"VAŠINGTON ODGOVORAN ZA PALESTINSKO-IZRAELSKU KRIZU": Moskva analizirala trenutnu situaciju na Bliskom istoku

Novosti Onlajn

16. 10. 2023. u 16:10

VAŠINGTON, na kojem je glavna odgovornost za palestinsko-izraelsku krizu, sprečava razvoj pravog rešenja za nju, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

ВАШИНГТОН ОДГОВОРАН ЗА ПАЛЕСТИНСКО-ИЗРАЕЛСКУ КРИЗУ: Москва анализирала тренутну ситуацију на Блиском истоку

Foto: Jutjub/DW News/Attitude Trending

- Sjedinjene Američke Države, koje snose glavnu odgovornost za ovu dramatičnu, tešku krizu, budući da je ova zemlja godinama pokušavala da monopolizuje rešenje i ignoriše odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN, sada sprečavaju pravo rešenje - rekao je Rjabkov na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

On je dodao da je pretnja da palestinsko-izraelski sukob izmakne kontroli velika.

Takođe je napomenuo da će Moskva, u saradnji sa partnerima i političkim istomišljenicima, ulagati maksimalne napore da stvori uslove da državljani Rusije napuste zonu ovog sukoba.

Prema njegovim rečima, eskalacija između Palestine i Izraela ima tendenciju da se pogorša.

Kako je naveo, operacija izraelske vojske protiv Hamasa izvodi se neselektivno i postoji rizik od kopnene operacije, odnosno, da izraelska vojska uđe u Pojas Gaze.

Rjabkov je istakao i da je Rusija podnela nacrt rezolucije o humanitarnim pitanjima Savetu bezbednosti UN zbog krize u Pojasu Gaze.

- Teritorija ove enklave (Pojasa Gaze) i tamošnji stanovnici su se faktički našli u stanju humanitarne katastrofe... Ne pruža se ni medicinska pomoć, ni druge potrebe. Sve to izaziva veliku zabrinutost u svetu. Ruska Federacija preduzima maksimalne napore na političkom planu, upravo smo o tome razgovarali, uključujući i da smo preko Saveta bezbednosti UN podneli nacrt rezolucije fokusiran na humanitarna pitanja -  zaključio je Rjabkov.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA - Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost