I MAĐARI SE SPREMAJU: Budimpešta planira velike vojne vežbe zbog Ukrajine

Novosti onlajn

19. 09. 2023. u 18:19

POSLEDNjI put tako velike vojne vežbe održane su 2015. godine zbog migracione krize u EU.

И МАЂАРИ СЕ СПРЕМАЈУ: Будимпешта планира велике војне вежбе због Украјине

Foto: Shutterstock

Načelnik mađarskog generalštaba danas je objavio da će Mađarska u novembru sprovesti najveće vojne vežbe u zemlji za poslednjih nekoliko godina. Razlog je, kako je rečeno, situacija u Ukrajini, koja je, inače, sused Mađarske na istoku. 

- Promene u sferi bezbednosti u Mađarskoj naterale su nas da drugačije gledamo na situaciju - rekao je glavnokomandujući generalštaba.

Prema njegovim rečima, nakon otpočinjanja borbi u zoni Specijalne vojne operacije u Ukrajini bilo je potrebno prodrmati vojsku, koja se navikla na mirne uslove. 

- Bilo je potrebno korigovati njenu pripremu i povećati borbenu gotovost, kako bismo osigurali dobru opremljenost snaga odbrane, kao i to da one budu u stanju da brzo reaguju.

Foto: Shutterstock

General se osvrnuo i na poslednje dve vojne vežbe i poručio da su one pokazale slabe tačke mađarske armije, tako da vlasti sada znaju na čemu je potrebno raditi. 

- U novembru ćemo održati znatno veće vežbe tokom kojih ćemo ne samo sprovesti vojne manevre u osam naseljenih mesta, već ćemo proceniti mogućnost saradnje mađarskih snaga odbrane i civilne administracije - objasnio je on. 

Komentarišući ukrajinsku krizu, iz Budimpešte i danas ističu da žele mir, te da su na strani mira.

Poslednji put, Mađarska je organizovala velike vojne vežbe 2015. godine. Tada je povod bila migraciona kriza, pojašnjava ruski TASS.

(RT)

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

GRČKA NAUČNICA O OTVARANJU HRISTOVOG GROBA: Oko tog mesta vlada jaka energija - instrumenti su nam se isključili (VIDEO)