TOLERANTNCIJA NA ALKOHOL I DROGU NULA: Novi drastični propisi u saobraćaju u Italiji

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

19. 09. 2023. u 16:18

BROJKE su zastrašujuće: u 2022. godini u 165.889 saobraćajnih nesreća na putevima u Italiji poginulo je 3.159 osoba, a povređeno je 223.475, što je za 9,9 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

ТОЛЕРАНТНЦИЈА НА АЛКОХОЛ И ДРОГУ НУЛА: Нови драстични прописи у саобраћају у Италији

Foto: Novosti

Vlada je urgentno usvojila novi kodeks ponašanja u saobraćaju i sada ide na usvajanje na Parlament. Mladi koji dobiju dozvolu ne mogu naredne tri godine da voze automobile velike kubikaže, ko koristi mobilni telefon tokom vožnje biće kažnjen sa 2.600 evra, a za sve učesnike u saobraćaju kod kojih se dva puta utvrdi nedozvoljeni promil alkohola, limit se za ubuduće spušta na nula.  

Oni za koje se utvrdi da su konzumirali alkohol, ili drogu, ne mogu više da poseduju dozvolu do 24. godine starosti. Ko vozi i koristi mobilnim telefonom biće mu suspendovana dozvola od 15 do 30 dana. Ko parkira auto na mestu za invalide platiće kaznu od 330 do 990 evra, a ako ponovi isti prekršaj naredne dve godine sledi suspendovanje dozvole do tri meseca i kazna od 644 do 2.588 evra, sa skidanjem poena sa dozvole - osam za prvi rekršaj, a 10 za drugi.

Posebne mere očekuju one koji voze pijani ili drogirani. Predviđene su neopozive kazne i sa posebnom pažnjom ukoliko ponove počinjeno delo. Sledi obaveza ugradnje „alkolloka“ u kola, naprave koja sprečava vozača koji je pod dejtvom alkohola da startuje motor. Pijanima i drogiranima oduzima se dozvola na tri godine, a ko izazove udes u kojem je nastradala neka osoba sledi zatvor od osam do 12 godina.

Mladi sa novostečenom saobraćajnom dozvolom za skutere moraju nositi obavezno kacigu, imati tablicu i osiguranje. Biće im zabranjeno da ih voze van gradskih naselja, a ako ih registruje ndzorna kamera oduzima imu se vozilo.

Vozač koji obilazi biciklistu dužan je da drži distancu od 1,5 metra, ko vozi bez dokumenata kazna je od 100 do 400 evra, ko vozi prekomernom brzinom  i autoveloks ga registruje u naseljenom naselju, za prvi prekršaj kazne su i do 1.084 i suspendovanje dozvole na 15 dana do 30 dana ako ponovi prekršaj u dve godine. Ko vozi u suprotnom pravcu, ili prođe na crveni semafor, sledi oduzimanje dozvole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!