ERDOGAN PUTUJE U NJUJORK NA GENERALNU SKUPŠTINU UN: Amerika priprema sankcije za turske firme

Tanjug

17. 09. 2023. u 00:21

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan otputovaće u Njujork kako bi prisustvovao Generalnoj skupštini UN, usred pojačanih tenzija sa Vašingtonom po pitanjima Sirije i Rusije, preneo je danas Blumberg.

ЕРДОГАН ПУТУЈЕ У ЊУЈОРК НА ГЕНЕРАЛНУ СКУПШТИНУ УН: Америка припрема санкције за турске фирме

Foto: Profimedia

Očekuje se da će Erdogan doputovati u Njujork u nedelju, samo dan nakon što je Turska odbacila optužbe SAD o regrutovanju dece vojnika u redove pobunjenika koje Turska podržava u Siriji, i dok se Vašington priprema da uvede sankcije za pet turskih kompanija i jednom turskom pojedincu zgog navodnog pomaganja Rusiji da izbegne sankcije, navodi Blumberg.

Očekuje se da će se Erdogan u Njujorku sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Erdogan je ranije danas rekao da bi Turska mogla da se "rastane" s Evropskom unijom ako bude neophodno, komentarišući izveštaj Evropskog parlamenta u kojem je navedeno da je nastavak procesa pristupanja Ankare Uniji u postojećim okolnostima nemoguć.

Tenzije između Ankare i Vašingtona porasle su u trenutku kada Turska nastoji da obezbedi podršku predsednika SAD Džozefa Bajdena za kupovinu ratnih aviona F-16 i dodatne opreme za nadogradnju postojeće flote, kao i za privlačenje stranih investicija u Tursku.

Na samitu G-20 u Nju Delhiju prošle nedelje, Erdogan je izrazio razočarenje zbog zahteva SAD da odobrenje Turske za ulazak Švedske u Severnoatlantski savez bude preduslov za prodaju ratnih aviona F-16 Ankari, što je Bajden izneo prilikom sastanka sa turskim liderom.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove