VAGNER JE ISPAO, REDUT JE STIGAO: Nova privatna vojna kompanija u Rusiji pod direktnom kontrolom Kremlja?

P. Z. S. /eurasiantimes.com

08. 09. 2023. u 21:00

NOVA privatna vojna kompanija (PMC) raste u Rusiji nakon kolapsa eminentne Vagner grupe usled smrti njenog osnivača Jevgenija Prigožina i njegove desne ruke Dmitrija Utkina u avionskoj nesreći prošlog meseca.

ВАГНЕР ЈЕ ИСПАО, РЕДУТ ЈЕ СТИГАО: Нова приватна војна компанија у Русији под директном контролом Кремља?

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

PMC Redut se tek pojavljuje i pokazuje snažnu nameru da zameni Vagner grupu kao „ključni instrument Kremljovog hibridnog i konvencionalnog ratovanja“, izvestio je Geopolitički monitor 30. avgusta.

-Smrt Jevgenija Prigožina i njegove desne ruke Dmitrija Utkina može da znači ogromne promene u oblasti privatnih vojnih kompanija (PMC) u Rusiji, navodi se u izveštaju.

-Konkretno, postoji PMC koji se pojavljuje i, sada kada je lanac komande u Vagneru urušen, barem privremeno, PMC Redut bi mogao i spreman je da zameni Vagner kao ključni instrument hibridnog i konvencionalnog ratovanja Kremlja.

Zanimljivo, Redut je plaćenička grupa koja je pod direktnom kontrolom ruske vojne obaveštajne službe. Ovo ukazuje na to da bi ruski predsednik Vladimir Putin više voleo da „potpuno lojalan” PMC izvrši njegove naloge.

Povrh toga, PMC Redut se takođe u potpunosti oslanja na ruske državne institucije za svoje oružje i municiju, što je značajna poluga koju bi komandanti vojne obaveštajne službe imali u obračunu sa plaćeničkom grupom. Međutim, i dalje bi uživao značajan stepen autonomije komandovanja i kontrole.


KO JE STVORIO REDUT

U izveštaju se navodi da je Redut imao dugu istoriju služenja interesima Kremlja, osim što je delovao u inostranstvu da bi obezbedio ruske interese. Redut su kreirali bivši radnici ruskog Ministarstva odbrane, Spoljne obaveštajne službe i specijalnih snaga. Oni imaju značajno iskustvo u borbenim operacijama i vođenju ratova ranije.

Redut je takođe privukao pažnju ruskih oligarha, koji su želeli da njegovo osoblje čuva i obezbeđuje njihove korporacije u Rusiji. Zajedno sa Vagner grupom, grupa je osvojila bogatstva praktično svake zemlje koju su posetili.

-Sada, pošto su Prigožin i Utkin otišli, Redut će biti glavni PMC koji će preuzeti bezbednosne i vojne operacije u inostranstvu i Ukrajini, navodi se u izveštaju.

Redut je stvoren isključivo da zaštiti i obezbedi poslove Genadija Timčenka, bivšeg oficira KGB-a i ruskog oligarha bliskog Putinu. Timčenko je takođe poznat po tome što drži ogromnu imovinu u svojoj gasnoj imperiji i on ima najviše koristi od Redutovih službi bezbednosti.

Dok je Prigožin bio živ, a njegov uticaj u Rusiji i ruskoj vojsci rastao je zbog njegove bliskosti sa Putinom, ruske elite su odlučile da poboljšaju sposobnosti Reduta kako bi ga učinile potencijalnim konkurentom Vagner grupi, tvrdi se u izveštaju.

Redut je takođe aktivno lovio plaćenike iz Vagner grupe, što je jedan od razloga zašto dva PMC-a postaju konkurenti i sukobljavaju se oko njihovih sukobljenih poslovnih interesa.


PUTIN AKTIVNO PODRŽAVA LOJALNE PLAĆENIKE

Pobuna Prigožina u junu dovela je do toga da je Putin odlučio da ne stavi sva svoja jaja u korpu Vagner grupe. Putin sada aktivno podržava i promoviše lojalni PMC kao saveznika i još jedan instrument uverljivog poricanja.

Sa Vagner grupom u neredu, Putin je sada ostao bez plana za poricanje nakon što je priznato da se PMC finansira iz finansija ruske države, navodi se u izveštaju Nikolasa Čhaidzea, istraživača u Centru Topčubašov, istraživačkom centru sa sedištem u Baku.

Ruski energetski gigant Gasprom je inkorporirao PMC za operacije u sferi uticaja svog konkurenta Reduta. Redut i drugi PMC, zajedno sa plaćeničkom kozačkom grupom, daju Putinu „veoma lojalnog saveznika i instrument ruskog hibridnog ratovanja“.

Ovi PMC takođe mogu poslužiti kao sredstvo za širenje uticaja Kremlja u Africi. Međutim, njihov nedostatak iskustva na afričkom kontinentu može biti problematičan za Kremlj da u potpunosti iskoristi ove nove PMC.

Nakon Prigožinove prerane smrti, komandanti Vagner grupe izgubili su poverenje u svoje šefove, uključujući Andreja Troševa. Komandanti su optužili šefove, uključujući Troševa, da su prebegli u PMC Redut.



TROŠEV KAO ŠEF VAGNERA JE GLAVOBOLjA ZA RUSIJU I PUTINA

Trošev je bio taj čovek koga je Putin video kao pokojnog Prigožinovog naslednika na čelu Vagnerove grupe. To znači da je Kremlj uspešno ubacio trzavice i sumnju među vojnike Vagner grupe protiv njihovih visokih zvaničnika. Ovo će biti značajan udarac za budućnost Vagnerove grupe.

Ipak, Anton Jelizarov, takođe poznat kao Lotus i uporni Prigožinov lojalista, trenutno predvodi grupu koja se suprotstavlja Putinu unutar Vagner grupe i sledeći je u redu da preuzme vođstvo PMC-a.

Ako Jelizarov uspe da preuzme mesto šefa Vagner grupe, došlo bi do velikog sukoba sa konkurentom Redutom za uticaj u njihovim sferama rada. Jelizarov bi takođe mogao da traži osvetu za ubistvo Prigožina, što bi moglo da znači opšti vojni izazov za Rusiju i Putina.

(NC Bipindra)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)