BRITANSKI PUKOVNIK: Kijev izgubio sve šanse da pobedi, predstoji ruska ofanziva (VIDEO)

Novosti online

05. 11. 2023. u 22:27

UKRAJINA je propustila šansu da preuzme inicijativu u sukobu sa Rusijom, nije postigla značajnije uspehe tokom kontraofanzive koja je počela letos, piše penzionisani pukovnik britanske vojske Ričard Kemp u kolumni za britanski "Dejli Telegraf".

БРИТАНСКИ ПУКОВНИК: Кијев изгубио све шансе да победи, предстоји руска офанзива (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

-Ukrajina je propustila najbolju od svih svojih šansi za pobedu..., naslov je članka koji je napisao pukovnik u penziji.

-U situaciji kada je lišena oružja koje joj je potrebno za pobedu, a pažnja sveta se pomera na Izrael, perspektiva je sumorna, piše autor.

Kemp napominje da do početka hladnog vremena, ukrajinske oružane snage nisu bile u stanju ni da probiju rusku odbranu niti da nanesu katastrofalne gubitke ruskoj vojsci, što bi omogućilo Kijevu da dobije dalju podršku Zapada. Autor članka smatra da nema nade za da može biti postignut uspeh ukrajinskih snaga u bliskoj budućnosti, dok Rusija, naprotiv, prikuplja snage za sopstvenu ofanzivu, kojoj će morati da se suprotstavi iscrpljena ukrajinska vojska.

Prema njegovom mišljenju, odgovornost za ovakvo stanje snose zapadne zemlje, koje su odlagale odluke o prebacivanju teškog naoružanja i raketa dugog dometa u Kijev, strahujući od odgovora Moskve i eskalacije sukoba. Sada, piše Kemp, ne videći značajnu promenu situacije na bojnom polju, evropski lideri će biti sve skloniji da „postignu sporazum sa Kremljom o okončanju” sukoba. Situaciju dodatno komplikuje približavanje predsedničkih izbora u SAD, uoči kojih Džozef Bajden gotovo da nema spoljnopolitičkih aduta.

-Rešavanje sukoba u Ukrajini je jedna od preostalih opcija. Šta ako on (Bajden) odluči da primora Ukrajinu na primirje pretnjom da će prekinuti ili zaustaviti američku pomoć? Malo evropskih lidera će se oštro protiviti takvoj odluci, objašnjava Kemp.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)