NAKON BRIKS-a I ODKB SPREMAN NA PROŠIRENJE: Načelnik štaba Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti dao jasan odgovor

Novosti online

28. 08. 2023. u 19:06

NAČELNIK štaba Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) general-pukovnik Anatolij Sidorov nije isključio dalje proširenje organizacije i posmatrača u organizaciji po analogiji sa BRIKS-om. Trenutno, ODKB čini šest država: Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Rusija i Tadžikistan.

НАКОН БРИКС-а И ОДКБ СПРЕМАН НА ПРОШИРЕЊЕ: Начелник штаба Организације договора о колективној безбедности дао јасан одговор

Foto: Tanjug

- U principu smo spremni da prihvatimo partnere i posmatrače iz Latinske Amerike, Afrike i drugih kontinenata. Da li smo pre nedelju dana mogli sa sigurnošću da kažemo kakav će biti sastav BRIKS-a? Ja lično nisam mogao. Odlučili su šefovi država i sastav BRIKS-a se povećao za šest država. Isto bi se moglo desiti i sa ODKB - rekao je Sidorov na brifingu.

Govoreći o zajedničkim vežbama zemalja ODKB u Belorusiji 2023. godine, on je precizirao da će u njima učestvovati preko 2.500 ljudi, 500 jedinica vojne i specijalne tehnike. Ukupno, tokom zajedničkih i specijalnih vežbi 2023. godine, u različitim fazama biće uključeno do 3.700 ljudi i oko 700 komada opreme.

Kao posmatrači na vežbama u Belorusiji pozvani su predstavnici država koje nisu članice ODKB. Među njima su Saudijska Arabija, Iran, kao i Kina i Mongolija.

- Završna faza vežbi sa praktičnim akcijama održaće se 6. septembra u Republici Belorusiji i 13. oktobra u Kirgiziji, nakon čega će kontigenti biti vraćeni u stalne baze - dodao je načelnik Generalštaba ODKB.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: JEZIVI SNIMCI POŽARA U GRČKOJ - Spaljene životinje i uništene šume

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!