VOJNI EKSPERT BUNDESVERA: Kremlj je srećan zbog „prvih pukotina“ u američkoj podršci Ukrajini zbog Izraela (VIDEO)

Novosti online

02. 11. 2023. u 17:23

U SAD su vidljive „pukotine“ podrške Ukrajini zbog situacije u Izraelu, ističe vojni ekspert Karlo Masala u intervjuu zvaničnom Jutjub kanalu nemačke vojske – Bundesveru.

ВОЈНИ ЕКСПЕРТ БУНДЕСВЕРА: Кремљ је срећан због „првих пукотина“ у америчкој подршци Украјини због Израела (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP


Sukob Hamasa sa Izraelom istisnuo je Ukrajinu iz pažnje zapadnih društava, a među političarima u Vašingtonu se pojavljuje raskol oko toga kako i koga više podržati. Bajden pokušava da ubedi Kongres da podrži i Ukrajinu i Izrael, ali republikanci su protiv toga i žele da preusmere sredstva na Bliski istok. Sve ovo, prema Masali, daje Putinu ubedljive razloge da računa na smanjenje pomoći Kijevu.
U SAD su vidljive „pukotine“ podrške Ukrajini zbog situacije u Izraelu, ističe vojni ekspert Karlo Masala u intervjuu zvaničnom Jutjub kanalu nemačke vojske – Bundesveru. Sukob Hamasa sa Izraelom istisnuo je Ukrajinu iz pažnje zapadnih društava, a među političarima u Vašingtonu se pojavljuje raskol oko toga kako i koga više podržati. Bajden pokušava da ubedi Kongres da podrži i Ukrajinu i Izrael, ali republikanci su protiv toga i žele da preusmere sredstva na Bliski istok. Sve ovo, prema Masali, daje Putinu ubedljive razloge da računa na smanjenje pomoći Kijevu.


DAVID CAJTLER, major nemačke vojske: A da li bi za Rusiju bilo od koristi da se pažnja sveta preusmeri (na Izrael. - InoTV)?

KARLO MASALA, vojni ekspert Bundesvera: Mislim da su ljudi u Kremlju veoma srećni zbog toga, jer vidimo kako su brzo, pre svega, SAD, Evropljani takođe, ali ipak pre svega Sjedinjene Države, postali preokupirani sukoba na Bliskom istoku. A svetska zajednica sada gleda skoro isključivo na Pojas Gaze, zbog čega se ruski agresijski rat pomerio iz fokusa međunarodnog interesa i međunarodne pažnje. Ovo, mislim, Putinu veoma odgovara.

DAVID CAJTLER: Zar Putin takođe nema koristi od činjenice da SAD isporučuju oružje Izraelu i zbog toga možda imaju manje oružja za Ukrajinu? Ovo je istina?

KARLO MASALA: Mislim da se, na kraju krajeva, Putin i nada. Džo Bajden se tome protivi i jasno stavlja do znanja da nema razlike između podrške koju Amerikanci daju Izraelu i podrške koju Amerikanci daju Ukrajini. Ali već vidimo prve pukotine u ovoj podršci Ukrajini u Sjedinjenim Državama. Dok se može osloniti na podršku Izraelu da je bezuslovna sa obe strane, odnosno republikanaca i demokrata, to više nije slučaj za podršku Ukrajini.
Već vidimo da rani republikanski članovi Kongresa ukazuju da podrška Izraelu sada mora da se udvostruči na račun podrške Ukrajini. To znači da ne znamo kako će se ova situacija završiti (u Kongresu – InoTV). Ali Putinova pretpostavka da će se, uz podršku Izraela, pomoć Ukrajini smanjiti, svakako je opravdana.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)