URANIJUM - TEŠKA "CRVENA LINIJA" ZA SAVEZNIKE: Razdor posle odluke SAD da Ukrajini dostavi radioaktivne rakete

Odluka američkih vlasti da Ukrajini dostave municiju sa osiromašenim uranijumom izazvala je dosta polemike i neugodnosti na Zapadu. Posle stravičnog iskustva iz Iraka i bivše Jugoslavije, mnogi sada skreću pažnju na pogubnost ovakvog oružja, podsećajući na ove slučajeve, kao i protiv Islamske države 2015. u Siriji.

УРАНИЈУМ - ТЕШКА ЦРВЕНА ЛИНИЈА ЗА САВЕЗНИКЕ: Раздор после одлуке САД да Украјини достави радиоактивне ракете

vikipedija

Vidljivo je u ovdašnjim medijima da se otvoreno postavljaju pitanja opravdanosti ovakve odluke. Navodi se ambivalentnost zaključaka o njegovoj štetnosti, koju pokušavaju da minimiziraju oni koji je koriste.

Najčitaniji francuski dnevni list, s preko šesto hiljada primeraka dnevno, regionalni "Uest Frans" tako prenosi stav Međunarodne agencije za atomsku energiju da radiološki rizik kojem su izloženi populacija i priroda nije značajan u slučaju da osiromašeni uranijum lokalno česticama izazove kontaminaciju raspršenim čestacama, ali i da prilikom čestog korišćenja ove municije osobe koje su u direktnom kontaktu mogu da budu ozračene.

Navodi se i zaključak američkog Nacionalnog saveta za bezbednost da ovakva vrsta raketa "nije radioaktivna" i da se čak "ne približava kategoriji nukelarnog naoružanja." S druge strane, prenosi se stav kanadske komisije za nacionalnu bezbebednost u kome je istaknuto da udisanje većih količina čestica može da šteti funkcionisanju bubrega, kao i da na duže staze to izaziva opasnost od raka pluća.

Mediji, poput veoma gledane informativne televizije BFMTV, podsećaju da je potrebno čak četiri milijarde godina da osiromašeni uranijum nestane iz prirode tamo gde je raspršen. U medijima se podseća na povećani broj slučajeva kancerogenih oboljenja i defektnosti ploda, kod vojnika i lokalnog stanovništva, tamo gde je korišćena ovakva municija.

Oseća se da ovo naoružanje, za čije se slanje Ukrajini pre SAD već odlučila Velika Britanija, za mnoge saveznike predstavlja "crvenu liniju" u pružanju pomoći Kijevu, iz humanih razloga, ali i zato što bi to moglo da stvori pretekst Moskvi da odgovori još jače. Strah od eventualnog nuklearnog sukoba na evropskom tlu nije zanemarljiv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)