UKRAJINA ODBACILA VOJNU DOKTRINU NATO-A I SAD: To je jedini način da probije neosvojivu odbranu Rusije

P. Z. S. /eurasiantimes.com

29. 09. 2023. u 19:01

PREMA vodećem istraživačkom centru (ISW), Ukrajina ostvaruje male, postepene dobitke u odnosu na Rusiju približavanjem ili skoro probijanjem njene strašne odbrambene linije na istoku i jugu odbacivanjem Severnoatlantskog saveza (NATO) i zapadne taktike.

УКРАЈИНА ОДБАЦИЛА ВОЈНУ ДОКТРИНУ НАТО-А И САД: То је једини начин да пробије неосвојиву одбрану Русије

Ilustracija telegram rybar


Ovo je usledilo nakon neuspele protivofanzive ranije tokom leta koja je uključivala napad na rusku odbranu tenkovima i oklopnim vozilima, što je dovelo do ogromnih gubitaka.

Duboku odbranu Rusije čine tenkovski rovovi, bodljikave žice, protivoklopne prepreke zvane „zmajevi zubi“, minska polja, dobro pripremljena mreža rovova i bunkera i mali mobilni timovi vazdušno-desantnih trupa postavljenih na terenska vozila (ATV) protivtenkovske vođene rakete (ATGM) koje pogađaju i neprijateljske tenkove i koncentraciju trupa.

Iza ovih linija nalaze se različite artiljerijske jedinice VBR, artiljerija haubica i jurišni helikopteri kao što su Ka-52 Aligator, Mi-28 i Mi-35 koji pružaju vazdušnu podršku.

Foto Tanjug/AP

Izveštaj Natalije Bugajnove za Institute for the Study of War (ISW) sada kaže da su zloglasne slike nizova uništenih tenkova Leopard i borbenih vozila pešadije Bredli (BVP) koji su obeležili pogubnu kontraofanzivu Ukrajine posledica zapadnog/NATO stila borbe u kojoj je Zapad obučavao ukrajinsku vojsku.

-(Veliki) mehanizovani proboji za koje je NATO obučio ukrajinske kontraofanzivne brigade da ih izvrše su neverovatno teški i nisu jedina opcija dostupna ukrajinskim snagama, navodi se u njenom izveštaju o ISW.


UKRAJINA IMA SOPSTVENI RECEPT PROTIV RUSIJE

Dok je Rusija i dalje strateški jaka sa netaknutom odbrambenom linijom na istoku i jugu, Ukrajina koristi taktiku “moskovskog ratovanja” iscrpljivanja, što bi moglo uključivati ili prihvatati velike gubitake, ali polako i postojano ostvarivanje dobitaka (ili oboje) umesto brze, široke ofanzive u 'dugom ratu', označava zanimljiv ideološko-vojni momenat u ratu.

Rusija je na ovaj način vodila rat skoro godinu i po i kontrolisala je 20 odsto ukrajinske teritorije. Paralelno, iskoristio je kašnjenje sa Zapada u slanju teškog oklopa Ukrajini za izgradnju ovih odbrana između kraja 2022. i sredine 2023. godine.

General Valerij Zalužni, Foto Arhiva

Ova taktika u Ukrajini, u kombinaciji sa “zagrevanjem” crnomorskog i krimskog bojišta, dovodi do toga da se rat još duže odugovlači. Ovo bi se moglo pretvoriti u prvu pravu vojno-stratešku pretnju ruskoj vojnoj nadmoći ako Zapad i Ukrajina nastave tim tempom.


TAKTIKA NATO I ZAPADA NE RADE ZA UKRAJINU

Kritikujući Zapad zbog „sumnje u… ukrajinski način ratovanja“ i pozivajući na „(posvećenost) održavanju ukrajinske inicijative na bojnom polju“, nova ukrajinska taktika, nakon što je naišla na početne neuspehe, bila je sve uspešnija u korišćenju manjih pešadijskih napada uz preciznu vatru za napravi prodor protiv ruske odbrane“.

Bacajući više svetla na to kako se ukrajinski rat iscrpljivanja odvija na terenu, analitičar odbrane i vojni istoričar Sandip Mukerdži naveo je primer Ukrajine koja je probila prvu rusku liniju odbrambenih prepreka u blizini Rabotina. „Ukrajini je trebalo tri meseca da se približi prvoj liniji odbrane između Robotajna, što je postavilo pitanje koliko će vremena trebati da se pređe. Ali bilo je potrebno samo tri nedelje da je probije“, rekao je Mukerdži, pripisujući ovo postignuće Ukrajini koja je odbacila doktrinu NATO-a.

Čak i nakon što ga je probila, Ukrajina je prestala da šalje oklop na južni front. Bilo je prilično naporno u malim pešadijskim timovima, koji mogu da deluju u odbrani prvenstveno namenjenoj uništavanju tenkova.

-Rusi su sada malo više nego iznenađeni jer neprijateljski vojnici u njihovim redovima mogu da ih maltretiraju i ne idu u ofanzivu. Ali ne dozvoljavaju im ni da se pregrupišu, naoružaju i rotiraju umorne jedinice.

-Ova strategija uključuje održavanje pritiska stalnim iglama po neprijatelju, vršeći lokalizovano napredovanje kroz odbrambenu liniju i uskraćujući mu vreme da se prilagodi umesto da pokušava da ponovo zauzme teritoriju. Ali ova taktika uspeva samo na duge staze gde Ukrajina treba da zadrži zamah tokom cele zime i narednih nekoliko meseci, dodao je Mukerdži.

Mukerdži koristi ovu liniju argumenata da pohvali posvećenost Ukrajine pokušaju da zauzme Bahmut, pokušaju koji je oduzeo nekoliko hiljada vojnika i koji su zapadni analitičari ocenili kao nepotrebnu, rasipnu potragu za „prestižem“. „Sada su sprečili Rusiju da stvori stratešku rezervu u Bahmutu“, dodaje Mukerdži, specijalizovan za vojnu istoriju Drugog svetskog rata.

Foto Tanjug

 


BORITI SE KAO TERORISTA? POUKE AL KAIDE, TALIBANA I LTTE SU RELEVANTNE

Pokazatelj uspeha Ukrajine je koliko dugo ona vodi produženi rat protiv ruske vojske očuvanjem njene borbene moći uz degradiranje ruske vojske. U ovoj fazi rata Ukrajina mora da pobedi nekontrolisanjem teritorije, dok bi Rusija mogla da izgubi kada kontroliše teritoriju.

Nije preterano kvalifikovati ovo kao pomalo gerilsku taktiku, gde se milicije i pobunjenici, bez konvencionalne vojske, bore sa okupatorskim snagama u malim bitkama, umesto da se direktno bore protiv njih.

Ratovi u Iraku, Avganistanu, Vijetnamu i neposrednom susedstvu Indije (Belučistan, Bangladeš i Šri Lanka) doveli su do toga da se Al Kaida, Talibani, Vijetkong, Beluški borce za slobodu, Mukti Bahini i LTTE bore na ovaj način.

Osim što se ukrajinski rat nije pretvorio u pobunu, gde su Ukrajinci koji žive na teritorijama koje je sada okupirala Rusija uzeli oružje i vode partizansku bitku, osnovna filozofija koja stoji iza doktrine je ista. Bilo bi neophodno videti kako se ruska vojska prilagođava i eventualno menja svoj stav u narednim mesecima.

 

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)