ZELENSKI SAD VRAĆA DUG ŠEFU BELE KUĆE: Glavni sponzor predsednika Ukrajine uhapšen, ali ne samo zbog mahinacija sa novcem

Branko Vlahović, Od stalnog dopisnika - Moskva

05. 09. 2023. u 09:24

HAPŠENjEM glavnog sponzora, oligarha Igora Kolomojskog, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski javno je pokazao lojalnost predsedniku SAD Džozefu Bajdenu. Milijarder Kolomojski je glavni neprijatlj porodice Bajden u Ukrajini i njegovo hapšenje nije nimalo slučajno, uoči odlaska Zelenskog u SAD.

ЗЕЛЕНСКИ САД ВРАЋА ДУГ ШЕФУ БЕЛЕ КУЋЕ:  Главни спонзор председника Украјине ухапшен, али не само због махинација са новцем

Vladimir Zelenski i Igor Kolomojski, Foto arhiva

Kolomojski je finansirao prikupljanje informacija o tome kako je Bajednov sin Hanter dobijao novac od energetske kompanije "Burisima". Ceo kompromitujući materijal je predat tužilaštvu SAD. Ali, kad je Bajden postao predsednik, američke vlasti su počele da se svete Kolomojskom. Bajden je naterao i bivšeg predsednika Petra Porošenka da smeni državnog tužioca, jer je "čeprkao" po kompaniji sa kojom je sarađivao njegov sin Hanter.

Tada su vlasti u Kijevu počele da oduzimaju imovinu Kolomojskom. Sada, kad je uhapšen, sasvim je moguće da ga Zelenski kao poklon Bajdenu isporuči američkom pravosuđu, gde ga, inače, čeka više optužbi.

Zelenski je žrtvovao glavnog sponzora koji je svojevremeno finansirao projekte koji su proslavili sadašnjeg ukrajinskog predsednika i ujedno sebi podigao rejting kod siromašnijeg dela Ukrajinaca kao borac protiv korupcije. Glavna zasluga Igora Kolomojskog, po nacionalnosti Jevrejina, bila je što je 2014. godine finansirao nacionalističke bataljone "Azova".

Kolomojski će na sudu sigurno pokušati da dokaže da je 2. septembra nezakonito uhapšen.

Ako uspe, dobiće oreol mučenika. Povod za hapšenje je "legalizacija imovine stečene kriminalnim putem", kao i da je od 2013. do 2020. prebacio u inostranstvo 13 miliona dolara. Takođe ga optužuju za mahinacije oko ukrajinsko-tatarstanske naftne kompanije "Ukrtatnafte".

Alksej Reznikov i Rustem Umerov, Foto Tanjug/ Društvene mrežeoto arhiva

Oligarh je znao da mu preti hapšenje, ali nije imao gde da pobegne. Jedina zemlja koja ga ne bi izručila SAD je Rusija, ali i u Moskvi je mnogo onih koji smatraju da bi Kolomojski morao pred sud, jer je finansirao one što su ubijali Ruse u Ukrajini.

Sva pomoć Ukrajini, ne samo iz Amerike, već i drugih sa Zapada stiže zahvaljujući Bajdenu, koji sa ukrajinskim vojnicima želi da slomi Rusiju. Drugi mentor Zelenskog, koji ga je ubedio da uz zapadnu pomoć može da pobedi rusku armiju britanski premijer Boris Džonson je već sišao sa političke pozornice.

U međuvremenu, smena ministra odbrane Ukrajine Alekseja Reznikova bila je očekivana.

Posle afere sa kupovinom hrane za vojsku vladajuća partija Sluga naroda je nameravala da ga smeni, ali su ga tada zaštiti zapadne kolege, pre svega Amerikanac Lojd Ostin, objasnivši da je loše da se smenjuje ministar odbrane dok traje ratna operacija.

Reznikov se pravda da on nema nikakve veze sa krađom budžetskih para.

Sada je Zelenskom bio ponovo potreban žrtveni jarac, pa je odlučio da smeni Reznikova zbog sporosti kontraofanzive. Naravno da je to neubedljivo opravdanje, jer on nije vodio ratne operacije, već komandant oružanih snaga Valerij Zalužni i komandant kopnenih snaga Aleksandar Sirski. Ali, Zelenski ne može da smenjuje generale, jer bi mu lako mogla odleteti glava.

Ako parlament da saglasnost za smenu Reznikova, na njegovo mesto bi trebalo da dođe takođe advokat Rustem Umerov (41), do sada ministar za državnu svojinu i privatizaciju.

Zelenski je predložio Umerova i zato jer je Tatarin sa Krima, pa se nada da će tako rasplamsati pobunu krimskih Tatara.

Kijev nezadovoljan napredovanjem na frontu, Foto AP

Čamci

Ruska morska avijacija uništila je juče u zoru četiri brza ukrajinska čamca sa posadom koji su hteli da se iskrcaju na rtu Tarhankut. Te desantne čamce "vilard si fors" Ukrajina je dobila od SAD. Pre toga ruska PVO je oborila jedan Ukrajinski dron nad Crnim morem.

Masovni napad hakera

Čak 16 proruskih grupa hakera saopštilo je da su u operaciji protiv "pomagača ukrajinskih napada na Rusiju" ušli u više od sto kompjuterskih resursa, između ostalih i u bazu podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Letonije.

- Mi se bijemo za Pskov, Krim i Donbas - piše u informaciji koje su hakeri uputili moskovskoj agenciji RIA Novosti.

Hakeri su objasnili da su paralizovali rad 127 informacionih resursa Poljske, kao i zemalja Baltika, i objavili: "Rat će se završiti tek kad bude uništen i poslednji nacista".

Narušen je kanal razmene službenih saopštenja državnih organa, kao i rad sistema za parkirališta i sistem mobilnog bankarstva.

Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova Letonije, obelodanjeni su podaci o njihovim saradnicima, finansijski dokumenti, pa čak i raspored godišnjih odmora. Hakeri su omogućili pristup službenoj prepisci tog ministarstva.

Hakeri se hvale da je prvi put u istoriji interneta stvorena tako velika hakerska grupa koja je zajednički delovala. Oni su obećali da će nastaviti napad i tako podržavati rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)