RAT U UKRAJINI: Rusi napreduju kod Makejevke; MO Rusije - Odbijeni svi napadi, VSU pretrpeo velike gubitke (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

10. 10. 2023. u 07:48 >> 00:47

Rat u Ukrajini je ušao u 592. dan. Nastavljaju se borbe Rusije i Ukrajine. Ruske snage su tokom proteklog dana odbile tri napada ukrajinske vojske na donjeckom i pet napada na kupjanskom pravcu. Na pomoć Ukrajini neće uticati situacija u Izraelu, izjavio je portparol Evropske komisije Erik Mamer.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси напредују код Макејевке; МО Русије - Одбијени сви напади, ВСУ претрпео велике губитке (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Bela kuća: Vašingtonu isplativije da podržava Kijev, nego da dozvoli dominaciju Rusije

Sjedinjenim Američkim Državama se više isplati da podržavaju Ukrajinu nego da dozvole dominaciju Rusije, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

- Finansijski je efikasnije preduzimati dejstva sada nego plaćati ogromnu cenu kasnije - rekao je Salivan novinarima.

Prema navodima američkih medija, vojna, ekonomska i humanitarna pomoć SAD Kijevu već je prešla sto milijardi dolara.

 

Ruski PVO oborio ukrajinski dron

Ruski PVO sistemi uništili su ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Brjanske oblasti Rusije, saopšteno je iz ruskog vojnog resora.


Berlin šalje Kijevu 10 tenkova „leopard“ 1

Ministarstvo odbrane Nemačke najavilo je da će u narednih nekoliko nedelja poslati Kijevu 10 tenkova „leopard 1 A5”.

Foto: Profimedia/Ilustracija


 


Ruska vojska izvodi intezivan artiljerijski napad kod Donjecka

Oružane snage Rusije izvode intezivan artiljerijski napad na položaje ukrajinske vojske kod Donjecka, topovska kanonada je počela sat posle ponoći i nije se utišala ni tokom popodneva, prenosi dopisnik Sputnjika.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru


Angažovana je celokupna artiljerija Prvog donjeckog armijskog korpusa, uključujući haubičnu diviziju motorizovanog puka, u kojem se bore vojnici s Urala.
Ruske snage su od ponoći uništile više od 20 ciljeva.


Ukrajinske snage se ukopavaju u Harkovskoj oblasti

Ukrajinska vojska kopa rovove za odbrambena utvrđenja u velikim naseljima u Harkovskoj oblasti, uništavajući podzemnu komunikaciju, saopštio je šef regionalne administracije Vitalij Gančev.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage su granatirale sela Bogdanovsko, Novojegorovka i Tavolžanka koja su pod kontrolom ruske vojske. Žrtava nema, ali je oštećena civilna infrastruktura.

-Dovlače dodatne snage radi podizanja odbrambenih utvrđenja. Rovove kopaju u velikim naseljima, na centralnim ulicama, uništavajući pritom podzemnu komunikaciju, dodao je Gančev.

 

Svatovski sektor: Napredovanje ruskih oružanih snaga do Makejevke i bitke kod Nevskog (MAPA)


Ruske trupe su krenule u kontranapad ne samo u pravcu Orehova i Donjecka, već nekoliko dana traje juriš na neprijateljska uporišta u pravcu Makejevke.

Usled žestokih borbi, ruske jedinice su uspele da napreduju na širokom frontu od Novovodjanoja i Ploščanke, skoro stižući do istočne periferije Makejevke.

Takođe, Nevskom su se približili vojnici ruske armije, gde su raspoređena pojačanja iz 88. bataljona 106. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine za jačanje odbrane.

Ilustracija telegram rybar


Napad, na ovom sektoru, je težak zbog velikog broja minskih polja na liniji Makejevka - Nevskoje. Osim toga, ukrajinska komanda nastavlja sa prebacivanjem rezervi za odbranu u toj oblasti.

Dan ranije u Peski-Radkovske je stiglo 200 ljudi iz 44. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Oni su bili obučeni i koordinirani u Nižinu. Takođe, u Borovoj su zabeležene formacije 44. mehanizovane brigade, tako da neprijatelj i dalje ima rezerve.

 

Granatirana Belgorodska oblast

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da su selo Popovka Krasnojaruškog okruga dva puta granatirale Oružane snage Ukrajine. On je dodao da je u napadu poginuo jedan civil.

Ruske snage napredovale u Zaporožju

Predsednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov saopštio je da su tokom kontranapada ruske snage uspele da napreduju nekoliko stotina metara u delu fronta Žerebjanki-Pjatihatki na zaporoškom pravcu.

Foto Tanjug/AP


 

Najvažnije iz novog brifinga ruskog MO: Veliki gubici VSU, odbineji svi napadi

Oružane snage Rusije odbile su dva napada ukrajinske vojske na donjeckom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 165 vojnika;

Oružane snage Rusije porazile su ljudstvo i uništile tehniku ukrajinske vojske na području Kurdjumovke i Andrejevke u DNR;

Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana odbile četiri napada jurišnih odreda ukrajinske vojske na području naselja Liman Prvi u Harkovskoj oblasti;

Grupa snaga „Centar“ odbila je dva napada na krasnolimanskom pravcu, a Oružane snage Ukrajine su tokom prethodnog dana izgubile gotovo 60 vojnika;

Oružane snage Ukrajine su tokom protekla 24 časa na južnodonjeckom pravcu izgubile gotovo 200 pripadnika;

Ilustracija telegram rybar

Oružane snage Rusije su na južnodonjeckom pravcu odbile dva napada jurišnika teritorijalne odbrane ukrajinske vojske na području Prijutnog u Zaporoškoj oblasti;

Oružane snage Rusije uništile su u Hersonskoj oblasti skladište raketno-artiljerijskog naoružanja združene grupe snaga ukrajinske vojske „Herson“;

Oružane snage Rusije uništile su na području Novomihajlovke u DNR terensko skladište municije brigade ukrajinske vojske;

U DNR i Zaporoškoj oblasti uništeni su komandno-osmatrački punktovi dve mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, kao i 15. puk nacionalne garde Ukrajine;

PVO Rusije je tokom proteklog dana uništila 19 ukrajinskih dronova.

 

Nemačka pravi novu turu oružja za Ukrajinu

Nemački odbrambeni koncern „Rajnmetal“ saopštio je da je od nemačke Vlade dobio nalog za proizvodnju više od 150 hiljada komada artiljerijske municije, namenjenih Ukrajini.

Nekoliko desetina hiljada komada municije planirano je da se dostavi već ove, a ostatak sledeće godine. Vrednost porudžbine nemačke Vlade iznosi nekoliko stotina miliona evra.

Rusija napreduje u Avdejevki

Ruska vojska je u protekla 24 sata napredovala u Avdejevki, uništena su najmanje dva neprijateljska utvrđenja, gubici Kijeva su do sto mrtvih i ranjenih, izjavio je za Sputnjik savetnik šefa DNR Jan Gagin.

On je dodao da je uništeno do 20 jedinica tehnike.

Kako je naveo, trenutno se nastavljaju artiljerijski napadi na ukrajinske položaje u Avdejevki.

Uništeni čamci sa ukrajinskim ekstremistima

Jedinice grupe snaga „Dnjepar“ tokom prethodnog dana uništile su tri čamca sa ukrajinskim ekstremistima kod Hersona, izjavio je za Sputnjik izvor, upoznat sa situacijom.

Tom prilikom, dodaje sagovornik, eliminisano je 11 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

Prema njegovim rečima, na području sela Nikoljsko uništena je posada minobacača sa municijom, a 5 ukrajinskih ekstremista je likvidirano.

Ruski vojnici su takođe izveli napad na lokaciju jedinica ukrajinskih snaga na području ostrva na ušću Dnjepra, likvidirano je 11 militanata i onesposobljena su 2 protivnička automobila.

FSB: Priveden stanovnik Primorja zbog špijunaže

Jedan stanovnik Primorja priveden je zbog špijunaže u interesu Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, saopštila je teritorijalna uprava Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB).

FSB nije saopštila da li je on bio plaćen za svoje usluge, ali je ustanovljeno da je bio u potpunosti svestan mogućnosti korišćenja podataka protiv bezbednosti Rusije, uključujući i pri vršenju akcija direktnog uticaja.

Kijev dovlačni nove snage na krasnolimanski pravac

Kijev dovlači dodatne snage na krasnolimanski pravac u oblasti šumarstva Serebrjanski i Belogorovke, izjavio je za Sputnjik potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

„Pristižu konvoji sa oklopnim vozilima i ljudstvom“, precizirao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

On je objasnio da su, na osnovu broja i sastava jedinica koje dolaze, moguća i odbrambena i ofanzivna dejstva.

Ruski helikopteri Mi-35M uništili uporište ukrajinskih snaga

Posade transportno-borbenog helikoptera Mi-35M Centralnog vojnog okruga uništile su uporište ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Helikopteri su brzinom većom od 200 km/h i na visini ispod 20 m iznad zemlje prišli do mesta potrebnog za gađanje cilja. Piloti su za napad upotrebili nenavođene avionske rakete S-8 kalibra 80 mm, dodaje se u saopštenju.

Napad na drumski most

Taktička avio-grupa Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvela je napad na drumski most i tri punkta privremenog razmeštaja Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Torskog u DNR na krasnolimanskom pravcu, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.

Osim toga, tokom kontrabaterijske borbe snage grupe su otkrile i potisnule do 30 artiljerijskih posada Oružanih snaga Ukrajine.

Savčuk je dodao da je ruska vojska takođe sprečila i odbila šest napada jurišnih grupa 63. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 12. brigade specijalnih snaga „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 60 vojnika i dva oklopna vozila.

Ukrajina: Oboreno 27 od 36 ruskih dronova, pogođena infrastruktura

Snage ukrajinske PVO uništile su 27 od 36 dronova kojima je Rusija noćas napala jug Ukrajine, saopštilo je vojno vazduhoplovstvo Ukrajine.

Nije bilo povređenih, a pogođena je logistička infrastruktura. Napad je trajao skoro tri sata iz različitih pravaca, prenosi Interfaks Ukrajina. Uništen je jedan dron iznad Nikolajevske oblasti, tri iznad Hersonske oblasti i 23 iznad Odeske oblasti.

Generalštab Ukrajine: Odbijeni ruski napadi na šest tačaka fronta

Ruske snage krenule su u napade na gotovo svim pravcima na frontu, a najteže je na pravcu Kupjanska, Limanska, Bahmuta, Avdejevke, Marinke i Šahtjorska, prenosi Unian jutrošnje saopštenje Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Proteklog dana ukrajinske snage odbile su napade ruskih trupa na šest tačaka fronta, navedeno je u izveštaju. Dodaje se da ukrajinska vojska nastavlja ofanzivne operacije južno od Bahmuta i u pravcu Melitopolja.

Parlamentarna skupština NATO-a: Alijansa treba da stoji uz Ukrajinu do pobede

Parlamentarna skupština NATO-a pozvala je vlade i države vojnog saveza da nastave da podržavaju Ukrajinu i stoje uz zemlju dok se ne postigne njena pobeda u ratu protiv Rusije.

To je u skladu sa rezolucijom „Izvršavanje odluka samita u Vilnjusu: ubrzanje prilagođavanja NATO-a, podrška Ukrajini“, usvojenoj u ponedeljak na godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Kopenhagenu, prenosi Ukrinform.

„NATO treba da ima jasnu viziju o tome kako rat u Ukrajini mora da se završi i da stoji uz Ukrajinu dok se ne postigne pobeda Ukrajine“, navodi se u dokumentu.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!