RAT U UKRAJINI: Zelenski sprema novu ofanzivu; Strahoviti gubici VSU ne smanjuju napade; Uništen most na reci Oskol (VIDEO/MAPA/FOTO)

Novosti online

29. 09. 2023. u 07:20 >> 01:25

RAT u Ukrajini ušao je u 582. dan. Napadi dronovima s obe strane se nastavljaju. Ukrajinska vlada imenovala je troje novih zamenika ministra odbrane. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da Zapad želi prekid vatre kako bi snabdeo Kijev novim oružjem.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски спрема нову офанзиву; Страховити губици ВСУ не смањују нападе; Уништен мост на реци Оскол (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Hronika ratnih dešavanja: Strahoviti gubici VSU ne smanjuju napade; Uništem most na reci Oskol (MAPA)

U pravcu Crnog mora u jugozapadnom delu Crnog mora danas je ponovo primećena sumnjiva obaveštajna aktivnost NATO-a: američka bespilotna letelica RQ-4B i britanska letelica RC-135 kruže u istoj oblasti severno od Bosfora. Takođe, nešto južnije, turski bazni patrolni avion ATR-72 Ratne mornarice Turske nadzire površinski prostor. Pre toga, dve američke bespilotne letelice MQ-9A Riper bile su u ovoj zoni cele noći. Takva aktivnost se, po pravilu, primećuje kada se tamo nalaze brodovi Crnomorske flote. A to je obično praćeno pokušajima da se napadnu bespilotnim čamcima: obaveštajni podaci NATO-a usmeravaju BEC i procenjuju rezultate.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije


Na pravcu Starobeljsk, Oružane snage Ukrajine mogu imati problema sa logistikom. Juče se na mreži pojavio snimak napada vođene rakete H-38ML na most preko reke Oskol kod sela Senkovo. Projektil je ispalio lovac-bombarder, a ciljanje je izvršila bespilotna letelica Orlan. Pogodak je bio upravo u sredinu mosta, što će otežati njegovu dalju sanaciju. Prvi put je zabeležena upotreba ove vrste rakete. Sada je VSU ostao samo jedan most preko Oskolskog rezervoara u rejonu sela Gorohovatka. Važno je napomenuti da su kasnije objavljeni snimci napada na još jedan prelaz: takve napade na male mostove i prelaze treba sistematski sprovoditi kako bi se poremetila logistika ukrajinskih oružanih snaga.

Foto: Profimedia


Na pravcu Soledara, primećuju se pokušaji jurišnih grupa ukrajinskih MTR jedinica da probiju rusku odbrambenu liniju duž železničke pruge južno od Andrejevke i u rejonu Zelenopolja. Cilj VSU je da odseče Kurdjumovku od železničke pruge na zapadu, čime bi se učvrstio na južnom krilu Bahmutske grupe Oružanih snaga Rusije i da stvori uslove za napredovanje u pravcu Kodema i dalje na sever, do pogranične oblasti Bahmuta.

Ilustracija telegram rybar


Andrejevka i Klešćjevka i dalje ostaju u „sivoj zoni“. VSU je ovde teško da se učvrsti zbog razmera razaranja. Oružane snage Ukrajine stalno šalju ljudstvo u napad u malim grupama, glavne borbe se odvijaju duž železničkih šina iza kojih zauzimaju položaje Oružanih snaga Rusije. Danas je kod Klešćejevke komanda 5. odvojene jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine poslala svoje snage u napad u talasu od 10-15 ljudi. Zahvaljujući koordinisanom radu motorizovane pešadije i artiljeraca Južne grupe, VSU je izgubio više od stotinu svojih vojnika. Ova taktika „krvavih“ napada ukrajinskim oružanim snagama donosi svakodnevne kolosalne gubitke u ljudstvu i opremi.
Na Donjeckom pravcu nastavljaju se pozicioni sukobi u oblasti Marjinskog utvrđenog područja. U oblasti Avdejevke, avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije nanose udare kontrolisanim vazdušnim bombama na mesta koncentracije ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine.

Na sektoru Vremjevske izbočine, avijacija i artiljerija Oružanih snaga Rusije napadaju liniju fronta (položaje VSU) i pozadinske ciljeve. Nove jedinice ukrajinskih snaga stižu u pozadinu severno od Prečistovke i Bolšaje Novoselke, ali ne u dovoljnom broju da probiju odbranu. Istovremeno, VSU nastavlja sa uznemiravajućim dejstvima na liniji borbenog dodira, delujući u malim pešadijskim grupama, uključujući i DRG (diverzantsko izviđačke grupe).

Foto telegram rybar

Na lokaciji kod Orehova aktivnost je značajno smanjena. VSU deluje u malim pešadijskim grupama kod Verbovoga i Novoprokopovke. Kao i ranije, FPV bespilotne letelice se aktivno koriste u toj oblasti za napad na grupe VSU. Ako pešadija Oružanih snaga Ukrajine ipak uspe da stigne do linije fronta, ona biva odvedena u vatreno okruženje i puca se iz neposredne blizine. Ovo postaje moguće zahvaljujući bliskoj interakciji sa obaveštajnim jedinicama i aktivnoj upotrebi izviđačkih bespilotnih letelica.

FOTO: Tanjug/AP

Pored toga, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da se 47. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine povlači u pozadinu radi obnavljanja borbene efikasnosti zbog ogromnih gubitaka i odbijanja ljudstva da ide u borbu. To još nije moguće sa sigurnošću potvrditi, ali ne može se u potpunosti ni isključiti ova opcija. 47. mehanizovana brigada je poslednjih nedelja aktivno učestvovala u borbama na liniji Rabotino-Verbovoje.

Foto Tanjug/AP

Taktika „krvavog juriša“ je omogućila da za nešto više od tri meseca VSU napreduje samo nekoliko desetina metara, a gubici su bili, blago rečeno, veliki. 47. brigada se po treći put šalje na popunu – i to se ne odnosi samo na ovu jedinicu. Slična sudbina zadesila je 82. brigadu, 46. brigadu, pa čak i 71. jegersku brigadu, koja je ušla u borbu pre nekoliko nedelja. Istovremeno, povlačenje 47. mehanizovane brigade u pozadinu neće bitno uticati na sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine u toj oblasti. Tamo ima još dovoljno odvojenih formacija vazdušno-jurišnih trupa i Nacionalne garde. A priprema novih brigada je u punom jeku.

VSU sa NATO opremom vodi ofanzivu, pokušavajući da probije Zaporoški front kod Kopanija


Pravac glavnog napada Oružanih snaga Ukrajine: odsek Orehovski.

Od noći, VSU je uz podršku artiljerije i oklopnih vozila više puta napadao naše položaje jurišnim grupama vazdušno-desantnih trupa, mehanizovanih brigada i Narodne garde.

Tokom borbi kod Rabotina, Novoprokopovke, Verbovoga i Kopanija, VSU je pretrpeo značajne gubitke i nije mogao da napreduje.

Foto printskrin jutjub/azbuka svo ivan ohlobistjan

Uveče 28. septembra, posle artiljerijske baraža, VSU je bacio u borbu novi talas oklopnih vozila i pešadije, pokušavajući da se probije između Kopana i Rabotina.

Oružane snage Ukrajine su izabrale novi pravac napada, pokušavajući da se probiju do sela Kopani duž zasada kako bi došli do boka naše odbrane.

Do ​​15 oklopnih vozila, uglavnom tenkova, pokušavali su da se probiju kroz ruske otporne tačke.

Artiljerija Južnog vojnog okruga, specijalci i minobacači pokrivaju VSU, koji je već pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu, ali nastavlja napredovanje.

Kod Verbovoga, VSU je od noći nastavio puzajuću ofanzivu, praktično ne koristeći opremu i bacajući male jurišne grupe od 5-10 militanata u napade; pod vatrom Vazdušno-desantnih snaga pretrpeo je gubitke i nije imao uspeha.

Nastavljaju se žestoke borbe na Orehovskom sektoru fronta.

 

 

MO Rusije: 47. brigada VSU povučena, vojnici odbili da idu u napad

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ukrajinska komanda morala da povuče 47. mehanizovanu brigadu iz rejona Rabotina u Zaporoškoj oblasti zbog nespremnosti vojnika da izvršavaju borbene zadatke zbog sve većeg broja žrtava.

Foto Tanjug/AP

Prema informacijama objavljenim na Telegram kanalu ruskog Ministarstva odbrane, ukrajinska komanda trenutno vrši povlačenje 47. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine (UAF) iz oblasti Rabotino u Zaporoškoj oblasti jer vojnici nerado preuzimaju po borbenim naređenjima posle pretrpljenih gubitaka.

Oružane snage Rusije su u velikoj meri angažovane u odbrani Zaporoškog pravca. Ruske vojne jedinice su prošle nedelje uspešno odbile osam napada neprijateljskih jurišnih grupa iz 65. mehanizovane i 71. jegerske brigade u rejonima Verbovoga i Rabotina.

 

Pušilin: Odbijeni napadi VSU kod Bahmuta

Oružane snage Ukrajine su u artjomovskom pravcu pokušale da imitiraju ofanzivu, ali su pretrpele ozbiljne gubitke i potisnute su na početne položaje, saopštio je na svom Telegramu šef DNR Denis Pušilin.

Amerika će podržavati i dalje Kijev protiv Rusije

Sjedinjene Američke Države podržavaju Ukrajinu bojeći se pritiska Rusije na NATO, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

 

FOTO: EPA

Gađano naselje Korsunj i grad Donjeck

Ukrajinske snage ispalile su oko 18 časova dve rakete iz višecevnog raketnog sistema na naselje Korsunj, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

U saopštenju se ne navodi ima li posledica granatiranja.

Foto Tanjug/AP


Takođe su oko 17,30-17,35 ukrajinske snage gađale Petrovski okrug Donjecka i teritoriju Jasinovatskog okruga, na koji su ispalile sedam granata. U periodu 17,20 do 17,50 takođe je granatirana Gorlovka, na koju je ispaljeno 11 granata kalibra 152 milimetra.

Raketirano selo u Zaporožju

Ukrajinske snage raketirale su selo Novokazankovato u Zaporoškoj oblasti, saopštili su u hitnim službama oblasti.

Foto Tanjug/AP

Kako se navodi u saopštenju, ispaljene su dve rakete. Od siline udara polupani su prozori na dve kuće i oštećen je krov. Takođe su oštećeni prozori srednje škole i Doma kulture.

U napadu nije bilo žrtava, dodaje se u saopštenju.

 

 

Vazdušna uzbuna u Ukrajaini

Na celoj teritoriji Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

 

Švajcarska izdvojila sredstva za deminiranje

Vlada Švajcarske izdvojila je 100 miliona franaka (oko 110 miliona dolara) za programe za humanitarno razminiranje gradskih i seoskih oblasti u Ukrajini. Ova sredstva biće obezbeđena u periodu 2024-2027. godine, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu vlade.

Foto: N.Đ.


 

 

Razvožajev: Proračunat teroristički napad na štab Crnomorske flote

Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev komentarisao je za "Rusija 24" raketni napad ukrajinskih snaga na štab Crnomorske flote od 22. septembra.

Kako je rekao, radi se o proračunatom terorističkom napadu koji je predstavljao veliku opasnost za stanovništvo Sevastopolja.

Foto Tanjug/AP

-Zgrada štaba nalazi se u centru grada. Udar je izveden dalju u vreme kad je najveća gužva. To je proračunat i bezočan teroristički napad sa velikim rizikom po stanovništvo, rekao je on.

Tvrdnje Kijeva da je u napadu poginuo komandant Crnomorske flote Viktor Sokolov opisao je kao "vrhunski fejk" i dodao da je sa njim u svakodnevnoj komunikaciji.

Brifing MO Rusije: Strahoviti gubici VSU, stradalo više hiljada vojnika, uništeni tenkovi i transporteri

Za nedelju dana Oružane snage Rusije izvele su devet napada na mesta obuke ukrajinskih diverzanata, baze vojnika i plaćenika;

Za nedelju dana ukrajinske snage su na kupjanskom pravcu izgubile preko 210 vojnika;

Na donjeckom pravcu odbijen je 31 napad ukrajinske vojske koja je pokušala da krene u ofanzivu kod Artjomovska, Avdejevke, Marinke;

U Harkovskoj oblasti ruska vojska je za sedmicu dana uništila četiri ukrajinska skladišta municije;

Ruski sistemi PVO su za sedmicu dana presreli 33 granate ispaljene iz višecevnih raketnih bacača „hajmars“ i „oljha“, bombu JDAM, kao i četiri rakete „harm“;

Ukrajinska vojska je za nedelju dana na donjeckom pravcu izgubila preko 1.760 vojnika i 40 tenkova;

Ruski sistemi PVO za sedmicu su uništile 185 ukrajinskih dronova; Da bi nadoknadili gubitke nakon neuspelih juriša na Kleščejevku i Andrejevku, komanda ukrajinske vojske je prebacila sa drugih pravaca tri jedinice;

Oružane snage Ukrajine za nedelju dana na zaporoškom pravcu izgubile su preko 330 vojnika, kao i 25 oruđa artiljerije;

Na južnodonjeckom pravcu ukrajinska vojska je za sedmicu dana izgubila preko 750 vojnika;

Oružane snage Ukrajine povlače u pozadinu 47. mehanizovanu brigadu iz područja Rabotina jer vojska zbog gubitaka odbija da izvršava borbene zadatke;

Na hersonskom pravcu ukrajinska vojska za nedelju je izgubila do 250 vojnika i 16 borbenih oklopnih vozila;

 

"Zelenski počinje da nervira ljude"

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski počinje da nervira ljude i čak i najvatreniji "jastrebovi" počinju da razgovaraju s njim drugačije, smatra lider slovačke opozicione stranke "Smer" i bivši premijer Robert Fico.

Ukrajina: U raketnom napadu na Nikolajev oštećen infrastrukturni objekat

U gradu Nikolajevu, na jugu Ukrajine, u raketnom napadu oštećen je infrastrukturni objekat, saopštio je načelnik oblasne vojne uprave Vitalij Kim.

- Ujutro 29. septembra, oko 4.13, grad Nikolajev je bio izložen raketnom napadu. Pogođen je infrastrukturni objekat na periferiji grada - napisao je Kim na Telegramu.

Serija eksplozija čula se jutros u regionima Sumi i Nikolajev, preneli su ukrajinski mediji.

Rusi odbili šest ukrajinskih napada

Oružane snage Rusije odbile su šest napada ukrajinskih snaga na avdejevskom, artjomovskom i lisičanskom pravcu, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe "Jug" Georgij Minesašvili.

Putin se sastao sa bivšim komandantom "Vagnera"

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa bivšim komandantom "Vagnera" Andrejem Troševom sa kojim je razgovarao o tome na koji način bi dobrovoljačke jedinice mogle da se bore u Ukrajini, saopšteno je iz Kremlja.

Putin je rekao da je bilo reči o tome "kako dobrovoljačke jedinice mogu da izvršavaju različite borbene zadatke, pre svega, u zoni specijalne vojne operacije".

- I sami ste se borili u takvoj formaciji. Znate šta je to, kako se to radi, znate za pitanja koja treba unapred rešiti da bi sve funkcionisalo na najbolji i najuspešniji način - istakao je Putin, dodavši da je sa Troševim razgovarao i o socijalnoj pomoći za one koji su učestvovali u borbi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je nakon sastanka da Trošev sada radi za Ministarstvo odbrane Rusije.

Sastanku je prisustvovao i zamenik ministra odbrane Junus Bek Jevkurov.

Viktor Orban: Zapad želi da globalizuje rat u Ukrajini

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Zapad želi da globalizuje rat u Ukrajini. 

- Konflikt mora da bude izolovan, ali zapadne države žele da globalizuju rat - rekao je Orban za javni servis, prenosi MTI.

Foto: Profimedia

On je dodao da će se pokazati da je Mađarska bila u pravu po pitanju rata u Ukrajini i da Zapad nije uspeo da na miru proceni situaciju na terenu.

- Možete da uđete u rat samo ako imate jasan cilj i znate koje alate ćete koristiti. U suprotnom, politikom se ne mogu objasniti izgubljeni životi - rekao je Orban.

Ministarstvo: Ruski sistemi PVO noćas uništili 11 ukrajinskih dronova

Ruski sistemi PVO uništili su noćas 11 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Kurske i Kaluške oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- U noći 29. septembra zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnim letelicama tipa aviona na objekte na teritoriji Rusije. Dežurni sistemi PVO uništili su 11 ukrajinskih bespilotnih letelica, od kojih jednu iznad teritorije Kaluške oblasti i 10 iznad Kurske oblasti - saopštilo je Ministarstvo na Telegramu.

Ukrajinske oružane snage redovno granatiraju ruske pogranične teritorije, izvode udare bespilotnim letelicama i sabotaže, navodi agencija RIA Novosti.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)