"AMERIKA KLJUČNI IGRAČ": Medvedev o haosu u Izraelu - Samo građanski rat može da ih zaustavi

Novosti online

07. 10. 2023. u 14:20

SJEDINjENE Države treba aktivnije da se uključe u palestinsko-izraelsko rešenje, a ne da pomažu neonacistima, suprotstavljajući dva bliska naroda Rusije i Ukrajine, poručio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući novu eskalaciju u Izraelu.

АМЕРИКА КЉУЧНИ ИГРАЧ: Медведев о хаосу у Израелу - Само грађански рат може да их заустави

Foto: Tanjug/AP

Naime, izraelska vojska objavila je stanje pripravnosti za rat i saopštila da je došlo do široko rasprostranjene raketne vatre na izraelsku teritoriju iz Gaze, kao i da su se "teroristi infiltrirali na teritoriju Izraela", dok je odgovornost za napad preuzeo Hamas.

- Početak sukoba između Hamasa i Izraela na 50. godišnjicu početka rata Jom Kipur je događaj koji se mogao očekivati. To je ono što su Vašington i njegovi saveznici morali da urade. Sukob između Izraela i Palestine traje decenijama, a Sjedinjene Države su tu ključni igrač - napisao je Medvedev na Telegramu.

FOTO: Tanjug/AP

Kako je istakao, Vašington umesto da aktivnije radi na palestinsko-izraelskom rešenju, on se meša u sukob u Ukrajini.

- Ti idioti su upali kod nas i svim silama pomažu neonacistima, gurajući dve bliske nacije u sukob. Šta može da zaustavi američku strast za izazivanjem sukoba svuda na planeti? Očigledno, samo građanski rat u Sjedinjenim Državama - zaključio je Medvedev.

Oko 300 osoba je ranjeno, a najmanje 22 je izgubilo život u raketnom napadu koji je jutros izveden iz Pojasa Gaze na južni i centralni Izrael. Hamas je preuzeo odgovornost za napad i naveo da je lansirano 5.000 raketa, javljaju svetske novinske agencije.

Izraelska vojska saopštila je da se na teritoriju zemlje infiltrirao veliki broj terorista, kao i da su oko dva sata nakon napad na Izrael pokrenuli vazdušne udare na pojas Gaze. 

Foto: Tanjug/AP

Izraelska vojska je proglasila pripravnost za rat i optužila palestinski Hamas, koji ima vlast u Pojasu Gaze, za ovaj napad.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da se Izrael nalazi u stanju rata a ne u formatu operacije

Foto: Printskrin/Tanjug

- Građani Izraela, mi smo u ratu. I mi ćemo pobediti. Neprijatelj će platiti cenu kakvu nikada ranije nisu znali - rekao je on u svom prvom obraćanju javnosti od početka palestinskog napada.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: NOVI RAT: Hamas napao Izrael

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo