FRANCUSKA OSUDILA AZERBEJDŽAN: Traži hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog vojne operacije u Nagorno Karabahu

Novosti onlajn

19. 09. 2023. u 18:04

FRANCUSKA je danas najčvršće osudila Azerbejdžan zbog pokretanja vojne operacije u enklavi Nagorno Karabah i zatražila hitno sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN.

ФРАНЦУСКА ОСУДИЛА АЗЕРБЕЈЏАН: Тражи хитан састанак Савета безбедности УН због војне операције у Нагорно Карабаху

Azerbejdžanski tenkovi u regionu Agdam / Foto Tanjug-AP

- Nikakav pretekst ne može da opravda takvu jednostranu akciju koja preti hiljadama civila već pogođenim višemesečnom ilegalnom blokadom i ide protiv napora međunarodne zajednice da se postigne ispregovarano rešenje - navodi se u saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova.

Baku se poziva da odmah prekine svoju ofanzivu i vrati se poštovanju međunarodnog prava.

Azerbejdžan je danas objavio da je pokrenuo „antiterorističke operacije” protiv snaga Jermenije u Nagorno Karabahu, vrletnoj oblasti oko koje se spore te dve države.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je navelo da je operacija „uz pomoć visokopreciznog oružja” počela nekoliko sati posle pogibije četiri vojnika i dva civila u eksploziji mine u Nagorno (Gornjem) Karabahu, jednoj od najviše miniranih oblasti sveta, javlja Beta.

Šef diplomatije SAD Entoni Blinken koji se nalazi u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN će stupiti u kontakt sa svim stranama, uključujući i sa Turskom posle pokretanja azerbejdžanske ofanzive koju Vašington smatra „posebno opasnom”, rekao je danas visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Foto TASS

Rusija, koja ima mirovne snage u toj oblasti, izrazila je „zabrinutost” zbog „brutalne eskalacije” situacije u Nagorno Karabahu, i navela nastoji da obezbedi da se Jerevan i Baku vrate za pregovarački sto, saopštio je danas Kremlj.

- Važno je ubediti Jerevan i Baku da sednu za pregovarački sto i da izbegnu ljudske gubitke - rekao je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

U Jermeniji je jermenski premijer Nikol Pašinijan osudio danas pozive na „državni udar” u njegovoj zemlji posle početka azerbejdžanske ofazive u Nagorno Karabahu, oko koje se spore Baku i Jerevan.

Jermenska opozicija je više puta pokušala u tri godina da izdejstvuje smenu Pašinijana optužujući ga da je odgovoran za jermenski vojni poraz tokom rata sa Azerbejdžanom oko Nagorno Karabaha u jesen 2020. godine.

Planinska oblast Nagorno (Gornji) Karabah i deo okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994, ali Azerbejdžan je te teritorije povratio u šestonedeljnom ratu 2020. godine, završenim primirjem uz posredovanje Rusije i od tada je kontingent ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu.

(Politika)

BONUS VIDEO:

ZAROBLjENI NA GRANICI: Na stotine kamiona zaglavljeno u gužvi na granici Gruzije i Jermenije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

(VIDEO) Porodica Angeline ubijene u Ribnikaru ima neostvarenu želju u sećanje na nju