NEVEROVATAN PREOKRET? Maduro tvrdi da je Venecuela spremna za novu etapu odnosa sa SAD

Novosti online

19. 10. 2023. u 22:20

KARAKAS je spreman za novu fazu odnosa sa Sjedinjenim Državama koji će rezultirati potpunim ukidanjem sankcija, poručio je predsednik Venecuele Nikolas Maduro, posle najave američkog Ministarstva finansija o delimičnom ublažavanju američkih sankcija naftnoj i gasnoj industriji te zemlje.

НЕВЕРОВАТАН ПРЕОКРЕТ? Мадуро тврди да је Венецуела спремна за нову етапу односа са САД

Foto: Profimedia/Ilustracija

Reč je o šestomesečnom oslobađanju od sankcija SAD koje će biti obnovljeno, samo ako Venecuela ispuni svoje obaveze u okviru izborne mape puta, kao i druge obaveze u vezi sa onima koji su nezakonito pritvoreni.

"Hajde da vratimo odnos poštovanja i saradnje radi mira, koegzistencije cele zapadne hemisfere, celog američkog i karipskog kontinenta. Ovo je moja poruka donosiocima odluka, onima u vlasti Sjedinjenih Američkih Država. Mi kao bolivarijanci, kao naslednici nasleđa bivšeg predsednika Venecuele i komandanta Uga Čaveza, spremni smo, kao što je on uvek želeo, za novu etapu odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama – poštovanje, jednakost i napredak", rekao je Maduro.

On dodaje da je Karakas napravio prvi korak ka kontinuiranom ukidanju svih sankcija Venecueli, dodajući da je to "globalni konsenzus" Venecuelanaca jer "84 odsto građana na ovaj ili onaj način zahteva da se sankcije ukinu".

Maduro je prihvatio predlog predsednika Narodne skupštine Venecuele Horhea Rodrigeza da se organizuje nacionalna konferencija za mir, na kojoj bi širok krug Venecuelanaca mogao da formuliše jedinstven stav "da brani velike interese zemlje, da zahteva potpuno ukidanje sve protivpravne i krivične sankcije".

Potpredsednica Venecuele Delsi Rodrigez, koja je učestvovala na sastanku u Karakasu, pročitala je odredbe američke dozvole i nazvala je "prvim korakom u restrukturiranju međunarodnog legitimiteta ka ekonomskim, trgovinskim i finansijskim slobodama".

"Na kraju, ono što je ovde izraženo je pobednički otpor naroda Venecuele koji ne priznaje stranu jurisdikciju već jurisdikciju Venecuele. Ali to je znak da su Venecuela i venecuelanski narod uvek bili u pravu kada su govorili da imamo pravo da razvijamo naftnu industriju, da proizvodimo zlato, da izvozimo gas, koji su bogatstvo i prirodni resursi naše zemlje, tako da je ovo veliki uspeh za našu zemlju", rekao je Rodrigez.

Rodrigez je u aprilu rekao da je Karakas izgubio 232 milijarde dolara od 2015. kada je administracija tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame uvela sankcije toj južnoameričkoj zemlji.

Obama je proglasio Venecuelu pretnjom po nacionalnu bezbednost i naredio američkom Ministarstvu finansija da zamrzne stranu imovinu i imovinu nekoliko venecuelanskih zvaničnika 2015. godine. Vašington je od tada proširio režim sankcija.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama