"EU PODIŽE NOVU GVOZDENU ZAVESU U EVROPI": Moskva navela da prati razvoj situacije u realnom vremenu

Novosti onlajn

18. 09. 2023. u 16:59

OBRAZLOŽENjA Evropske komisije za zabranu uvoza ruske robe u Evropsku uniju imaju za cilj da praktično onemoguće državljanima Rusije ulazak u EU, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

ЕУ ПОДИЖЕ НОВУ ГВОЗДЕНУ ЗАВЕСУ У ЕВРОПИ: Москва навела да прати развој ситуације у реалном времену

Foto: Depositphotos

- Zabrana direktnih letova, pooštravanje viznog režima, sada ova ‘objašnjavanja’ sankcija, koja prevazilaze granice apsurda, imaju za cilj nanošenje štete upravo običnim državljanima Rusije, zapravo onemogućavanje građanima Rusije ulazak u Evropsku uniju - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rusko Ministarstvo istaklo je da EU pokušava da „podigne novu gvozdenu zavesu“ u Evropi, maksimalno ograničavajući mogućnosti komunikacije među ljudima“.

- Ocenjujemo ovo kao svesna dejstva Evropske komisije koja imaju za cilj uvođenje pravne nesigurnosti i otvoreno provociranje država-članica EU na povećavanje diskriminacije državljana Rusije po nacionalnosti - dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je takođe preporučilo državljanima Rusije da odmere rizike prilikom putovanja u inostranstvo i boravka tamo u svetlu objašnjenja Evropske komisije o zabrani uvoza ruske robe u EU.

- Zbog velikog broja pristiglih zahteva ruskih državljana i sunarodnika u inostranstvu, još jednom ističemo potrebu da se pažljivo odmere svi rizici prilikom planiranja putovanja u inostranstvo i boravka u neprijateljskim zemljama - precizira se u saopštenju.

Ministarstvo je preporučilo građanima da uzimaju u obzir da se prilikom prelaska granice fizičko lice dobrovoljno podvrgava stranoj jurisdikciji, što podrazumeva obavezu da poštuje zakone i propise zemlje koju posećuje.

U saopštenju Ministarstva se ističe da će Rusija odrediti korake u odnosu na zemlje EU na osnovu njihovih dejstava protiv građana Rusije.

- Rusko Ministarstvo spoljnih poslova i ruska strana predstavništva pažljivo će pratiti razvoj situacije u realnom vremenu i određivati dalje korake za svaku konkretnu zemlju na osnovu analize dejstava njenih zvaničnih predstavnika - zaključuje se u saopštenju.

Ministarstvo je istaklo da će u svakom slučaju svaka konkretna država koja preduzima takve korake morati da bude odgovorna za politiku „ciljanog kršenja prava državljana Rusije i sunarodnika“.

Evropska unija zabranila je Rusima da putuju u EU automobilima koji su registrovani u Rusiji, kao i da sa sobom nose pametne telefone i kozmetiku, jer se to, kako navode, smatra uvozom. Sankcije se odnose i na drago kamenje, toaletni papir, šampone, paste za zube, prikolice, poluprikolice, jahte i foto-aparate.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SRCEPARAJUĆE -  Ekipe ruske hitne pomoći pridružuju se libijskim spasiocima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima