘plana B’ za Ukrajinu u EU vredna je pažnje u mnogim aspektima. Prvo, ona otkriva činjenicu da EU nema nikakav ‘plan B’. Ispostavlja se da su evropski zvaničnici ostavili EU potpuno bespomoćnu ako situacija ne pođe po planu. I već je skrenula sa plana, na šta je Orban mnogo puta ranije upozoravao“, napisao je Medvedčuk na platformi Telegraf.

Medvedčuk smatra da Vašington „jednostavno nije dozvolio“ evropskim zvaničnicima da razmotre situaciju drugačije. Pri tome, napominje ukrajinski političar, situacija u Sjedinjenim Američkim Državama već je precenjena, „pošto se sada ne govori direktno o nekom civilizacijskom izboru i odbrani demokratije, već o interesima SAD i američkog vojno-industrijskog kompleksa“.

„I šta u tom slučaju treba da rade sadašnji lideri EU? Da priznaju da su branili tuđe interese i potpali pod vojno-industrijski kompleks tuđe zemlje? Da nastave da uništavaju svoju ekonomiju u korist Sjedinjenih Američkih Država?“, upitao je Medvedčuk.

Po njegovom mišljenju, dalje uništavanje evropske ekonomije zarad američkih interesa dovešće do raspada Unije.

Oglasili se ukrajinski oficiri

U Oružanim snagama Ukrajine smatraju da proboj tenkovima ukrajinske vojske treba posmatrati kao nešto „iz domena fantastike“, piše portal „Tajms“, pozivajući se na dva ukrajinska oficira koja su prošla obuku u NATO, ističući da su se naučene taktike ispostavile kao neefikasne protiv ruskih snaga.

Uništen komandno-osmatrački punkt OS Ukrajine

Artiljerija Vazdušno-desantnih snaga Rusije je pomoću haubica D-30 kalibra 122 milimetra uništila komandno-osmatrački punkt Oružanih snaga Ukrajine na artjomovskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Zaustavljena kontraofanziva Ukrajine na Zaporoškom pravcu

Kontraofanziva ukrajinskih snaga na Zaporoškom pravcu potpuno je zaustavljena, rekao je gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

„Borbe koje se sada vode kod Rabotina, delimično kod Ščerbaka i desno kod Vremjovska praktično predstavljaju agoniju za ukrajinski režim, pošto su snage koje se tamo nalaze danas potpuno iscrpljene. A ako neprijatelj trenutno napada, on napada malim snagama, jer su čete nepotpune“, ocenio je gubernator za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, planovi Oružanih snaga Ukrajine da dođu do Azovskog mora i preseku kopneni koridor do Krima su propali.

On je izrazio nadu da će u najskorije vreme Oružane snage Rusije osloboditi Zaporožje, što će se, kako je istakao, pozitivno odraziti na ekonomiju cele oblasti.

Oštećena lučka infrastruktura Odese

Posle noćnih eksplozija oštećena je lučka infrastruktura Odese, izjavila je za televiziju „Rada“ portparolka snaga „Jug“ ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk.

„Pogođena je lučka infrastruktura, to su skladišta, specijalna tehnika za utovar, a oštećeni su i automobili sa žitom“, precizirala je ona.

Kako prenose ukrajinski mediji, sinoć su grad potresle eksplozije. U Odesi i regionu objavljena je uzbuna za vazdušni napad.

Eksplozije u Nikolajevskoj oblasti

U Nikolajevskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, javljaju ukrajinski mediji.

Prethodno je u toj oblasti objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost.

Napadi na krasnolimanskom pravcu

Ruska artiljerija izvela je napade na oblasti u kojima su bile koncentrisane ukrajinske snage na krasnolimanskom pravcu, saopštio je za načelnik pres-centra grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.

„Ruska artiljerija uništila je pet uporišnih punktova, kao i više od 40 područja koncentrisanja ljudstva i neprijateljske tehnike“, rekao je on.

Osim toga, u oblasti Kremene na teritoriji LNR, PVO sistemi oborili su ukrajinski dron, dodao je sagovornik agencije.

Pregled najvažnijih dešavanja sa fronta

Najžešće borbe i dalje se vode oko Avdejevke. Rusi ponovo pokušavaju da opkole grad. Borbe se vode i prema Zaporožju i Hersonu. Eksplozije su tokom jučerašnjeg dana odjekivale u Dnjepropetrovsku i Odesi.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je sugestiju vrhovnog komandanta ukrajinske vojske da je rat sa Rusijom zapao u ćorsokak.

U ruskom raketnom napadu tokom dodele nagrada vojnicima jedne od Zakarpatskih brigada Ukrajine poginulo je 28 vojnika, a 53 su ranjena.

Zelenski je zatražio veću podršku od SAD. Rekao je da bi američki vojnici na kraju mogli biti uvučeni u veći evropski sukob sa Rusijom ako Vašington ne pojača podršku Kijevu.

Pozvao je bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da poseti Ukrajinu i lično se uveri u razmere sukoba.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)