RAT U UKRAJINI: Zašto je teško zauzeti Avdejevku? Britanski analitičar: Ukrajina ostaje bez oružja tokom zime (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

22. 10. 2023. u 07:18 >> 01:38

RAT u Ukrajini – 604. dan. Nastavlja se bitka za Avdejevku u Donjeckoj oblasti. Vlasti Dnjepropetrovske oblasti saopštile su da su ruske snage gađale industrijsku infrastrukturu u Krivom Rogu. Kijev tvrdi da je više od trećine Ukrajine kontaminirano minama.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зашто је тешко заузети Авдејевку? Британски аналитичар: Украјина остаје без оружја током зиме (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

VSU se sprema da pređe Dnjepar (VIDEO)

U Nemačkoj su prikazali vežbe sa ukrajinskim oružanim snagama na prelasku reka korišćenjem nemačkih amfibijskih mostova M3.

Foto: Tanjug/AP


Ovo su modularne mašine koje se mogu koristiti za sklapanje i mostova i trajekata.
-Naše glavno pitanje sada je prelazak Dnjepra i, najverovatnije, teška oprema će biti prebačena preko ovih vozila, saopštila je ukrajinska vojska.

Ruske vlasti i vojne publikacije su tokom protekle nedelje izveštavale o pokušajima ukrajinskih oružanih snaga da stvore mostobran na levoj obali Dnjepra.

 

Specnaz i desantnjiki uništavaju ukrajinske tenkove (VIDEO)

Bitka na liniji Rabotino-Verbovoj: Specijalne snage i vazdušno-desantne jedinice iz Pskova odbijaju ofanzivu, uništavajući tenkove ukrajinskih oružanih snaga na frontu u Zaporožju.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

VSU nastavlja ofanzivna dejstva na liniji Kopani-Rabotino-Verbovoje. Komanda Oružanih snaga Ukrajine i dalje šalje tehniku i pešadiju za napad na ruske položaje na poljima. Ruske jedinice vatrom dočekaju neprijatelja.

Na video snimku je prikazan snimak dobijen od vojnih specijalnih jedinica „Osman“ o uništavanju tenka Oružanih snaga Ukrajine zajedno sa posadom iz ATGM 76 vazdušno-desantnog diviziona na pravcu Orehova.

Hronika ratnih dešavanja: Žestoke borbe za Avdejevku ne jenjavaju, VSU dovlači rezerve, Rusi napreduju (MAPA)

U pravcu Starobeljskog, u poređenju sa aktivnijim područjima, relativno je tiho, ali borbeni rad ne prestaje. Oružane snage Rusije su artiljerijom gađale identifikovane ciljeve i izvršile izviđanje. Zauzvrat, Oružane snage Ukrajine su postale aktivnije u oblasti Kislovke i Jagodnog i aktivno koriste FPV dronove.

Ilustracija telegram rybar


Još uvek nema značajnijih promena na pravcu Soledara. Oružane snage Rusije nastavljaju da drže južni bok Bahmuta, odbijajući napade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Klešćejevke. VSU, kao i ranije, napada u jurišnim grupama.

U oblasti Avdejevskog utvrđenog područja na severnom krilu, artiljerija i avijacija ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga napadaju Avdejevski koksohemijski kombinat. VSU pokušava da zadrži kontrolu nad železničkom prugom, iznova i iznova baca rezervne jedinice u ovo područje, samo da spreči napredovanje ruskih jedinica. Na južnom krilu vode se borbe u pravcu Severnog i Tonenjkog, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da obuzdaju navalu ruskih trupa prebacivanjem ljudstva i gustim minskim poljima.

Foto printskrin tvzvezda.ru


U sektoru Vremjevskog, ruske jedinice su tokom nekoliko uspešnih juriša proširile zonu kontrole severno od Prijutnoga. Prema preliminarnim podacima, vode se borbe za zasade na udaljenosti do 2,5 kilometara od naseljenog mesta.

Nastavljaju se pozicioni sukobi u oblasti Verbovog. Artiljerija i bespilotne letelice aktivno deluju sa obe strane fronta. Oružane snage Ukrajine su zabeležile veoma intenzivnu upotrebu kasetne municije. VSU se rotira noću, pokušavajući da svede dnevna kretanja na minimum zbog visokog rizika da dođu pod udar aviona ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga i FPV dronova.

Na hersonskom pravcu Oružane snage Rusije nastavljaju da ometaju pokušaje ukrajinskih formacija da se učvrste na levoj obali Dnjepra. Napadi ukrajinskih oružanih snaga odbijeni su u oblasti Krinoki, Pridneprovskoe i sela Tjaginka. Bilo je i izveštaja o pokušajima VSUa da postavi pontonski most kod Olgovke-Korsunke.

 

Britansko MO: Ruski gubici ogromni

Ruska vojska navodno ima između 150.000 i 190.000 ubijenih i teško ranjenih vojnika u ratu u Ukrajini.

To tvrde obaveštajne službe britanskog ministarstva odbrane.

Ukupan broj gubitaka, uključujući i ranjenike koji su u stanju da se vrate na bojno polje, navodno iznosi između 240.000 i 290.000 ljudi. Podaci se odnose samo na pripadnike redovnih jedinica vojske dok gubici Vagnera i regrutovanih osuđenika nisu uključeni u izveštaj.

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Ofanziva u rejonu Avdijivke počela je 10. oktobra. Za 10 dana ruska vojska je izgubila 201 komad opreme, uključujući 42 tenka, 49 borbenih vozila pešadije i 10 oklopnih transportera, pokazuju podaci iz projekta Orik OSINT.

 

Uzbuna u Kijevu, čuju se eksplozije

U Kijevu je proglašena uzbuna za vazdušni napad, pokazuju podaci sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Prema onlajn mapi, alarm u gradu je počeo da se oglasi u 22.12 (poklopilo se sa moskovskim vremenom).

Ukrajinsko izdanje TSN prenosi na svom Telegram kanalu da su se čule eksplozije na jugu i severu Kijevske oblasti.

Foto Tanjug/AP

 

Zašto je teško zauzeti Avdejevku? (VIDEO)

Zašto je teško zauzeti Avdijevku - o najmoćnijem utvrđenom području ukrajinskih oružanih snaga kroz reči vojnika (VIDEO).

-Avdejevsko utvrđenje građeno je devet godina. Ovo je čvrst beton, rekao je borac sa pozivnim znakom „Pilot“ u intervjuu za projekat „Kroz moje oči“.

Foto Tanjug/AP

On je napomenuo da upravo redovna upotreba teškog naoružanja omogućava da se situacija preokrene.

 

Bitka za Avdejevku: VSU gubi pozicije i ljudstvo

Na severnom krilu avijatičari i artiljerija nastavljaju da sabijaju VSU,  često i u salvama dolaze udari na neprijateljske koncentracije u Avdejevki.

FOTO: AP/Tanjug

Nad VSU se nadvila ozbiljna pretnja od konačnog gubitka kontrole nad železnicom. Jedinice VSU svim silama pokušavaju da to spreče ubacivanjem novih rezervi u rejon pruge, rezerve se aktivno čiste, ali za sada VSU ima dovoljno ljudstva.

Na južnom krilu još nema većih promena.

Telegram sada širi informacije da je VSU navodno napredovao u oblasti Peski i Opitnoje - to nije tačno.

VSU nije napredovao nigde, ovo je još jedna virtuelna pobeda.

Ovo što se sada dešava severno od Peskija čak ni ukrajinska medijska mašina nije u stanju da izvuče pobedu na zemaljskoj kugli.

 

SAD šalje granate Izraelu, Ukrajina ostaje bez pomoći?

Predstavnik Ministarstva odbrane SAD rekao je da će desetine hiljada artiljerijskih granata kalibra 155 mm, obećanih Ukrajini, a na čiji nedostatak su se žalile ukrajinske Oružane snage, biti preusmerene u Izrael, piše Njujork tajms, pozivajući se na svoje izvore u Pentagonu.

Foto Tanjug/AP

Predsednik Džozef Bajden je pokušao da jasno stavi do znanja da Sjedinjene Države ne smatraju jedan sukob prioritetom u odnosu na drugi, ali će biti teško ispuniti sve potrebe, piše autor članka.

 

 

Oborene tri ukrajinske rakete na putu za Krim

Tri rakete koje su letele ka Krimu oborene su iznad Geničeskog opštinskog okruga Hersonske oblasti, izvestio je načelnik Hersonske oblasti Vladimir Saldo na Telegram u.

Foto printskrin jutjub toparmi

 

Britanski analitičar: Ukrajina ostaje bez oružja tokom zime

Ukrajina će se ove zime suočiti sa nestašicom oružja, smatra Džek Votling, istraživač na britanskom Kraljevskom institutu za vojna istraživanja (RUSI).

Kako je primetio analitičar, posle pet meseci ofanzivnih operacija, Oružane snage Ukrajine nisu uspele da probiju rusku odbrambenu liniju u Zaporožju i malo je verovatno da će do kraja ove godine doći do Tokmaka.

„Ukrajinci su sada suočeni sa teškim zadacima: održavanje pritiska na rusku vojsku, dok istovremeno obnavljaju svoje jedinice za buduće ofanzivne operacije“, objasnio je ekspert.

Foto AP

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska trenutno oseća nestašicu materijalnih sredstava i naoružanja.

-Neće biti dovoljno municije pošto su zalihe NATO-a iscrpljene, a stope proizvodnje municije ostaju preniske da bi zadovoljile nivo potražnje, dodao je analitičar.

 

 

Zaharova: Lavrov sutra u Teheranu

Ruska strana potvrđuje da ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov planira posetu Teheranu 23. oktobra, rekla je  portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Iranska agencija IRNA ranije je saopsstila da bi ministri spoljnih poslova Azerbejdzzana, Jermenije, Irana, Rusije i Turske mogli da odrzze sastanak u Teheranu 23. oktobra.

Zaharova je za TAS potvrdila da je za sutra planirana poseta Lavrova Teheranu.

(Tanjug)

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

  • Ruske snage odbile su tri napada ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, uništeno je skladište municije u Harkovskoj oblasti. Ubijeno je do 15 ukrajinskih vojnika a uništena su dva borbena vozila pešadije i tri automobila;
  • Na krasnolimanskom pravcu ruska avijacija i artiljerija izvele su napad na ljudstvo i tehniku tri brigade i jednog puka. Gubici ukrajinskih snaga iznose: više od 30 pripadnika, tri oklopna vozila i dva automobila;
  • Ruske snage odbile su dva napada ukrajinske vojske na donjeckom pravcu. Gubici ukrajinskih snaga na donjeckom pravcu iznose više od 550 vojnika u poslednja 24 časa. Takođe je uništen jedan ukrajinski tenk, dva oklopna vozila, četiri automobila i haubica „msta B“;
  • U Hersonskoj oblasti ruske snage sprečile su pokušaj ukrajinskih diverzantskih grupa da forsiraju Dnjepar. Kod naselja Stanislav u Hersonskoj oblasti ubijeno je do 60 ukrajinskih vojnika, a uništena tri automobila, stanica za radioelektronsku borbu i artiljerijsko oruđe D-20;
  • Na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 105 vojnika, a uništena su dva oklopna vozila, dva automobila i raketni sistem „grad“. Ruske snage izvele su napad na tri ukrajinske brigade. Na ovom pravcu ruske snage uništile su i skladišta municije i goriva;
  • Kod Krivog Roga ruske snage uništile su skladišta municije 4. ukrajinske tenkovske brigade;

Foto printskrin YouTube BulgarianMilitary

  • PVO sistemi oborili su tri ukrajinska MiG-29 u Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti i jedan Su-25 severozapadno od Donjecka. Presretnuto je osam raketa „hajmars“ i četiri reaktivne rakete „uragan“;
  • Ruske snage uništile su na aerodromu Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti avijaciono naoružanje ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva;
  • Na zaporoškom pravcu su tokom kontrabaterijske borbe uništena poljska haubica „krab“ i američka M777;
  • PVO sistemi uništili su 30 ukrajinskih dronova u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 508 aviona, 253 helikoptera, 8.157 bespilotnih letelica, 441 protivvazdušni raketni sistem, 12.869 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.167 vozila za raketne sisteme, 6.847 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 14.567 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Uništen parking sa 15 oklopnih vozila

Ruske snage grupe „Dnjepar“ uništile su parking sa 15 oklopnih vozila među kojima su i BMP-2 i američki „bredli“, saopštili su u hitnim službama Hersonske oblasti.

U napadu je ubijeno više od deset ukrajinskih vojnika.

Sprečen pokušaj ukrajinskog desanta kod Hersona

Jedinice grupe snaga „Dnjepar“ sprečile su pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da izvrše desant kod železničkog mosta u blizini Hersona. Ubijeno je 20 ukrajinskih vojnika, saopštili su u hitnim službama Hersonske oblasti.

Piči: SAD preduzele neodgovoran korak predajom "atakams-a"

Sjedinjene Američke Države preduzele su neodgovoran korak predajom raketa „atakams“ Kijevu, izjavio je za časopis „Risponsibl stejtkraft“ član upravnog odbora Američke koalicije za zabranu kasetne municije Tajtus Piči.

- Američke ‘atakams’ u Ukrajini je igra sa životima civila u budućnosti... Odluka Bajdenove administracije da Ukrajini isporuči rakete ‘atakams’ sa kasetnim bojevim glavama ignoriše više decenija ljudske patnje zbog oružja neselektivnog dejstva - smatra ekspert .

Piči je istakao da kasetne bojeve glave američkih raketa isključuju precizno uništavanje ciljeva i da je velika verovatnoća da će dovesti do civilnih žrtava. Osim toga, kasetna municija ne eksplodira pri udaru o tlo i ostaje opasna za stanovništvo dugi niz godina.

Ekspert je dodao da mala veličina i veliki broj kasetne municije u bojevoj glavi čini ovo oružje manje primetnim i opasnijim za civile.

Ukrajinci o obuci u Britaniji

Ukrajinski civilni inženjeri prošli su dvonedeljnu obuku za zaštitu „kritične nacionalne infrastrukture“ u Velikoj Britaniji, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju, Ukrajina je poslala zahtev za obuku kako bi se zaštitio energetski sektor zemlje.

Ministarstvo odbrane je istaklo da su inženjeri obučeni kako da identifikuju „najugroženije elemente kritične nacionalne infrastrukture“, odrede potencijalni domet eksplozije, uticaj „različitih vrsta oružja i eksploziva“ kao i gde je najbolje postaviti „fizičke i vazdušne barijere radi zaštite ovih objekata“.

Eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti

U Dnjepropetrovskoj oblasti odjeknula je eksplozija, javio je portal „Ogledalo nedelje“ na svom Telegramu.

Odbijena četiri ukrajinska napada

Ruske snage su na krasnolimanskom pravcu odbile četiri napada ukrajinske vojske kod Torskog i šumarije Serebrjanski, izjavio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe trupa „Centar“ Aleksandar Savčuk.

Jedinice „Centra“ su na istom pravcu izvele napad na oko 170 ciljeva, uključujući dva komandno-osmatračka punkta i pet uporišta ukrajinske vojske, dodao je Savčuk.

Prema njegovim rečima, tokom kontrabaterijske borbe ruske trupe su otkrile i potisnule više od 20 jedinica artiljerije ukrajinskih trupa, a gubici ukrajinskih snaga iznose do sto vojnika, dva oklopna vozila, dva automobila i haubica D-30 kalibra 152 milimetra.

Rusi ne odustaju od Avdejevke

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da ruske snage ne odustaju od pokušaja da opkole Avdejevku, u Donjeckoj oblasti.

Odbijeni ruski napadi u Kupjansku

U saopštenju se tvrdi da su ukrajinske snage odbile ruske napade u pravcu Kupjanska, Marjinke i Zaporožja i da se nastavljaju ofanzivne operacije južno od Bahmuta.

Rusi gađali Harkov

Načelnik Harkovske oblasti objavio je na Telegramu da je šest osoba poginulo, a 14 povređeno kada je ruski projektil pogodio poštanski distributivni centar u drugom po veličini ukrajinskom gradu.

Vlasti Dnjepropetrovske oblasti navode da je na meti raketa ruske vojske bila industrijska infrastruktura u Krivom Rogu.

Ukrajina prekrivena minama

Više od trećine teritorije Ukrajine prekriveno je minama i eksplozivnim napravama, objavio je Generalštab oružanih snaga te zemlje.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!