RAT U UKRAJINI: Kontraofanziva se nastavlja i posle leta?

Novosti Onlajn

09. 09. 2023. u 07:07 >> 23:39

RAT u Ukrajini – 563. dan. Rusija ima informacije o mogućim napadima na Turski i Plavi tok, saopštila je Moskva. Tvrdi da je Ukrajina već koristila humanitarne koridore u Crnom moru za napade na ruske civilne i vojne brodove koji su čuvali energetsku infrastrukturu. Volodimir Zelenski, sa druge strane, tvrdi da ukrajinska kontraofanziva napreduje brže nego što partneri Kijeva pokreću nove pakete sankcija. Prvi tenkovi "leopard 1" stigli u Ukrajinu. Rumunija jača odbranu u pograničnim oblastima zbog ruskog granatiranja. EU razmatra sankcije ruskoj industriji dijamanata.

РАТ У УКРАЈИНИ: Контраофанзива се наставља и после лета?

Foto telegram rybar

DžONSONU URUČEN POČASNI DOKTORAT UNIVERZITETA U LAVOVU: Zelenski najavio i njegov skorašnji dolazak u Kijev 

Bivši britanski premijer Boris Džonson dobio je počasni doktorat nacionalnog univerziteta Ivana Franka u Lavovu tokom posete Ukrajini, izvestio je u subotu Skaj njuz.

- Bivši premijer je dobio diplomu Doctor Honoris Causa (počasni doktor – prim. aut.) nacionalnog univerziteta Ivana Franka u Lavovu - prenosi TV kanal.

Prema TV kanalu, univerzitet dodeljuje ovu diplomu na osnovu zasluga kandidata, čak i ako nije bio direktno povezan sa obrazovnom institucijom.

Skaj njuz je objavio i fotografije sa dodele nagrada, na kojima se vidi kako Džonson nosi crni kaput i šešir.

U petak je Vladimir Zelenski najavio Džonsonov dolazak u Kijev, prenela je RIA.

 

Nastavak ukrajinske kontraofanzive

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga nastaviće se i nakon što nastupi hladnije vreme kasnije ove godine, uprkos poteškoćama, izjavio je danas šef kijevske obaveštajne službe.

Novi neuspeh Ukrajinaca

Ruska PVO oborila je ukrajinsku bespilotnu letelicu na severo-zapadu Krima, rekao je lider republike Sergej Aksjonov.

Ukrajinska vojska na ivici propasti

Ukrajinska vojska je tokom kontraofanzive iscrpela sve svoje obučene rezervne kadrove bez kojih neće moći da nastave borbena dejstva, rekao je bivši obaveštajac američke vojske Skot Riter u intervjuu za Ju-tjub kanal "Gegenpol".

- Ukrajinska vojska je na ivici propasti, njeni dani su odbrojani. Ako se borbe nastave, krah ukrajinske vojske videćemo u ranu jesen - naveo je Riter.

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

  • Brodovi Crnomorske flote u toku proteklih nedelju dana uništili su tri ukrajina bespilotna polupodmornička čamca, koja su pokušala da napadnu Krimski most;
  • Avijacija Crnomorske flote uništila je četiri čamca jedinica za specijalne operacije ukrajinske vojske sa 50 vojnika u moru zapadno od Krima;
  • Oružane snage Rusije su od drugog do devetog septembra izvele šest grupnih napada na ukrajinske radio-tehničke obaveštajne objekte, kao i proizvodnju bespilotnih čamaca;
  • Oružane snage Ukrajine su 39 puta tokom nedelju dana bezuspešno slale u borbe jurišne odrede u cilju probijanja odbrane Rusije na području Rabotina i Verbovo u Zaporoškoj oblasti;
  • Oružane snage Ukrajine u zaporoškom pravcu nastavile su bezuspešne pokušaje probijanja odbrane ruskih snaga u rejonima Rabotina i Verbovo;
  • Ruska vojka je u toku nedelju dana u zaporoškom pravcu likvidirala više od 845 ukrajinskih vojnika i 27 tenkova, uključujući „čelindžer“;
  • Oružane snage Rusije u južnodonjeckom pravcu tokom nedelju dana odbile su četiri napada ukrajinske vojske, a neprijatelj je izgubio više od 1.230 vojnika;
  • U pravcu Hersona sprečeno je iskrcavanje neprijatelja na području ostrva Tendrovska kosa;
  • Oružane snage Rusije su u donjeckom pravcu u toku nedelje odbile 56 napada ukrajinskih snaga, likvidirano je više od 2.100 ukrajinskih vojnika;
  • Oružane snage Rusije su u pravcu Kupjanska nastavile da poboljšavaju taktički položaj u svojim zonama odgovornosti, odbijena su 22 napada;
  • Oružane snage Rusije su u krasnolimanskom pravcu tokom prethodnih nedelju dana likvidirale gotovo 355 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, uništile tenk i 12 artiljerijskih oruđa;
  • PVO i sredstva za elektronsko ratovanje tokom prethodne nedelje presrela su 49 projekila „hajmars“, 3 navođene avio-bombe „jdam“, protivradarsku raketu „harm“,
  • U toku protekle nedelje, PVO i sredstva elektronskog ratovanja uništila su i onesposobila 247 ukrajinskih dronova, uključujući 23 i u zapadnim regionima Rusije.

Kasetnim granatama na Donjeck

Ukrajinska vojska ispalila je šest kasetnih granata kalibra 155 milimetara na Donjeck, Jasinovatu i Makejevku, saopštile su vlasti Donjecke Narodne Republike.

Takođe, ukrajinske snage su gađale dronovima i Hersonsku oblast.

Za sada nije poznato da li ima povređenih ili stradalih u ovim napadima.

Rusi zauzeli važno uporište u pravcu Kupjanska

Ruska vojska zauzela je veoma važno uporište na kupjanskom pravcu fronta i odbila kontranapade ukrajinskih snaga, izjavio je načelnik pres centra ruske vojne grupe „Zapad“ Sergej Zabinski.

Proboj je načinila 20. ruska kombinovana armija koja je u napadu likvidirala više od jednog voda ukrajinskih snaga, a ujedno uništila i jedno oklopno vozilo američke proizvodnje „makspro“.

Ubrzo zatim su ukrajinske snage pokušale da sprovedu tri kontranapada ali je ruska vojska odbila sva tri napada.

Takođe, ruske artiljerijske snage su tokom odbrambenih operacija uspele da unište ukrajinsku haubicu M-777, samohodnu artiljeriju „gvozdika“ i jedan minobacač.

Američki mediji: Vremena za ukrajinsku kontraofanzivu sve manje

Vremena za ukrajinsku kontraofanzivu je sve manje jer se jesen približava, a tada se vreme kvari, a samim tim i uslovi za borbu, saopštava američka televizija „Si-en-en“.

Istovremeno, američka televizija konstatuje da je Rusija, uprkos kontraofanzivi Kijeva, sačuvala određene prednosti među kojima i brojnost vojske, ali i nedostatak straha od gubitka saveznika.

Sa druge strane, ocenjuje „Si-en-en“, Kijev je pod konstantnim pritiskom, kako iz političkih, tako i iz strateških razloga jer želi da osigura bolju poziciju kako entuzijazam Zapada ne bi opao.

Takođe tvrdi i da je Rusija u stanju duže da izdrži rat na iscrpljivanje nego što to može Ukrajina.

Američka televizija zaključuje da će uspeh kontraofanzive Kijeva biti presudan na ishodni rezultat konflikta.

Sprečena rotacija Ukrajinaca na krasnolimanskom pravcu

Artiljerijci ruske vojne grupacije „Centar“ sprečile su da ukrajinska vojska na krasnolimanskom pravcu izvede rotaciju i tom prilikom likvidirale veliki broj ljudstva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, napad na ukrajinske trupe izveden je haubicama D-20 a prethodno je izviđanje obavljeno bespilotnim letelicama.

Rusija i Kina održavaju kontakte oko ukrajinskog dogovora

Rusija i Kina održavaju bliske kontakte oko ukrajinskog dogovora, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti Georgij Zinovjev, direktor prvog azijskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

- Rusija i Kina nastavljaju da održavaju bliske kontakte po pitanjima ukrajinskog rešenja, na poverljiv način i blagovremeno razgovarajući o svim glavnim događajima u ovoj oblasti - rekao je on.

Prema njegovim rečima, „Kina zauzima uravnoteženu poziciju u kontekstu događaja koji se dešavaju u Ukrajini i dobro razume istorijske i geopolitičke razloge krize“.

- Cenimo želju Kine i drugih država da igraju pozitivnu ulogu u mirnom rešavanju ukrajinske krize - dodao je Zinovjev.

Lavrov je stigao u Nju Delhi na samit G20

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je na samit G20.

Ministra, koji je dan ranije doleteo u glavni grad Indije u ime ruskog predsednika Vladimira Putina , dočekao je premijer Narendra Modi .

Ukrajinske trupe napale su Donjeck i Makejevku

Posle ponoći, ukrajinske trupe su ispalile 37 granata kalibra NATO-a na Donjeck i Makejevku, izvestilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

- Zabeleženo je granatiranje sa strane VFU (oružane formacije Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 00.05 – naselje Semenovka – naselje Makejevka (Červonogvardejski okrug): ispaljene su tri granate kalibra 155 mm (kaseta) ; 00.15 - naselje Maksimiljanovka - grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljene su tri granate kalibra 155 milimetara; 00.15 - naselje Jasnobrodovka - grad Donjeck (Kijevski okrug): dve granate kalibra od Ispaljeno je 155 milimetara - navodi se u saopštenju predstavništva na Telegram kanalu.

Pored toga, u periodu od 00.20 do 00.25, ukrajinske trupe su granatirale Petrovski, Kujbiševski i Kirovski okrug Donjecka, ispalivši na njih ukupno 10 granata kalibra 155 mm. Od 05.50 do 6.55 petrovski okrug Donjecka našao se pod vatrom, a Oružane snage Ukrajine ispalile su 19 granata istog kalibra.

Kirovski okrug se nalazi u jugozapadnom delu Donjecka, Kujbiševski - na zapadu, a Petrovski - na zapadnoj periferiji, ovo je najudaljeniji deo grada od centra. Od 2014. godine, kada je DNR proglasila nezavisnost od Kijeva , ovo područje, počevši od linije kontakta izvan grada Marinke, redovno su granatirale ukrajinske snage bezbednosti.

Makeevka je satelitski grad Donjecka, uz njega sa severoistoka. U 2014. godini, stanovništvo Makejevke je brojalo oko 350 hiljada ljudi.

Bajden bi da priča o Ukrajini na prvoj sednici G20

Američki predsednik Džo Bajden namerava da govori o sukobu u Ukrajini i njegovom uticaju na druge zemlje na predstojećem prvom zasedanju samita Grupe dvadeset (G20) u Indiji, rekao je portparol Bele kuće na brifingu za novinare.

- Predsednik Bajden će iskoristiti ovu sednicu da istakne kako ruski rat u Ukrajini šteti mnogim zemljama u toj prostoriji i njihovim susedima - rekao je zvaničnik predsedničke administracije, misleći na Bajdenovu prvu sednicu na samitu G20.

Bela kuća je dodala da SAD nastavljaju da veruju u format G20 i veruju da on može da radi u korist stanovništva svih zemalja članica G20 i šire.

 

BONUS VIDEO: OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST - Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAOS U PARTIZANU! LJubimac grobara svojevoljno napustio ekipu pred finale sa Crvenom zvezdom!