ŽELE PRAGMATIČAN ODNOS SA PEKINGOM: Nakon američke, i delegacija Velike Britanije stigla u Kinu

Tanjug

30. 08. 2023. u 10:58

BRITANSKI ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli započeo je danas posetu Kini pred koju je izjavio da Velika Britanija želi da ima pragmatičan odnos sa Pekingom, ali da će ostati pri svojim stavovima u kojima nije saglasna sa Kinom.

ЖЕЛЕ ПРАГМАТИЧАН ОДНОС СА ПЕКИНГОМ: Након америчке, и делегација Велике Британије стигла у Кину

FOTO: Tanjug/AP

Kleverli se prvo sastao sa potpredsednikom Kine Han Džengom koji je rekao da će poseta dodatno promovisati stabilan razvoj bilateralnih odnosa.

Kleverli je rekao da bi bila greška pokušaj da se izoluje kineska ekonomija, kao i da se borba protiv klimatskih promena sprovodi bez doprinosa Pekinga.

Kleverli je ukazao da je važno imati pragmatičan odnos sa Kinom radi rešavanja globalnih problema, preneo je Rojters.

FOTO: Tanjug/AP

Kina je važna, velika, uticajna i komplikovana zemlja, pa će samim tim i odnos Britanije prema njoj biti komplikovan i sofisticiran, istakao je Kleverli.

Kleverli je rekao da će tokom posete pokrenuti pitanja kao što su ljudska prava u Sinđangu i Hongkongu, rat u Ukrajini i tenzije u Južnom kineskom moru.

Agencija navodi da se britanska vlada nalazi pod pritiskom pojedinih poslanika, uključujući i bivšu premijerku Liz Tras, koji žele da London pooštri politiku prema Kini i da proglasi tu zemlju za pretnju britanskoj nacionalnoj bezbednosti.

Peking i London pokušavaju da stabilizuju bilateralne odnose koji su narušeni poslednjih godina, podseća AP.

To je prva poseta britanskog ministra spoljnih poslova Kini za više od pet godina.

Kleverli će se kasnije tokom dana sastati sa svojim kineskim kolegom Vang Jiem, koji je i najviši zvaničnik vladajuće Komunističke partije za spoljne poslove.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je u utorak da se Peking nada da će britanska strana zajedno raditi na održavanju međusobnog poštovanja, unapređenju razumevanja i promovisanju stabilnog razvoja kinesko-britanskih odnosa.

BONUS VIDEO: "PRIPREMITE SE ZA NAJGORE": Meštani Bradentona se evakuišu dok uragan Idalija ubrzava ka Floridi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu