KO JE ZA MIR, A KO POLITIZUJE PATNJU CIVILA? Savet bezbednosti UN nije usvojio rusku rezoluciju o Gazi - Samo pet zemalja glasalo "za"

Novosti onlajn

17. 10. 2023. u 09:20

SAVET bezbednosti UN nije usvojio ruski nacrt humanitarne rezolucije kojom se poziva na prekid vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba.

КО ЈЕ ЗА МИР, А КО ПОЛИТИЗУЈЕ ПАТЊУ ЦИВИЛА? Савет безбедности УН није усвојио руску резолуцију о Гази - Само пет земаља гласало за

FOTO: Tanjug/AP

Dokument su podržale Rusija, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Gabon i Mozambik, dok su protiv glasale SAD, Velika Britanija, Francuska i Japan. Šest država je bilo uzdržano. Prema tome, rezolucija nije dobila potrebnih devet glasova „za“.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da je Rusija veoma razočarana rezultatima glasanja, jer u rezoluciji nije bilo ništa što bi se moglo osporiti jer je bila čisto humanitarna.

-  Smatramo da je glasanje članova SB veoma karakteristično – jasno je pokazalo ko se zaista zalaže za momentalno primirje, prekid neselektivnog bombardovanja Pojasa Gaze i osiguravanje bezuslovne humanitarne pomoći stanovništvu enklave, a ko i dalje uporno blokira zajednički signal Saveta, sledeći svoje sebične ciljeve - rekao je ruski diplomata.

On je izrazio žaljenje što je Savet bezbednosti još jednom ispao talac egoističnih težnji zapadnih delegacija.

- To je jedini razlog zašto nije uspeo da pošalje jasan, kolektivni signal čiji je cilj deeskalacija. Govorimo o najvećem rasplamsavanju nasilja na Bliskom istoku u poslednjih nekoliko decenija - konstatovao je Nebenzja.

- Delegacije zapadnih zemalja stavile su tačku na očekivanja celog sveta da će SB UN zaustaviti krvoproliće - zaključio je diplomata.

Kina je takođe izrazila žaljenje što SB UN nije usvojio nacrt ruske humanitarne rezolucije – stalni predstavnik Kine u UN Čang Jun rekao je da humanitarna pitanja ne bi trebalo da se politizuju, te da zaštita civila mora biti prioritet za sve strane.

Stalna predstavnica SAD u UN Linda Tomas-Grinfild objasnila je da je Amerika glasala protiv jer se u ruskoj rezoluciji navodno ne osuđuju akcije Hamasa.

U nacrtu ruske rezolucije, čiji su koautori 25 zemalja, uključujući Egipat, Pakistan, Belorusiju, Saudijsku Arabiju i Tursku, „Savet bezbednosti UN poziva na hitan, održiv humanitarni prekid vatre koji će se u potpunosti poštovati“. Oštro su osuđeni nasilje i borbena dejstva protiv civila, kao i sve manifestacije terorizma. Pored toga, autori dokumenta su se zalagali za oslobađanje svih talaca, nesmetanu isporuku humanitarne pomoći, stvaranje uslova za evakuaciju civila.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)