"FAJNENŠEL TAJMS": Ko je kriv za neuspeh ukrajinske kontraofanzive?

Novosti online

16. 09. 2023. u 21:11

SKORO petina vojne tehnike koju je NATO obezbedio Ukrajini je uništena već u maju i junu i zbog toga je Kijev primoran da obustavi protivofanzivu i da ponovo razmišlja o svojoj strategiji, piše "Fajnenšel tajms".

ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС: Ко је крив за неуспех украјинске контраофанзиве?

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Ukrajine su u poslednje vreme prešle na "strategiju iscrpljivanja" i na upotrebu malih jurišnih jedinica. Ideja da će ukrajinske snage, bez vazdušne podrške, jurišati preko ruskih linija više podseća na holivudski film nego na stvarnost. Posle tri meseca kontraofanzive, Zelenski i vlada u Kijevu se suočavaju sa realnošću.

Neki zapadni zvaničnici zameraju Kijevu što nije uspeo da iskoristi političku podršku sa Zapada, koja je u ovom trenutku verovatno na svom vrhuncu. Neki američki zvaničnici prigovaraju Ukrajini i da nije uspela da ovlada modernim načinom ratovanja, koje kombinuje mehanizovanu pešadiju, artiljeriju i protivvazdušnu odbranu.

Ukrajinski zvaničnici odgovaraju da američke snage nikad nisu izvodile operacije poput onih u Ukrajini, bez nadmoći u vazduhu, protiv vojske kao što je ruska, koja je opremljena nekim od najnaprednijih vojnih tehnologija.

Foto printskrin jutjub/azbuka svo ivan ohlobistjan

"RUSI NISU GLUPI"

Među ukrajinskim zvaničnicima sada je rašireno uverenje da će ovaj rat biti dugotrajan. Ali, sada je pitanje i koliko dugo će zapadni saveznici moći da podržavaju Kijev. Ukrajinski zvaničnici tvrde da je spori pristup Ukrajine prilagođen uslovima na terenu, imajući u vidu snažna ruska utvrđenja i gusta minska polja, kao i nedostatak vazdušnih snaga.

Vojni analitičari sa Zapada smatraju da je neophodno da Ukrajina izvuče pouke iz kontraofanzive. S druge strane, zapadni saveznici Kijeva treba da priznaju nedostatke u opremanju ukrajinskih snaga, koji su doprineli neuspehu.

Ukrajina je pokušavala da krene u kontranapad u više pravaca, a jedan od najvažnijih je bio pravac ka Orehovu. Međutim, na tom ratištu je ukrajinska 47. mehanizovana brigada već početkom juna zapala u teškoće, suočavajući se sa minskim poljima, moćnim udarima ruskih helikoptera i teške artiljerije. Ubrzo su se pojavile slike zapadnog naoružanja, uključujući uništene tenkove "leopard 2A6" i borbena vozila "bredli", dok je na stotine ukrajinskih vojnika poginulo ili teško ranjeno.

Ukrajina je zadržala fokus na ovoj oblasti, ali je promenila taktiku: od pokušaja da probije ruske utvrđene odbrambene linije u mehanizovanom napadu, prešla je na pristup koji bi trebalo da iscrpi protivnika.

U ovim uslovima, ukrajinske snage nisu mogle da primene NATO doktrinu kombinovanog ratovanja. Analitičari ocenjuju da su Ukrajinci najbolji u korišćenju malih jurišnih jedinica, koje mogu da brzo manevrišu. Ipak, ako ukrajinske snage žele da naprave ozbiljan proboj u ruskoj odbrani, moraće da koriste veće snage, za šta im je potrebna bolja obuka.

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Jedna od glavnih lekcija dosadašnje kontraofanzive, tvrde zapadni analitičari, jeste da je obuka ukrajinskih trupa, koja obično traje pet nedelja, bila prekratka. Postavlja se i pitanje na koji način Ukrajina raspoređuje svoje iskusne snage. Neki američki zvaničnici su kritikovali ukrajinsku komandu zbog uzaludne odbrane grada Bahmuta.

Konačno, kako primećuju analitičari, ruske snage nastavljaju da prilagođavaju svoju taktiku. Prema rečima Kirila Budanova, šefa obaveštajne službe odbrane: "Ne smemo potcenjivati Ruse i ne treba da mislimo da su Rusi glupi. Rusi se prilagođavaju, to je činjenica."

EKONOMIJE ODLUČUJU O ISHODU RATA

Sa artiljerijskom vatrom, rovovinma i napadima pešadije, rat u Ukrajini podseća na Prvi svetski rat. Ali, on takođe uključuje nove tehnologije, koje menjaju način ratovanja.

Borbe u Ukrajini su otkrile vitalnu važnost dronova. Ovaj rat se suštinski razlikuje od prethodnih sukoba, jer upotreba dronova omogućava da čitavo bojno polje postane potpuno vidljivo, kaže Vadim Skibicki, zamenik šefa vojne obaveštajne službe. Posebno brzo se otkrivaju manevri oklopnih snaga.

Rusija procenjuje da Ukrajina gubi više od 10.000 dronova mesečno. Ruske snage prevazišle su Ukrajinu i u korišćenju komercijalnih bespilotnih letelica. Ruski dron kamikaza "lancet 3", koji može autonomno da prati i uništava ciljeve, pokazao se kao posebna pretnja, kojoj Ukrajina ne može da efikasno parira.

Sledeće godine Ukrajina će verovatno dobiti prve borbene avione F-16, a to bi trebalo da pomogne Ukrajini da potisne rusku avijaciju sa prve linije fronta, zaključuje FT, iako joj neće doneti superiornost u vazduhu.

Na kraju, o toku rata će odlučivati način na koji zaraćene strane upravljaju rezervama ljudstva i opreme. "Ovo je, pre svega, rat resursa", kaže jedan neimenovani ukrajinski zvaničnik.

-Vojske veoma retko odlučuju o ishodu rata, izjavio je jedan visoki zapadni zvaničnik. "U dugotrajnim i iscrpljujućim sukobima, kao što je ovaj, o ishodu rata na kraju odlučuju ekonomije."

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)