OVO SU ŽRTVE TERORISTIČKOG NAPADA U BRISELU Novi detalji pucnjave u glavnom gradu Belgije: Osumnjičeni ilegalno boravio u zemlji

Novosti Onlajn

17. 10. 2023. u 18:29

ŽRTVE terorističkog napada u ponedeljak uveče u Briselu su dvojica muškaraca u dobi od 70, odnosno 60 godina, a treća osoba, koja je teško ranjena i nalazi se u bolnici, takođe je sedamdesetogodišnjak, objavili su belgijski mediji.

ОВО СУ ЖРТВЕ ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА У БРИСЕЛУ Нови детаљи пуцњаве у главном граду Белгије: Осумњичени илегално боравио у земљи

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Belgijski mediji prenose saopštenje švedskog ministarstva spoljnih poslova u kojem se kaže da je 70-godišnji muškarac živio u okolini Stokholma, a 60-godišnjak je živeo u inostranstvu. Kod njega je pronađena švajcarski pasoš pa je moguće da je imao dvojno državljanstvo Švedske i Švajcarske.

Oni su u ponedeljak uveče oko 19:15 ubijeni u blizini trga Sainctelete u Brisleu. Bili su obučeni u majice švedske fudbalske ekipe, koja je sinoć igrala protiv Belgije. Mesto napada je oko šest kilometara od stadiona na kojem se igrala utakmica i koja je prekinuta nakon prvog poluvremena.

Dve godine živeo ilegalno u Belgiji

Na njih je pucao tuniski državljanin Abdesalem L., koji je uprkos odluci o proterivanju iz Belgije od pre dve godine ilegalno boravio u zemlji.

Abdesalem L. je pratio žrtve koje su izišle iz taksija i onda je otvorio vatru iz automatskog oružja. Treća osoba, teško ranjena, bio je vozač taksija, a napadač je pobegao.Usledila je potraga za njim i pretnja sigurnosti u Briselu podignuta je na najviši nivo.

U utorak ujutro, nakon dojave jednog svedoka, policija ga je locirala u blizini jednog kafića u briselskoj opštini Šarbek. Policija je intervenisala oko 7:30 i u pucnjavi ranila osumnjičenog, koji je nešto kasnije preminuo u bolnici.

Belgijski premijer Alekander De Kro danas popodne izjavio je da ne razume kako je moguće da je osoba koja je dobila nekoliko naredbi da napusti teritoriju i dalje mogla da bude u Belgiji a da je obaveštajne službe nisu pratile.

- On nije bio u centru za azilante, bio je u Briselu, bez adrese, a službe ga nisu mogle pratiti. To je jedno od velikih pitanja na koja želim odgovor ovo popodne - izjavio je De Kro.

Šta je motiv napada?

Belgijsko državno tužilaštvo, koje je u ponedeljak uveče objavilo da ne vidi vezu između ovog napada i sukoba Izraela i Hamasa u Gazi, danas više ne isključuje tu mogućnost.

U međuvremenu je otkriveno da je Abdesalem L. na društvenim mrežama delio više poruka podrške palestinskom narodu, tako da je moguće da je sukob na Bliskom istoku imao određenu ulogu.

- Međutim, daljnja istraga trebala bi utvrditi koji su tačno bili motivi počinitelja terorističkog napada - navodi belgijsko državno tužilaštvo.

Švedski premijer Ulf Kristerson izjavio je na konferenciji za novinare u Stokholmu da je sinoć razgovarao s belgijskim kolegom, koji mu je rekao da je reč o terorističkom napadu uperenom protiv Švedske i švedskih građana. Kristerson je takođe rekao da je osumnjičeni terorista povremeno boravio u Švedskoj.

Premijer De Kro objavio je na društvenoj mreži X da je pozvao švedskog kolegu Kristersona da u sredu dođe u Brisel na komemoraciju žrtvama i odavanje počasti policijskim službama.

Počinilac je bio naoružan kalašnjikovim

Na snimcima se vidi kako muškarac koji nosi fluorescentni prsluk, penje se na skuter i beži. Tokom napada, muškarac je navodno vikao „Allahu Akbar“ („Allah je najveći“). U ruci drži kalašnjikov. Potraga za počiniocem i dalje traje.

Kako piše list "Sudinfo", Lasoud Bedslem je nakon zločina na Fejsbuku objavio video poruku u kojoj se opisao kao pripadnik terorističke organizacije ISIS i rekao da je ubio dvojicu nevernika. Veliki broj spasilaca je uzašao na licu mesta.

BONUS VIDEO: SAD - Četvoro poginulih, dvoje povređenih u masovnoj pucnjavi u Filadelfiji

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)