BROJ POGINULIH PREMAŠIO 2.900: Sve manje nade za pronalazak preživelih u Maroku

Srna

12. 09. 2023. u 15:44

BROJ poginulih u razornom zemljotresu u Maroku porastao je danas na 2.901, a broj povređenih udvostručio se na 5.530, javila je državna televizija.

БРОЈ ПОГИНУЛИХ ПРЕМАШИО 2.900: Све мање наде за проналазак преживелих у Мароку

FOTO: Tanjug/AP

Mnogi preživeli proveli su i četvrtu noć u improvizovanim skloništima na otvorenom, a stanovnici sela u devastiranim planinskim oblastima frustrirani su jer nisu dobili pomoć od vlasti.

Zemljotres magnitude 6,8 stepeni Rihterove skale pogodio je 8. septembra uveče planine Visokog Atlasa. Bio je to najsmrtonosniji zemljotres u Maroku od 1960. godine i najsnažniji u prethodnih više od jednog veka.

FOTO: Tanjug/AP

Spasioci iz Španije, Velike Britanije i Katara pomažu domaćim timovima u potrazi za preživelima, a Italija, Belgija, Francuska i Nemačka saopštile su da njihova ponuđena pomoć tek treba da bude prihvaćena, piše Rojters.

Situacija je najteža za ljude u udaljenim oblastima odsečenim klizištima koja su blokirala pristupne puteve, dok su na pristupačnim lokacijama pojačani napori za pružanje pomoći u šatorskim kampovima distribucijom hrane i vode.

Sve je manje nade da će biti pronađeno još preživelih. Mnoge tradicionalne kuće od blatnih cigala, koje su uobičajene u Visokom Atlasu, srušile su se, a u ostacima nema vazdušnih džepova.

FOTO: Tanjug/AP

Stanovnici pogođenih sela nemaju struju niti telefonsku mrežu nakon zemljotresa i morali su da spasavaju svoje voljene i izvlače leševe zakopane ispod smrvljenih domova bez ikakve pomoći.

BONUS VIDEO: MARAKEŠ NAKON RAZORNOG ZEMLjOTRESA: Više od 2000 poginulih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove