RAT U UKRAJINI: Nova grupa Ahmatovaca ide na front; Britanska flota neće štititi ukrajinsko žito (FOTO/VIDEO)

Novosti online

02. 10. 2023. u 07:07 >> 00:45

RAT u Ukrajini - 585. dan. Nastavljene žestoke borbe i svakodnevni obračuni dronovima. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, tokom posete Kijevu, poručio je da je Ukrajini potrebna veća vojna pomoć i obećao stalnu podršku EU. Američki predsednik Džozef Bajden, nakon usvajanja privremenog budžeta koji ne predviđa novac za Ukrajinu, poziva na posebno glasanje o finansiranju Ukrajine.

РАТ У УКРАЈИНИ: Нова група Ахматоваца иде на фронт; Британска флота неће штитити украјинско жито (ФОТО/ВИДЕО)

Foto printskrin instagram kadyrov_95

Zelenski razgovarao sa Tajanijem o ukrajinskoj formuli mira i evrointegracijama


Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani razgovarali su o situaciji na frontu, evropskim i evroatlantskim integracijama Ukrajine, ukrajinskoj formuli mira i vojnoj pomoći, uključujući protivvazdušnu odbranu.

- Razgovarali smo o situaciji na ratištu, primeni ukrajinske formule mira, Globalnom mirovnom samitu. Veoma je važno ojačati protivvazdušnu odbranu kako bismo zaštitili ukrajinske civile i žitnu infrastrukturu - napisao je Zelenski na Fejsbuku. 

On je zahvalio Italiji na solidarnosti sa Ukrajinom.

Kijev je u ponedeljak bio domaćin neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU kojim je predsedavao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

 

 

SBU: Uhapšen ukrajinski zvaničnik zbog uzimanja mita od 58.000 dolara


Gradonačelnik Sumija i načelnik odeljenja za infrastrukturu gradskog veća uhapšeni su kada su primili poslednju tranšu od 58.000 dolara mita, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

Agencija za sprovođenje zakona nije imenovala osumnjičene, ali se iz otvorenih izvora saznaje da je Oleksandar Lisenko na funkciji gradonačelnika Sumija od 2014. godine, dok je Oleksandar Žurba na čelu odeljenja za infrastrukturu, prenosi Kijev independent.

Prema SBU, zvaničnici su tražili mito od lokalne kompanije koja se bavi odvozom smeća, preteći da će ometati poslovanje u slučaju da kompanija odbije da plati.

Osumnjičeni su navodno primali mito u tranšama od novembra 2022. do oktobra 2023. godine, a poslednja isplata od oko 58.000 dolara izvršena je ponedeljak, dodaje se u saopštenju.

 


Zabrana ulaska automobila sa ruskim tablicama u zemlje EU je – nacizam

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov prokomentarisao je zabranu ulaska auomobila sa ruskim tablicama u čitav niz evropskih zemalja rekavši da je reč o nacizmu.

Foto AP

-Bio sam zapanjen koliko su brzo Evropljani, praktično svi, skinuli maske iza kojih su se krili poslednjih nekoliko godina i tako pokušavali da sačuvaju trunčice ne samo diplomatije, već i elementarne etike. Generalno gledano, ovo je manifestacija onoga što se obično naziva nacizmom. Isključivo u odnosu na Ruse, rekao je Lavrov na sastanku međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“.

Americi preostalo 5,4 milijardi dolara za pomoć Ukrajini

Visoki zvaničnik američke administracije, koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je za Sputnjik da je Vašingtonu ostalo još 5,4 milijardi dolara za pomoć Ukrajini za vođenje borbenih dejstava.

Foto Pixabay free images

Pored toga, dodao je on, od 25,9 milijardi dolara, koje je ranije Kongres odobrio za popunjavanje ratnih rezervi SAD, iscrpljenih zbog pomoći Ukrajini, ostalo je samo 1,6 milijardi dolara.


Nova grupa dobrovoljaca iz Čečenije ide u Ukrajinu

Nova grupa čečenskih dobrovoljaca krenula je u zonu specijalne vojne operacije u Ukrajini kako bi popunila redove „Ahmata“, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Foto: Printskrin

Tekst potpisa


On je ujedno i podsetio da čečenski specijalci prolaze obuku ruskog „specnaza“ koju sprovode vrhunski stručnjaci koji su već učestvovali u ratnim dejstvima u zoni specijalne operacije.

 

POGLEDAAJTE - Ruski specijalci uništavaju američki M113 (VIDEO)

Ruska jedinica specijalnih snaga Osman uništila je američki oklopni transporter (APC) M113 pomoću protivtenkovskog vođenog raketnog sistema u regionu Zaporožja.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak ruskih trupa kako eliminišu oklopno vozilo M113 u blizini sela Verbovoje.


Na snimku koji je snimila termovizijska kamera sa drona vidi se nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila kako se kreću poljskim putem kada je jedno od njih pogođeno protivtenkovskom vođenom raketom. Američki oklopni transporter M113 je uništen.

 

Poljaci remontovali prvog Leoparda 2

Poljski mediji sa velikom patosom izveštavaju o povratku u Ukrajinu prvog remontovanog tenka Leopard 2A4, koji je prethodno pretrpeo velika oštećenja u zaporoškom pravcu.

Vozilo je restaurirano u poljskom oklopnom pogonu „Bumar-Labendi” u Glivicama, na osnovu kojeg je prethodno stvoren centar za popravku leoparda oštećenih u Ukrajini.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Osnivač nacističke organizacij Azov i zvanično terorista

Osnivač terorističke organizacije „Azov“, zabranjene u Ruskoj Federaciji, Andrej Bilecki uvršten je u registar terorista i ekstremista Rosfinmonitoring.

„Bilecki Andrej Jevgenijevič, rođen 05.08.1979, Harkov, Ukrajinska SSR“, navodi se u listi.

Foto printskrin youtube citynews


Ljudima i organizacijama uključenim u relevantni registar Rosfinmonitoringa zabranjena je interakcija sa medijima, postavljanje informacija na mreži, organizovanje javnih događaja, učešće na izborima i korišćenje bilo kakvih finansijskih usluga koje se ne odnose na plaćanje poreza, plata i odštete.


Mediji: Britanija ne planira da svojom flotom zaštiti brodove sa ukrajinskim žitom

Ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps demantovao je navode da će ratna mornarica Ujedinjenog Kraljevstva biti poslata da zaštiti brodove, koji prevoze ukrajinsko žito i druge prehrambene proizvode preko Crnog mora, objavilo je izdanje „Gardijan".

Foto: Ben Mitchell/PA via AP, File/Tviter/@BuyingStrength

Ministar je takođe dodao da nije predviđeno učešće britanske ratne mornarice u patroliranju Crnim morem, iako bi Velika Britanija i druge zemlje mogle da odigraju savetodavnu ulogu kako bi pomogle Ukrajini u izvozu hrane, navodi se u članku,

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

• Ruska vojska je na kupjanskom pravcu uništila haubicu M109 „paladin“ i američki artiljerijski sistem M777.

• Na krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage su izgubile preko 60 vojnika (poginuli i ranjeni), na donjeckom do 180 vojnika, a na kupjanskom – do 65.
• Oružane snage Rusije su na zaporoškom pravcu nanele poraz ljudstvu i tehnici ukrajinske vojske kod Rabotina, Male Tokmačke, Novodanilovke i Verbovog.
• U području Prijutnog u Zaporoškoj oblasti odbijen je napad jurišnih grupa ukrajinske teritorijalne odbrane.
• Ruske snage PVO i sistemi za elektronsko ratovanje za dan su presreli dva projektila „hajmars“, dve operativno-taktičke rakete. Uništeno je i 45 ukrajinskih dronova.
• Ruska vojska uništila je skladišta goriva i avionskog naoružanja ukrajinske vojske na aerodromu u Dnjepropetrovskoj oblasti.
• Ruske snage pogodile su centar za vezu 66. mehanizovane ukrajinske brigade u području Petrovskog u LNR.

Ruska vojska odbila ukrajinski napad kod sela Torsko

Ukrajinska vojska pokušala je da izvede napad na području sela Torsko na svatovskom pravcu, izjavio je lider DNR Denis Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.

- Na svatovskom pravcu protivnik nastavlja da prodire u malim grupama, nisu postigli nikakve rezultate. Bilo je pokušaja da se na područku Torskog napadnu naše pozicije, ali bez uspeha. Situacija je i dalje prilično stabilna - rekao je Pušilin.

Kijev: Podrška Vašingtona neće oslabiti

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba smatra da podrška Vašingtona Kijevu neće oslabiti, da prekid američke pomoći Ukrajini predstavlja izolovani incident i da nije sistemskog karaktera.

- Pitanje je da li je ono što se proteklog vikenda dogodilo u Kongresu SAD incident ili sistem. Mislim da je to incident. Ne čini nam se da je podrška SAD oslabila - izjavio je Kuleba na sastanku sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.

Zapadni mediji: Kijev će uskoro morati da razmišlja o prekidu sukoba

Ukrajina je pala na listi američkih prioriteta, a Kijev će uskoro verovatno morati da razmišlja o okončanju sukoba i da odustane od planova o „pobedi nad Rusijom“, piše nemački list „Špigl“.

- Ukrajina je pala za nekoliko mesta na listi prioriteta Vašingtona. Drugim rečima, možda će vlada u Kijevu uskoro morati mnogo više da razmišlja o strategiji izlaska iz sukoba, čak i bez vidne pobede nad Rusijom - navodi se u tekstu.

Ranije je američki predsednik Džozef Bajden rekao da Vašington „ni pod kojim uslovima“ ne može da prestane da podržava Kijev. Međutim, u nedelju je objavljeno da je predsednik SAD potpisao zakon o finansiranju vlade još 45 dana, koji je odobrio Kongres, a koji ne predviđa izdvajanje sredstava za potrebe Ukrajine.

Uništeno naselje kod Artjomovska

Naselje Orehovo-Vasiljevka na severnom krilu Artjomovska će, po svemu sudeći, uskoro biti potpuno uništeno, rekao je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.

Što se tiče samog Artjomovska, neprijatelj nastavlja „apsolutno haotično“ granatiranje grada kako bi sprečio početak radova na obnovi, dodao je Pušilin.

Pušilin: Moguća nova ukrajinska ofanziva u oktobru

Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da ne isključuje mogućnost da ukrajinske trupe pokrenu novu ofanzivu u oktobru.

- Na južnom pravcu, orehovskom, ugljedarskom, vidimo gomilanje neprijateljskih snaga, prebacivanje rezervi, a te rezerve se formiraju na određenoj udaljenosti od linije fronta. Po svemu sudeći, neprijatelj se još sprema da pre lošeg vremena preduzme neke aktivnosti... - rekao je Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.

U LNR uhapšen ukrajinski špijun

Snage bezbednosti uhapsile su čoveka u LNR osumnjičenog da je špijunirao za Ukrajinu, rečeno je Sputnjiku u republičkom direktoratu Federalne službe bezbednosti Rusije.

- Ruska uprava FSB za Lugansku Narodnu Republiku suzbila je nezakonite aktivnosti ukrajinskog državljanina koji je delovao u interesu stranih obaveštajnih službi - saopštio je resor.

Borelj se nada da će SAD preispitati odluku o podršci Ukrajini

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da se nada da će odluka SAD da ne izdvajaju sredstva za potrebe Ukrajine biti preispitana, pošto, prema njegovim rečima, sukob u Ukrajini ima posledice po ceo svet, ali predstavlja i „egzistencijalnu pretnju“ Evropskoj uniji.

U nedelju je objavljeno da je američki predsednik Džo Bajden potpisao zakon o finansiranju američke vlade u periodu od 45 dana - do 17. novembra. Zakon ne predviđa izdvajanje sredstava za potrebe Ukrajine.

Sam Bajden je ranije rekao da Vašington „ni pod kojim uslovima“ ne može sebi da dozvoli da prestane da podržava Kijev.

Oboren ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti Rusije

Jedinice PVO oborile su jutros ukrajinski dron u Belgorodskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Nema informacija o povređenima ili materijalnoj šteti na zgradama.

Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost je proglašena u Sumskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti koji kontroliše Kijev, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Eksplozije odjekuju i u Harkovu, prenose ukrajinski mediji.

Ispaljene tri kasetne granate

Ukrajinske trupe ispalile su tri kasetne granate kalibra 155 milimetara na Gorlovku, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Tokom noći oštećeni objekti infrastrukture u Ukrajini

U Ukrajini su tokom noći oštećeni objekti kritične infrastrukture, a u delu Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva oštećeni su i objektipoljoprivrednih preduzeća, saopštila je portparolkaukrajinskih odbrambenih snaga „Jug“ NatalijaGumenjuk.

Ukrajinski mediji su tokom noći i jutraizvestili o eksplozijama u gradu Hersonu, koji kontrolišu Oružane snage Ukrajine.

Sprečena rotacija ukrajinske brigade

Artiljerija grupe snaga „Zapad“ sprečila je rotaciju 32. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, na područjima Stepovaja i Novoselovka u Harkovskoj oblasti, rekao je šef pres-centra grupe Sergej Zibinski.

- Operativno-taktička avijacija grupe snaga 'Zapad' izvršila je vazdušni udar na privremene položaje jedinica 25. vazdušno-desantne i 43. mehanizovane brigade na područjima Berestovoe i Kopanki - dodao je oficir.

Jurišni avioni napali ukrajinske trupe kod Krasnolimanska

Jurišni avioni Su-25SM Centralnog vojnog okruga zajedno s helikopterima Ka-52 napali su položaje ukrajinskih trupa u pravcu Krasnolimanskog, rečeno je Sputnjiku u Ministarstvu odbrane Rusije.

- Posade jurišnih aviona Su-25SM i jurišno-izviđačkih helikoptera Ka-52 grupe snaga Centar nastavljaju da izvode napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu specijalne vojne operacije - navedeno je u saopštenju.

Napadi dronovima

U Ukrajini se vode žestoke borbe. Kijev i Moskva međusobno se optužuju za napade dronovima.

Borelj: Ukrajini potrebna veća vojna pomoć

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj tokom posete Kijevu prvi put lično se sastao sa ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovim. Poručio je da je Ukrajini potrebna veća vojna pomoć i obećao stalnu podršku EU.

- Pripremamo dugoročnu bezbednosnu podršku Ukrajini - rekao je Borelj.

Sunak o obuci u Ukrajini

Nakon izjave novog britanskog ministra odbrane da imaju nameru da pošalju vojne instruktore u Ukrajinu, oglasio se britanski premijer Riši Sunak ističući da za sada ne postoje takvi planovi.

- Ono što je ministar odbrane rekao je da bi bilo moguće jednog dana u budućnosti da odradimo deo te obuke u Ukrajini. Ali to je nešto dugoročno, a ne ovde i ne sada - naveo je Sunak.

Prethodno je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev rekao da bi britanski instruktori u Ukrajini bili legitimna meta ruske vojske.

Bajden pozvao na posebno glasanje o finansiranju Ukrajine

Iako je američki Kongres usvojio zakonski predlog za privremeno finansiranje Vlade koji ne obuhvata dodatnu pomoć Ukrajini, predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je republikance u Predstavničkom domu da održe posebno glasanje o finansiranju Ukrajine.

- Ne možemo, ni pod kojim okolnostima, dozvoliti da se prekine američka podrška Ukrajini - naglasio je američki predsednik.

 

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)