TENZIJE SVE OSETNIJE: Poraslo antijapansko raspoleženje u Kini, sve češći slučajevi pretećih poziva

Tanjug

27. 08. 2023. u 22:08

ANTIJAPANSKO raspoloženje u Kini poraslo je nakon ispuštanja prečišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u more, a zabeleženi su i sve učestaliji slučajevi pretećih telefonskih poziva i apela na internetu da se bojkotuju japanski proizvodi, preneo je danas Kjodo.

ТЕНЗИЈЕ СВЕ ОСЕТНИЈЕ: Порасло антијапанско располежење у Кини, све чешћи случајеви претећих позива

Foto: AP

Japanska agencija navodi da je kamenica bačena na japansku školu u Kingdau na dan kada je počelo ispuštanje vode, dok su na drugu japansku školu bačena jaja, ali u tim incidentima niko nije povređen.

Pojedini kineski korisnici društvenih mreža pozvali su svoje pratioce da upućuju pozive na protest protiv Japana i bojkotuju japanske proizvode, što je dovelo do povećanja obezbeđenja oko japanskih diplomatskih institucija u Kini.

I pored toga što je japanska vlada rekla da će se masovno ispuštanje otpadnih voda u periodu od oko 30 godina odvijati na bezbedan način, kineska vlada je oštro reagovala, zabranivši svaki uvoz morskih proizvoda iz Japana.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova prenelo je u subotu kineskoj ambasadi u Tokiju da su neprijatni pozivi ''izuzetno žalosni'' i ''zabrinjavajući''.

- Želeli bismo da kineska vlada preduzme odgovarajuće mere, kao što je pozivanje javnosti da reaguje mirno - saopštili su iz japanskog ministarstva.

Kulturni centar u odeljenju Edogava u Tokiju preplavljen je telefonskim pozivima sa brojeva sa pozivnim brojem za Kinu, 86, koji su uključivali poruke na japanskom, engleskom i kineskom, u kojima je pisalo "ne bacajte vodu u okean''.

Prema izvoru iz japanske vlade, takvi pozivi su upućeni i medicinskim ustanovama i restoranima. Japanska ambasada u Pekingu upozorila je na kineskoj platformi Veibo da uznemirujući pozivi mogu predstavljati "kriminalnu aktivnost" jer oni upućeni komercijalnim objektima mogu dovesti do ekonomske štete, a oni upućeni bolnicama mogu ugroziti živote.

Ambasada je pozvala japanske državljane u Kini da se uzdrže od govora japanskog na glas i da postupaju oprezno.

Puštanje vode u Fukušimu takođe je uticalo na kineske grupne turističke turneje za Japan, koje su nastavljene ranije ovog meseca nakon više od tri godine pauze izazvane pandemijom kovida-19, pri čemu su mnogi otkazali planirana putovanja u zemlju, prenose kineski mediji.

BONUS VIDEO: STRAŠNA EKSPLOZIJA U RUMUNIJI: Vatra progutala pumpu - jedna osoba poginula, veliki broj povređenih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!