RAT U UKRAJINI: F-16 stigli u Ukrajinu? Žestoke borbe za Avdejevku; Lancet uništio još jedan Su-27 (FOTO/VIDEO)

Novosti online

02. 11. 2023. u 07:30 >> 22:19

RAT u Ukrajini - 617. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ф-16 стигли у Украјину? Жестоке борбе за Авдејевку; Ланцет уништио још један Су-27 (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Letonija uvle zabranu za automobile sa ruskim tablicama

Letonski Sejm usvojio je izmene i dopune zakona o saobraćaju, prema kojima automobili sa ruskim registarskim tablicama moraju biti preregistrovani do sredine februara pod pretnjom konfiskacije, prenosi nacionalna televizijska i radio kompanija LSM.

Bivši savetnik Zelenskog: Došlo je do zastoja u ratu, vreme je za pregovore

Rekao je da je u ratu „praktično došlo do zastoja“. Zatim „prebacivanje ovoga na zemlju, stacionarni front beskrajnog besmislenog ubijanja jednih drugih bez pokušaja da se postignu neki važni rezultati“.

-Narod to počinje da shvata. Mislim da treba da se pomirimo. Uđite u mirne pregovore, rekao je Arestovič.

On je takođe ponovo izrazio svoj plan da se pridruži teritoriji Ukrajine pod kontrolom NATO-a uz obavezu da neće ponovo osvajati teritorije koje su Rusi zauzeli vojnim putem.

 

Vazdušna uzbuna nad delom Ukrajine

Ukrajinski portal „Obščestveno“ javio je da su u Harkovu odjeknule eksplozije.

U Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Odeskoj i Poltavskoj oblasti trenutno je na snazi uzbuna za vazdušnu opasnost.
 

Kupjanski odsek: Povećanje broja prigovarača savesti u redovima VSU i napredovanje rske vojske kod Pervomajskog

Pozicione borbe se nastavljaju kod Kupjanska. Ruske jedinice grupe trupa Zapad sistematski potiskuju položaje ukrajinskih snaga, obezbeđujući napredovanje bez velikih gubitaka.

Foto Tanjug/AP

Očigledni nedostatak aktivnih događaja na prvi pogled je varljiv. Vojnici ruske armije svakodnevno potiskuju Oružane snage Ukrajine sa položaja, zbog čega se u grad prebacuje sve više pojačanja.

Tokom proteklih nekoliko dana, ruske oružane snage su uspele da napreduju južno od Pervomajskog, raščišćavajući važne zasade u koje se ukopao neprijatelj. Ovo pojednostavljuje i dalju odbranu u tom području i napredovanje na zapad.

Vremjevski sektor: Kontranapad 394. puka Oružanih snaga Rusije

Na liniji Prijutnoje-Staromajorskoe u sektoru Vremjevske izbočine, ruske jedinice već nekoliko nedelja vode taktičku ofanzivu, sistematski napredujući položaj po položaj.

Ilustracija telegram rybar

Ako je prošle nedelje kontrola ruske armije zadržana južno od jaruga Gruševa, a značajan deo uporišta u šumskim pojasevima bio je iza neprijatelja, sada se situacija promenila. Vojnici 394. motorizovanog puka 127. divizije Oružanih snaga Rusije uspeli su da istisnu ukrajinske Oružane snage iz šumaraka u blizini jaruge i prošire zonu kontrole na sever, značajno poboljšavši situaciju.

Nakon povlačenja Korpusa marinaca iz Vremjevskog sektora, položaj Oružanih snaga Ukrajine postao je krajnje nesiguran, pošto su položaje uglavnom zauzimali mobilisani iz vojne odbrane. Ruske trupe su to iskoristile.

 

Rusi oborili 4 rakete storm šedou

Ruski PVO sistemi su u protekla 24 sata presreli četiri krstareće rakete Storm Shadov, tri protivbrodske rakete Neptun i osam višestrukih raketnih sistema HIMARS, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Kako je saopšteno iz resora, oboren je i 31 ukrajinski dron i uništen je kontrolni punkt neprijateljske bespilotne letelice na teritoriji DNR.

Foto Tanjug/AP

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, tokom dana PVO sistemi presreli su četiri krstareće rakete Storm Shadov, tri protivbrodske rakete Neptun i osam višestrukih raketnih sistema HIMARS. Pored toga, uništen je 31 ukrajinski dron.

Eksplozije u Odesi

U Odesi i selu Zatoka u Odeskoj oblasti odjeknule su eksplozije, javio je ukrajinski portal „Dumska“.

Foto: Printscreen

U ovoj oblasti trenutno je na snazi uzbuna za vazdušnu opasnost.

Dronom napali Donjeck

Ukrajinska vojska bacila je sa drona granatu oko 17 časova na Petrovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

 

Kamerton novo utočište za vagnerovce

Bivši zaposleni u Vagner privatnoj vojsci, na čelu sa preminulim Jevgenijem Prigožinom, osnovali su novu jedinicu „Kamerton“ kao deo specijalnih snaga Ahmat.

O tome je za RIA Novosti izjavu dao zamenik komandanta novostvorenog odreda. Prema njegovim rečima, borci jedinice su “u procesu borbene koordinacije”.

Foto Tanjug/AP

BITKA ZA AVDEJEVKU: Nastavljaju se borbe za najutvrđeniji grad u Ukrajini (MAPA)

U Avdejevki, kombinovane jedinice ruske vojske nastavljaju juriš na utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine oko naselja. Paralelno, Oružane snage Rusije izvršavaju zadatke na uništavanju pojačanja povučenih sa drugih sektora fronta.

Na severnom krilu, borci Oružanih snaga Rusije izveli su nekoliko uspešnih napada duž pruge severozapadno od Krasnogorovke, usled čega su ruske trupe zauzele uporište u blizini železničke pruge.

Podsetimo se da smo do 21. oktobra uspeli da završimo zadatak proširenja mostobrana severno od grada zauzimanjem deponije pepela Avdejevske koksare, a do 26. oktobra uspeli smo da proširimo južna „klešta“ i ofanzivna operacija na mikrookrug Himik.

 

Ilustracija telegram rybar

SITUACIJA NA SEVERNOM KRILU

Na severnom krilu, borci Oružanih snaga Rusije izveli su nekoliko uspešnih napada duž pruge severozapadno od Krasnogorovke, usled čega su ruske trupe zauzele uporište u blizini železničke pruge.

Takođe, vojnici Oružanih snaga Rusije uspeli su da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine južno od Vesjolja. To je bilo olakšano kontrolom taktičkih kota na deponiji, što je ukrajinske formacije ostavilo u nepovoljnom položaju.

Na istoku, Oružane snage Rusije su sravnile liniju fronta duž autoputa N20 u oblasti južno od Kamenke. Istovremeno, borbe se nastavljaju na uporištu na Donjeckoj filtracionoj stanici.

Foto Tanjug/AP


SITUACIJA NA JUŽNOM KRILU

Na južnom krilu ruske jedinice napreduju u blizini utvrđenog rejona u „Carskoj ohoti“. Formacije Oružanih snaga Ukrajine koje ga drže tamo su blokirane već nekoliko dana i potpuno su odsečene od snabdevanja.

Slično tome, jurišne trupe ruske armije zauzele su teritoriju bivše protivvazdušne jedinice u polukrug. Zauzimanje na juriš je besmisleno zbog utvrđene odbrane i mogućih gubitaka. Mnogo je isplativije držati ga bez zaliha.

U protekla 24 sata, Oružane snage Rusije su najveće uspehe postigle na pravcu Severni, gde su, kao rezultat uspešnog juriša duž fronta, uspele da značajno napreduju kako do mikrookruga Himik, tako i do Severnog (ostalo je 1 km do selo).

Istovremeno, Oružane snage Ukrajine, koristeći kombinovane jedinice različitih brigada, pokušale su da izvrše kontranapad i iz Pervomajskog i iz jugozapadnog dela Avdijevke, ali su ruske vojne snage uspele da se učvrste.


Ruska vojska osigurala bezbednu rotaciju stručnjaka IAEA

Ruski vojnici osigurali su bezbednu rotaciju misije IAEA u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

Da bi se izvršila bezbedna rotacija, na ruti kretanja od naznačenog mesta prelaza posmatrača – srušenog mosta u blizini sela Kamensko, od 6 do 18 časova proglašen je režim prekida vatre, kojeg se strogo pridržavala ruska strana, ističe se u saopštenju.

U sastavu misije su četiri inspektora, a njihov zadatak je da nadgledaju i procenjuju bezbednosni status Zaporoške NE.

Foto Tanjug/AP

Prilikom pregleda saobraćajnice u zoni prelaza, ruski demineri uočili su neeksplodiranu municiju strane proizvodnje koja je zaostala nakon novog ukrajinskog sistematskog granatiranja u neposrednoj blizini Zaporoške nuklearke.

-Ruski vojnici su detonacijom na licu mesta uništili eksplozivne naprave i osigurali bezbedan prolazak posmatrača misije i njihovo dostavljanje do stanice, dodaje se u saopštenju.

Stručnjaci IAEA prisutni su u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani od 1. septembra 2022. godine, nakon prve posete elektrani generalnog direktora agencije Rafaela Grosija.

 

 

Nova tranša leoparda 1 ide u Kijev

Nemačko Ministarstvo odbrane saopštilo je da namerava da Ukrajini preda još 25 tenkova „leopard“ 1 A5 u okviru zajedničkog programa pomoći Kijevu sa Danskom.

Ukrajina će dobiti ukupno 115 tenkova ovog modela.

Foto Tanjug/AP

 

F-16 stigli u Ukrajinu?

Zapad je počeo da prebacuje američke lovce F-16 u Ukrajinu, trenutno se to radi bez nepotrebnog publiciteta, avioni se na ukrajinsku teritoriju isporučuju rastavljeni.

Kako prenosi TG kanal Ribar, u noći sa srede na četvrtak dva lovca F-16 su isporučena iz Poljske u Ukrajinu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

SAD uvele nove sankcije protiv Rusije

Sjedinjene Američke Države su proširile sankcije protiv Rusije, uvrstivši na spisak skoro 40 fizičkih lica i desetine kompanija, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Nove sankcije pogodile su više banaka, kao i projekat u energetskoj sferi „Arktik SPG 2“.

 

Foto: printskrin Jutjub

Nov napad VSU na NE Zaporožje

Kijevski režim nastavlja sa provokacijama, stvarajući pretnje od veštačke katastrofe na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Pokušano je da se spreči rotacija službenika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) na Zaporoškoj elektrani.

-Danas, oko 12.30 po moskovskom vremenu, na području grada Energodara, Zaporoška oblast, dežurni PVO sistemi su otkrili i presreli devet ukrajinskih bespilotnih letelica, navodi se u saopštenju.

Foto: Arhiva

Glavno sa brifinga ruskog MO: Uništen Su-27, veliki gubici u ljudstvu i tehnici VSU

▪Na donjeckom pravcu odbijen je napad u području Kleščejevke, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 115 ljudi, tenk, devet borbenih vozila, uključujući osam Bredlija;

▪Na južnodonjeckom pravcu gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 165 ljudi, sedam tenkova;

Ilustracija telegram rybar

▪Na kupjanskom pravcu odbijena su dva napada Oružanih snaga Ukrajine,. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 60 ljudi;

▪Ukrajinski gubici na zaparoškom i hersonskom pravcu iznosili su 130 ljudi;

▪Na aerodromu Mirgorod uništen je avion Su-27.

 

Napad dronovima-kamikazama na centar Energodara

Ukrajinske snage izvele su napad dronovima-kamikazama na centar Energodara, pogođena je stambena zgrada, saopštio je Sputnjiku šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov rekao je da su se dogodila dva napada na hotel Zaporoške nuklearke. On je napomenuo da je danas u elektrani obavljena rotacija stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Ukrajina i SAD prilagođavaju svojetske PVO sisteme američkim projektilima

Ukrajina i SAD prilagođavaju sovjetske PVO sisteme američkim projektilima, saopštio je portparol Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat televiziji "Rada".

„Oni nam isporučuju dodatne sisteme protivvazdušne odbrane: kako savremene tako i sovjetske sisteme koje su naši američki partneri, zajedno sa ukrajinskim stručnjacima, uspeli da prilagode američkim raketama. Američke rakete Sea Sparrow i AIM-9 mogu da se koriste sa sistemima sovjetskog tipa. Recimo, Buk-M1 [protivvazdušni raketni sistem] će moći da ispaljuje američke rakete“.

Peskov o kijevskom režimu - izgledi o pobedi su apsurdni

Ukrajina je odavno morala da shvati da je apsurdno čak i govoriti o mogućnosti njene pobede na bojnom polju, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Kijevski režim je odavno morao da shvati da su čak i priče o nekim izgledima za pobedu kijevskog režima na bojnom polju - apsurdne. Što pre kijevski režim to shvati, pre će se otvoriti neki perspektive - primetio je predstavnik Kremlja.


Pet ukrajinskih dronova presretnuto kod Krima, jedan iznad Crnog mora

Pet ukrajinskih bespilotnih letelica presreli su ruski sistemi protivvazdušne odbrane iznad Krima i jedan iznad Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Ujutru 2. novembra, zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad sa šest bespilotnih letelica tipa avion na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni PVO sistemi uništili su jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Crnog mora, pet je presretnuto iznad teritorije Republike Krim", navelo je ministarstvo, prenosi agencija RIA Novosti.

Od kada je Ukrajina počela svoju kontraofanzivu, početkom juna, ruske vlasti gotovo svakodnevno optužuju ukrajinske snage da dronovima ili projektilima napadaju poluostrvo Krim, koje je Rusija pripojila 2014. godine.

Napadi na dva komandna centra ukrajinske vojske

Oko 160 ciljeva ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pravcu bile su mete ruske vojske, rekao je za Sputnjik portparol ruske grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.

Avioni grupe izveli su napad na dva komandna centra Oružanih snaga Ukrajine, dodao je on.

Pored toga, na meti artiljerije i avijacije našla se i 67. mehanizovana brigada.

Oglasio se senator Tubervil

Sada je „odličan trenutak“ za početak pregovora između Ukrajine i Rusije, jer nema razloga za nastavak sukoba, saopštio je senator Tomi Tubervil (republikanac iz Alabame) u intervjuu za Foks Biznis.

„Sada je odlično vreme da se započnu pregovori u Ukrajini i u Moskvi da se sve ovo zaustavi, jer je tamo sada pat pozicija“, rekao je Tabervil.

„Moramo da rešimo konflikt. To skupo košta američke poreske obveznike, a i košta živote u Ukrajini i Rusiji. Nema razloga da se to nastavi“, rekao je on.

Kako je ranije isticala zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, Moskva je uvek bila i ostaje otvorena za diplomatsko rešenje krize i spremna je da odgovori na zaista ozbiljne predloge, dok je kijevski režim prekinuo i zabranio pregovore sa Rusijom.

Oborena ukrajinska bespilotna letelica

Ruski sistemi PVO oborili su jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Crnog mora, dok su pet presreli iznad teritorije Republike Krim, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Ujutro 2. novembra sprečili smo pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa šest bespilotnih letelica na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Sistemi PVO uništili su jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Crnog mora, a pet presreli iznad teritorije Republike Krim“, navodi se u tekstu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!