"KINA I EU SU PARTNERI, A NE RIVALI": Vang Ji razgovarao sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom

Tanjug

28. 09. 2023. u 18:45

KINA i Evropska unija su partneri, a ne rivali, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

КИНА И ЕУ СУ ПАРТНЕРИ, А НЕ РИВАЛИ: Ванг Ји разговарао са мађарским колегом Петером Сијартом

Foto: Shutterstock

On je to izjavio nakon telefonskog razgovorasa mađarskim kolegom Peterom Sijartom u sredu, i dodao da je razvoj industrije počiva na ''fer konkurenciji'', a ne protekcionizmu, prenosi CCTV.

Vang, koji je istovremeno i član Politbiroa Komunističke partije Kine, rekao je da će Mađarska nastaviti da gura EU ka pozitivnijoj i otvorenijoj saradnji sa Kinom, kao i da će sa Kinom raditi na ''pravom'' multilateralizmu.

Sijarto je rekao da se Mađarska stražno protivi razdvajanju EU i Kine, i dodao da se u Mađarskoj nadaju da EU i Kina mogu blisko da sarađuju, kao i da Mađarska ne podržava bilo kakve mere EU koje ne doprinose fer konkurenciji i saradnji.

Naveo je i da Mađarska ceni kinesko nastojanje da promoviše mir u Evropi, i da želi da Kina nastavi svoju aktivnu ulogu u tom kontekstu.

 

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA -  Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)